Szeged és környéke

2008.08.26. 21:27

Húsz százalékkal több szőlő várható a tavalyinál

Szeged - Húsz százalékkal több szőlő várható a tavalyinál – az előzetes számítások alapján mégis kevesebbet szüretelnek le a gazdák. Csongrádban a kékfrankos idén nagyon jó minőségűnek ígérkezik, de egy kis eső még nem ártana.

Kiss Gábor Gergely

Az előzetesen becsültnél kevesebb, de a tavalyinál több szőlő terem az idén Magyarországon. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta: a korábban várt négymillió helyett három és fél millió hektoliter bor kerülhet idén a pincékbe. Ennek oka: a csapadékos időjárás miatt a szőlőkben elszaporodtak a növénybetegségek, jelentős pusztítást végzett a tőkéken például a lisztharmat. A jégverés is sokkal nagyobb területen és nagyobb károkat okozott idén, mint a korábbi években.

– Ráadásul még ez a mennyiség sem biztos. Téli fagy ugyan nem volt, de a fürtök lazának, kevésbé lédúsnak tűnnek. Ha pedig a korai fajtákkal most elkezdődött és november elején véget érő szüreti időszak alatt hosszabb ideig tartó csapadékos időjárás köszönt be, a növény-egészségügyi helyzet kritikussá válhat – beszélt általánosságban a szakember. Jelentős borkészlet ráadásul már nincs a pincékben: a múlt évben mindössze 3,1 millió hektoliter bort tudtak készíteni a borászok.

A csongrádi gazdák még szeretnének egy kis esőt a szőlőtőkékre. Fotó: Tésik Attila

A csongrádi gazdák még szeretnének egy kis esőt a szőlőtőkékre.
Fotó: Tésik Attila

Csongrádnak viszont kifejezetten jót tett a hétvégi eső – a szemek már-már kezdtek összetöppedni, ráadásul az égi áldástól édesebb bort várnak a gazdák. – A tavalyinál húsz százalékkal több termés várható, ami hektáronként 50-60 mázsa szőlőt jelent – magyarázta Papp Ferenc. A Csongrádi Borvidék Hegyközségi Tanács titkára ezt a termésátlagot jónak minősítette. A legtöbb és legjobb termés kékszőlőből várható, amiből minőségi kékfrankos bort készítenek majd a borászok.

A csongrád-bokrosi Bodor István borász elmagyarázta: a homokos talajszerkezet és a nagyon alacsonyan lévő talajvíz miatt kellene még Csongrádnak és környékének az eső – legalább húsz milliméter az elkövetkező napokban. A korai szőlőfajták – cserszegi, zalagyöngye – szüretelését jövő héten kezdi meg birtokán, amit a zweigelt és a kékfrankos követ majd. A borász szerint mennyiségben és minőségben is többet és jobbat tud produkálni a tavalyi hozamnál, amikor az aszályos nyár miatt a fürtöket jobban megviselte az időjárás.

– Lehetett volna még ennél is bőségesebb a termés, de a tavaszi hideg esők nem tettek jót a virágoknak – mondta. Arra a kérdésre, hogy egy csongrádi kékfrankos idén fel tudja-e venni a versenyt például egy villányival, azt válaszolta: ha az ár és minőség értékarányát vesszük figyelembe, akkor feltétlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!