Szeged és környéke

2007.05.25. 16:19

Aranyos aranysakálkölykök

Hogy a sakálok, egészen pontosan az aranysakálok már a spájzban vannak, túlzás lenne mondani, ám hogy újra kezdenek elterjedni Magyarországon, egyáltalán nem túlzás.

– Nemrégiben a Dráva mentén találtak erdei munkások négy sakálkölyköt, melyeket az anyjuk ezután már nem fogadott vissza. Így a kölykök a kaposvári egyetemre kerültek, onnan pedig kettejük a Szegedi Vadasparkba – mondja [namelink name="Veprik Róbert"] igazgató. A kölykök a kutyatejpótlóról épp mostanában állnak át a kutyakonzervekre. A sakál éppúgy a kutyafélék közé tartozik, mint a róka és a farkas. Körülbelül akkora, mint a róka, csak hosszabb a lába – s csapatban jár, mint a farkas. Hangját azonban mindkét rokonánál nagyobb előszeretettel hallatja – innen az „üvölt, mint a sakál" mondás, illetve a „sakálvokál" kifejezés, melyek alapján aki még nem hallott sakálhangot, az is elég jól el tudja képzelni.

A civilizáció előrehaladása a sakált kiszorította Magyarországról. Kezdődő visszahonosodása a természetvédelem sikere is – a nemzeti parkok és egyéb védett területek zavartalan élőhelyet s elegendő táplálékot biztosítanak a sakálnak. És a sakálok is megtanulták jobban elviselni az ember jelenlétét.

Még valami: az „aranysakál" elnevezés nem azt jelenti, hogy Arany Jánosról kapta volna nevét ez az állat – bár a „nádi farkas", mellyel Toldi Miklós küzdött, voltaképpen aranysakál volt. Ez is mutatja: nem új, hanem visszahonosodó állatról van szó, melynek megvan a helye nálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!