Szeged és környéke

2007.10.14. 16:19

Becsey Zsolt újra az európai képviselőségre készül

Szeged - Egy üveg balástyai földet is tart európai parlamenti irodájában Becsey Zsolt, hogy mindig emlékezzen rá, honnan indult. A Fidesz EU-képviselőjével Brüsszelben beszélgettünk régiónk lehetőségeiről, hazánk európai megítéléséről és személyes terveiről.

R. Tóth Gábor

Európa fővárosában adott interjút lapunknak Becsey Zsolt, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség európai parlamenti képviselője, aki jelenleg azt tartja legfontosabbnak, hogy a dél-alföldi régió is nyisson állandó képviseletet Brüsszelben. – Ez egy óriási lehetőség lenne, hasznát a döntéshozatali befolyásolásban, az információáramlásban, a közvetlenül pályázható pénzek lobbizásában, a képviselők mobilizálásában, az itteni projektek kivitelezésének felgyorsításában tapasztalnánk – érvel a képviselő, aki hangsúlyozza: a nálunk szegényebb horvát és lengyel régiók már mind nyitottak önálló irodát.

Névjegy

Becsey Zsolt 1964-ben született Szegeden, földműves családban. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán szerzett diplomát 1988-ban. Előbb a külügyminisztériumban dolgozott, európai integrációs területen, 1991-től pedig Brüsszelben, az Európai Közösség melletti magyar képviselet titkáraként tevékenykedett. 1999 és 2003 között rendkívül követ és meghatalmazott miniszter, 2001-től 2003 májusáig a magyar kormány képviselője az EU Tanács Politikai és Biztonságpolitikai Bizottsága kibővített ülésein. 2004 óta európai parlamenti képviselő. Angolul, spanyolul, németül és franciául beszél. Nős, közgazdász feleségével, Szegedi Mártával három gyermeket nevel.

Könnyebb lehetne például előremozdítani Brüsszelben az M43-as ügyét is. – Az alapprobléma az, hogy mi most akarjuk ezt a beruházást megvalósítani, holott nyolc éve kellett volna elkezdeni. Az előállt helyzetben a felelősség a magyar kormányé. Én is igyekszem segíteni: határátkelők adataival, 2006 és 2007 teherautó-forgalmának összehasonlításával felkerestem a strukturális és kohéziós alapokat kezelő regionális főigazgatóságot, illetve a szakmai engedélyeket jóváhagyó közlekedési főigazgatóságot. Kértem Brüsszelben, hogy gyorsítsák fel az engedélyezési procedúrát, vegyék előre a magyar papírokat – villantja meg egy európai parlamenti képviselő mozgásterének lehetőségeit.

Becsey Zsolt szerint hazánk megítélése az EU-n belül „nem rossz", főképp a magyarok kreativitását, fellépését, aktivitását, kooperatív készségét ismerik el. – Három ügy miatt azonban megroggyant imázsunk az utóbbi időben: a tízszázalékos költségvetési hiány, a kreatív könyvelés nagyon nagy gubancot okozott. Példátlanok voltak a tavalyi utcai harcok is, ezzel a helyzettel nem tudnak mit kezdeni Brüsszelben. Ha pedig a most kipattant csalássorozatról kiderül, hogy maga a mechanizmus, a rendszer teszi lehetővé a visszaélést, újabb komoly deficit keletkezhet megítélésünkben – vélekedik a képviselő, akinek neve még májusban a Fidesz 2010-es szegedi polgármesterjelöltjei között is felbukkant.

– Politikai erő velem nem tárgyalt még erről, márpedig egy angol mondás szerint akkor megyünk át a hídon, amikor odaérünk hozzá. A tevékenységemmel kapcsolatos elismerésként értékelem, hogy felmerült a nevem, számomra azonban jelenleg a 2009-es európai parlamenti választások a fontosak. Nemcsak a szegedi polgárokat, hanem mindhárom megye lakóit szeretném képviselni. Semmilyen közéleti funkcióra nem jelentkezem, mindent csak úgy vállalok el, ha felkérnek – szerintem a politikának így kellene működnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!