Szeged és környéke

2012.02.03. 00:36

Deutsch Tamás kapja Csongrád megye díszpolgári címét

Szeged - Ellenszavazat nélkül fogadták el Csongrád megye költségvetését a képviselők, majd Deutsch Tamást díszpolgárnak választották. Közgyűlés percről percre.

Gonda Zsuzsanna

MSZP: "ez után az ember után következni szégyen"

10.31:
- Az MSZP szégyenkezve vette tudomásul a döntést. Megadtuk a lehetőséget az elnök asszonynak, hogy vonja vissza a jelölést, a közgyűlés tárgyaljon erről később, vagy idén az átalakulásra tekintettel ne is adjuk át a díjat - közölte Gazdag János az ülés után. A képviselő hozzátette: olyan ember kapja a díjat, aki azzal került a sajtóba, hogy obszcén szavakat használt nemzetközi tekintéllyel rendelkező szakemberekkel szemben. Mellette az indoklás szerint az szól, hogy bármikor elérhető és nem az országért, hanem a térségért akar dolgozni, de ezt bárki mondhatja - fogalmazott a képviselő, aki szerint Deutsch kötődése a megyéhez annyi, hogy "a sokadik barátnőjét Hódmezővásárhelyen találta meg".
- A jövőben nem hiszem, hogy bárki is átveszi ezt a díjat, ez után az ember után következni szégyen - mondta.

[namelink name="Simicz József"] hozzátette: a döntés nem csak a Csongrád megyei, de minden díszpolgári cím birtokosát megszégyenítette. Szerinte a Deutsch mellett szóló indoklás csapnivaló volt, ráadásul nem is valós tényeket tartalmazott.

Döntöttek: Deutsch kapja a díszpolgári címet

10.25:
Magyar Anna ismerteti a közgyűlés döntését: Deutsch Tamást választották díszpolgárnak, aki Csongrád megyét és a térséget képviseli az Európai Parlamentben. Ezzel véget ér az ülés.

Tóth Péter: a trágárkodásért díjat is kioszthatnánk

Tóth Péter nem hajlandó a díszpolgári szavazásban részt venni. A folyosón újságíróknak azt mondta, szerinte Deutsch Tamás tevékenysége nem kötődik a megyéhez, ráadásul a képviselő "twitteres trágárkodásairól" híres. Közölte: ennyi erővel a trágárkodásért díjat is kioszthatná a megye. A jobbikos képviselő szerint a Fidesz a saját soraiban is talált volna alkalmasabb jelöltet Deutschnál. A Jobbik tehát nem tudja támogatni a döntést.

- Meddő vita folyik. Megyek, építem a nemzetet - ezekkel a szavakkal hagyja itt mára a közgyűlést Tóth. (Frakciótársa, [namelink name="Toroczkai László"] nem volt itt ezen az ülésen.)

(A politikus életrajzát cikkünk végén olvashatják.)

Zárt ülésen a díszpolgárról

9.57:
A leendő díszpolgárról tárgyalnak zárt ülésen. Tóth Péter azt javasolja, hogy legyen ez nyílt ülés témája, de a közgyűlés elnökének tájékoztatása szerint az önkormányzati törvény szerint díjakról nem lehet nyílt ülésen dönteni.

Ellenszavazat nélkül ment át a költségvetés

9.52:
A képviselők elfogadták a 2012-es költségvetést. Nem volt ellenszavazat. Ezt Magyar Anna külön megköszöni.

Eközben kint már hullik a hó.

Piri József ambivalens érzelmei

9.34:
A 2012-es költségvetés rövid és egyszerű, ez embivalens érzelmeket vált ki Piri Józsefből (MSZP). Az a probléma szerinte, hogy a feladatok még mindig nem világosan meghatározottak. A költségvetés így csak feltevéseket tartalmazhat.

A külügyi kapcsolatok költségeiről vitáznak a képviselők. Abban mindenki egyetért, hogy ezek a kapcsolatok és az ezekhez kapcsolódó programok fontosak, de a költséget [namelink name="Tóth Péter"] (Jobbik) sokallja.

[namelink name="Szirbik Imre"] (MSZP) javaslata: a külügyi keret felhasználásáról kapjanak részletes tervet a képviselők, így megszűnne a bizalmatlanság.
Magyar Anna válaszul közli, hogy minden évben van részletes beszámoló az előző évről és részletes terv a következőről. Ez tehát nyitott kapu - állapítja meg.

A múzeum az államnak fizeti vissza az önkormányzattól kapott kölcsönt

9.31:
[namelink name="Gazdag János"] (MSZP) a 2011-es költségvetéssel kapcsolatban arról érdeklőik, mit jelent, milyen következményekkel jár, hogy a múzeum nem fizette vissza az önkormányzattól kapott fenntartói kölcsönt. [namelink name="Vízhányó Ferenc"] alelnök válasza: mivel ezt az intézmény december végéig nem tudta visszafizetni, ezt a megyének már nem is fogja. Az összeg követelésként az államhoz került.

Deutsch Tamás lehet a megye díszpolgára?

9.23:
Nem hivatos információk szerint a közgyűlés ma zárt ülésen [namelink name="Deutsch Tamás"] fideszes európai parlamenti képviselőt javasolhatja Csongrád megye díszpolgárának.

