Szeged és környéke

2012.09.05. 22:19

Két hét múlva nyit a ferences látogatóközpont

Szeged - 265 millió forintból, uniós támogatással megvalósuló fejlesztés fejeződik be Alsóvároson: látogatóközpontot alakítottak ki a szegedi ferences kolostorban. Az interaktív kiállításokat és a középkori emlékeket várhatóan két hét múlva mutatják be először a nagyközönségnek.

Vida-Szűcs Imre

Régi álmuk valósult meg az alsóvárosi ferenceseknek: 10 éve folyamatosan pályáztak a középkori eredetű kolostor felújítására. Két éve nyertek egy európai uniós pályázaton, így valósulhatott meg a 265 millió forintos projekt: látogatóközpontot alakítottak ki gyógynövényes kerttel, kőtárral, foglalkoztatóépülettel és kiállítóhelyiségekkel. Várhatóan két hét múlva nyitják meg az épületet a vendégeknek, akik nagyjából másfél órás idegenvezetésen vehetnek részt 20 fős csoportokban.
Szeged belvárosában már az 1300-as években jelen voltak a ferences szerzetesek, és feltehetőleg az 1400-as évek közepe táján kerültek Alsóvárosra, a mai Mátyás térre – mondta el a tegnapi házbejáráson Kiss Didák házfőnök, ferences testvér. Bemutatta azokat a látnivalókat, amelyeket hamarosan a nagyközönség is megcsodálhat: a kertben gyógynövényeket és szegedi paprikafajtákat termesztenek, kőtárat rendeztek be az egykori Szent Péter-templom maradványaiból. A most álló Havas Boldogasszony-templomot 1503-ban szentelték fel. A ferences rendházzal együtt ez ma Magyarország második legnagyobb középkori eredetű, eredeti funkciójának megfelelően működő épületegyüttese a Pannonhalmi Bencés Főapátság után.

Két hét múlva nyit a ferences látogatóközpont. Fotó: Frank Yvette - galéria


A foglalkoztatóépületben gyerekeknek tartanak majd interaktív múzeumi programokat például a ferencesség, a gyógyászat és az építészet témájában. Vetítőterem is várja a látogatókat, egy húszperces filmen keresztül ismerkedhetnek a ferences szerzetesek életével. Didák testvér szerint ők nem tudnak elmenekülni saját maguk elől, olyan belső érést, kínszenvedést és örömet élnek meg, amelyre egy világi embernek nincs ideje. A belső udvarban, az úgynevezett quadrumban megfigyelhető az épület számos jellegzetessége, egy napóra és a gótikus templom fala a kőbe vésett 1503-as dátummal.

Ferencesség, tisztaság, engedelmesség, szegénység – ezeket a főbb életérzéseket, értékeket megjelenítő, nagyméretű fotókat helyeztek el az egyik folyosón, amelyen Szent Ferenc, Szent Erzsébet ábrázolása és az úgynevezett paprikaharang is látható. A mozgáskorlátozottak lifttel juthatnak fel az emeleti kiállításokhoz, amelyeket Vass Erika néprajzkutató koncepciója alapján állítottak össze. Az egyik legkülönlegesebb műtárgyat, a Mátyás király palástjából készült miseruhát tegnap a sajtó előtt helyezték el. – Mátyás 1465-ben Szegeden járt, lezajlott az országgyűlés, majd a ferenceseknek ajándékozta a palástját – beszélt a 824 darab igazgyönggyel díszített, hernyóselyembrokátból készült remekműről Katkóné Bagi Éva textilrestaurátor, aki 620 órányi munkával állította helyre az értékes ruhadarabot. Bélésére latin nyelven ráfestették a palást történetét, ezt lefordítva elolvashatják az érdeklődők. Kiállítják még hazánk legrégebbi ülőbútorát is, Marchiai Szent Jakab obszerváns ferences szerzetes székét – a 15. századból maradt ránk.

Két hét múlva nyit a ferences látogatóközpont. Fotó: Frank Yvette - galéria


Kisfilmek és kínai gyűjtemény. A vendégek érintőképernyőkön keresztül ismerkedhetnek a kolostor történetével. Kisfilmeket láthatnak például a magyar ferencesek kárpátaljai, kínai missziójáról, a szerzetesek kommunisták általi üldöztetéséről és az épületegyüttes művészettörténeti érdekességeiről. Az 1920-as években sok szerzetes járt Kínában misszióban, különféle tárgyakat hoztak magukkal. Didák testvér szerint a körülbelül 250 tárgyból álló kínai gyűjtemény talán a legnagyobb Magyarországon, ennek csak egy kis részét tudják kiállítani. Több tárlatot rendeztek korábban is a kolostor falai közt. Vendégkönyvük utolsó bejegyzése Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök tollából való – mutatta a házfőnök. Az idegenvezetésekre a www.latogatobarat.hu internetes oldalon lehet hamarosan jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!