Szeged és környéke

2010.01.27. 22:02

Kisállattemető a panelok között

Szeged - Keresztekkel, koszorúkkal szabályos kisállattemetőt hoztak létre az elmúlt években Szegeden a Felső Tisza-parton a környéken lakók. Illetve mégsem szabályosat: a temetőnek nincs engedélye, közegészségügyi és állat-egészségügyi szempontból is veszélyes.

Gonda Zsuzsanna

Komolyan veszik a gyászt azok, akik a Felső Tisza-partnál, a tanpálya közelében lévő, nem hivatalosan működő kisállattemetőben alakítanak ki nyughelyet a döglött hobbiállatoknak. Keresztet állítanak, feliratot szerkesztenek, művirágokat, koszorúkat visznek a sírokra. Egy környékbelitől hallottuk: volt, aki az állat halála után rendszeresen hagyott ételt is a síron. Szuzinak, a pincsinek a fotóját is látni, Alfinak (1995–2008) tábla készült.

Évek óta temetnek kisállatokat a körtöltés melletti bokros területre a gazdik, de találtunk egészen friss feliratot is. Nagyjából 30–40 kutya, macska, hörcsög nyugszik a földben.

Az állat társ, sokaknak az egyetlen. A tulajdonosnak megnyugvás, ha virágot visz az elpusztult kedvenc sírjához. Ha pedig gyerek volt a gazda, könnyebb feldolgoznia a kutya, macska elvesztését, ha keresztet gyárt, fotót keres, nyughelyet alakít ki. Az érzelmi vetület azonban csak az egyik megközelítés. Az engedély nélkül működő temető veszélyes és törvénytelen. Farle Csaba, az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság megyei igazgatóhelyettese, Tihanyi Zala kerületi főállatorvos és Horváth Éva megyei szakállatorvos elmondta: az engedély nélküli temetőnek nagyok a közegészségügyi és állat-egészségügyi veszélyei. Nem tudni, miben hullottak el a kedvencek. Lehetett az ok fertőző betegség – például lépfene, férgesség, szopornyica, veszettség. Egyes betegségek csak állatokra, mások emberre is veszélyesek. Ha nincsenek elég mélyre temetve a tetemek, egy kutya könnyen kikaparhatja azokat, ezen kívül az ivóvízbázist is veszélyeztetik.

A tulajdonosok ragaszkodnak a kisállatokhoz azok halála után is. Fotó: Segesvári Csaba

A tulajdonosok ragaszkodnak a kisállatokhoz azok halála után is.
Fotó: Segesvári Csaba

Törvénytelen a felsővárosi panellakók által kialakított temető. A jogszabály kizárólag azt engedi meg, hogy az elhullott hobbiállatot a gazda a saját kertjében elássa. Elvileg azt is csak 50 kilóig, és évente egyszer. A temetőnek használt rész egyébként nem is közterület. Egy ingatlanfejlesztő cég tulajdona.

Megoldás lehet egy legális szegedi állattemető. Ez ügyben az állategészségügyi hatóság és az önkormányzat – lapunk jelzése nyomán – felvette egymással a kapcsolatot. Molnár László, a szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta, ha a hatóság hivatalosan megkeresi őket, az önkormányzat kijelöl egy területet, amire az állategészségügy adja ki az engedély. Hozzátette: az illegális temetőt fel kell számolni. Hogy erre mikor és hogyan kerítenek sort, azt egyelőre nem tudni.

Mobil hamvasztó

Magyarországon létezik hivatalosan működő állattemető – például a főváros közelében. A szegediek az ebrendészeti telepen jelezhetik, ha elpusztult a háziállat, vagy hívhatják a mobil kisállathamvasztót. Egy ilyen hamvasztás 30–40 ezer forintba kerül. Ha a Tisza-parti városban lesz szabályos állattemető, az sem lesz ingyen. A területet körbe kell keríteni, szükség lesz őrzésre és szociális helyiségekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!