Megújult a szavazatszámláló

9.10.
Kezdődik a közgyűlés, átadják a Csongrád Megyéért Emlékérmet azoknak, akik tavaly az évzáró közgyűlésen nem tudtak megjelenni. 

Megújult a szavazatszámláló. A 19 megyei közgyűlésből 18 helyen, a fővárosi kerületekben, és több megyei jogú városban is ezzel a rendszerrel dolgoznak - hangzik el a fejlesztő cég képviselőjének részéről. Robotkamerás rendszer közvetíti a mai közgyűlést, az ülés az onkormanyzatitv.hu címen követhető.

A [namelink name="Magyar Anna"] megyei elnök által benyújtott előterjesztés 0 forintos hiánnyal számol, de tartalmazza azt is, hogy a közgyűlés felkéri elnökét, hogy az önkormányzat költségvetési bevételeinek kiegészítése érdekében tegyen lépéseket a központi költségvetési források, illetve egyéb külső források lehetőségeit számba véve.

A regionális fejlesztési tanács megszűnése miatti feladatátvételekről is döntenek a képviselők pénteken.

Zárt ülésen lesz szó arról, hogy ki kapja a Csongrád Megye Díszpolgára címet.


Deutsch Tamás
(Budapest, 1966. július 27. –)
Magyar politikus, a Fidesz alapító tagja. 1999 és 2002 között ifjúsági- és sportminiszter. 1990 és 2009 között országgyűlési képviselő, 2004 és 2006 között a magyar Országgyűlés egyik alelnöke.
2009-től az Európai Parlament képviselője.

1986-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Tanulmányai során a Bibó István Szakkollégium tagja volt. 1988-ban aktívrészese volt a Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) megalakulásának, a párt egyik alapítója, illetve egyik szóvivőjévé választották (a párt operatív irányítását akkor a szóvivői testület vitte).

1989 augusztusában Prágában a Vencel téri tüntetésen Németh László Ákossal és Kerényi Györggyel együtt letartóztatták, mivel „Virággal jöttünk, nem tankkal" feliratú transzparenssel vettek részt a tüntetésen, később bírósági ítélettel kiutasították Csehszlovákiából őket. Ekkor váltak
országosan ismertté.

Az 1990. évi országgyűlési választáson a párt budapesti területi listájáról bejutott az Országgyűlésbe. Négy évvel később ismét a budapesti listáról, 1998-ban Budapest VII. kerületében, 2002-ben a budapesti, 2006 pedig az országos listáról szerzett mandátumot. Országgyűlési tevékenysége során több bizottság munkájában vett/vesz részt, 1990 és 1991, valamint 2006 és 2009 között a mentelmi bizottság alelnöke is volt. 1996 és 1998 között a Tocsik-üggyel foglalkozó országgyűlési vizsgálóbizottság elnöke, valamint 1995–1997-ben az alkotmány-előkészítő bizottság tagja volt. 1990-től 1999-ig (kisebb megszakítással), majd 2002 és 2009 között a Fidesz egyik parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztját töltötte be.
1993-ban a Fidesz egyik alelnökévé választották, tisztségét a párt 2003-as átalakításáig viselte. 2001 és 2004 között a párt budapesti elnöke, 2002 és 2003 között a Fővárosi közgyűlés tagja és a Fidesz-
MKDSZ-frakció vezetője volt.

1998-ban [namelink name="Orbán Viktor"] akkori miniszterelnök őt jelölte az újonnan megalakítandó ifjúsági és sportminiszteri posztra, amelyet csak 1999-ben tudott betölteni, mert a posztot csak államvizsgázása után foglalhatta el (Deutsch 1992-ben csak abszolutóriumot szerzett és Orbán csak az államvizsga után engedte meg, hogy miniszter lehessen). Posztját a 2002-es kormányváltásig viselte. Emellett 1999 és 2001 között a MOB egyik alelnöke volt.

[namelink name="Szájer József"] 2004-ben történt Európai Parlamenti képviselői megbízatása miatt lemondott az Országgyűlés alelnöki posztjáról, helyére a frakció Deutsch Tamást jelölte erre a tisztségre. Ezt a tisztséget az új Országgyűlés megalakulásáig viselte. 2007 és 2009 között a Fidesz újonnan felállított elnöki kabinetjének vezetője volt. A 2009-es EP-választáson a Fidesz–KDNP listáról szerzett mandátumot, emiatt országgyűlési képviselői mandátumáról lemondott.

2011-ben kétszer is felhívta magára a figyelmet vulgáris fogalmazásával: márciusban [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] kapcsán, júliusban [namelink name="Thomas Melia"] amerikai helyettes külügyi államtitkár kapcsán ragadtatta el magát.

Elvált, két házassága volt. Második felesége [namelink name="Für Ágnes Sarolta"] pénzintézeti vezető könyvelő, [namelink name="Für Lajos"] egykori MDF-elnök lánya volt, akinek 2006 januárjában felvette vezetéknevét, majd válásuk után visszavette a sajátját. Első házasságából három gyermeke született, első házassága alatt titkárnőjétől szintén született egy gyermeke. Fia [namelink name="Deutsch Bence"], az MTK utánpótláscsapatának válogatott labdarúgója. Deutsch nyíltan vállalja zsidó származását mint magánember és mint
politikus.

2010. május 26-án az MTK elnökévé választották.
(forrás: wikipedia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!