Szeged és környéke

2013.01.28. 20:46

Színidirektor-jelöltek: nem döntött a kulturális bizottság

Szeged - A önkormányzat kulturális bizottsága a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára pályázó öt jelölt meghallgatása után hétfőn elhalasztotta a döntést arról, hogy kinek a megválasztását javasolja a közgyűlésnek. A főjegyző szerint csak Balikó és Gyüdi felel meg a pályázati kiírás minden feltételének.

Munkatársunktól

Az önkormányzat kulturális bizottsága hétfőn hallgatta meg a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára pályázó öt jelöltet. Tíz percet kaptak, hogy szóban kiegészítsék pályázatukat, majd a bizottság tagjainak kérdéseire válaszoltak.

[namelink name="Balikó Tamás"] színész-rendező, aki 18 éven át igazgatta a Pécsi Nemzeti Színházat, kiemelte: a drámai tagozat munkáját legalább a másik két tagozat szintjére kell felemelni. [namelink name="Juronics Tamás"] koreográfus, a teátrum művészeti igazgatója szerint új rétegeket kell megnyerni, ehhez át kell alakítani a bérleti rendszert, a fogyasztói szokásokhoz jobban kell alkalmazkodni; növelni kell az elégedettséget és a produkciók megtérülését. [namelink name="Vasvári Csaba"] színművész a helyi, országos és határon túli együttműködésekre helyezte a hangsúlyt; átvilágítást, költségcsökkentést, bevételnövelést javasolt. A sajtót hibáztatta, hogy székesfehérvári igazgatói működését rossz színben tüntette fel.

Színidirektor-jelöltek: nem döntött a kulturális bizottság. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


[namelink name="Gyüdi Sándor"], a teátrum főigazgatója úgy vélte: a gondok jelentős része anyagi természetű, de nem panaszkodott, inkább azt hangsúlyozta, hogy a nemzeti kategóriába kerülés feltételeit könnyen teljesítették. A sokféleség megtartását, a döntési helyzetek egyértelműbbé tételét ígérte. [namelink name="Szolnoki Tibor"] színművész főrendező jelöltjével, Moravetz Leventével együtt beszélt arról, hogy külföldi kapcsolatait Szeged szolgálatába állítaná, vendégszerepléseket ígért az operának, a balettnek és a szimfonikusoknak. Minden évben egy operettprodukció díszletét és jelmezét jelképes 1 forintért a színház rendelkezésére bocsátaná, ami szerinte 25-30 millió forintos segítséget jelentene.

A meghallgatás után [namelink name="Haág Zalán"] (KDNP), a kulturális bizottság elnöke elmondta: a pályázatokat véleményező szakmai „zsűri" múlt heti ülésén Vasvári öt, Juronics és Gyüdi négy-négy támogató szavazatot kapott. [namelink name="Mózes Ervin"] címzetes főjegyező ismertette a személyzeti osztály véleményét, amely a pályázatokat megvizsgálva megállapította: az öt jelentkező közül csak kettő, Balikó és Gyüdi felel meg a közgyűlés által 28 igennel és 1 tartózkodással megszavazott pályázati kiírás minden feltételének. Hangsúlyozta: az előadó-művészeti törvény minimumként ötéves szakmai gyakorlatot ír elő bejegyzett művészeti szervezetnél, de az önkormányzat ennél szigorúbb feltételt – ötéves intézményvezetői gyakorlatot – jelölt meg. Szerinte ez három aspiránsnak nincs meg. (Juronics, Szolnoki és Vasvári szerint az általuk betöltött poszt intézményvezetői gyakorlatnak számít.)

Színidirektor-jelöltek: nem döntött a kulturális bizottság. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Ezután rövid zárt ülés következett, majd Haág Zalán tájékoztatta a sajtót: – A vita után a bizottság úgy döntött, most nem szavaz a kérdésről, azaz nem javasol még a közgyűlésnek jelöltet. Ennek az az oka, hogy az ülés előtt olyan jogi állásfoglalást kaptunk, amit még értelmezni kell; szakértőkkel is meg kell beszélnünk. Ezt követően tudjuk kialakítani az álláspontunkat, hogy ki az, akit javasolunk a közgyűlésnek a főigazgatói posztra. Nem vagyunk elkésve, hiszen február végén, március elején tárgyalja a közgyűlés a kérdést. Június 30-áig szól a jelenlegi főigazgató megbízatása, tehát időben vagyunk, 2-3 hét nem jelenthet problémát. Úgyis a közgyűlés választ, a bizottságnak csak javaslattételi joga van.

– Nem értünk egyet azzal, hogy itt mérlegelni kellett volna, hogy a jegyzői iroda törvényességi észrevétele helytálló-e vagy sem – fogalmazott [namelink name="Tóth Károly"] képviselő, a bizottság MSZP és Szabad Város Egyesület nevében nyilatkozó tagja. Azt is hozzátette: – Úgy vélem, rossz üzenete van a pályázók és Szeged színházszerető közönsége számára is, hogy egy védhetetlen indokkal megpróbálják elodázni a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!