Szeged és környéke

2013.06.13. 16:20

7700-an a biomassza-erőmű ellen

Szeged – Ha a Fidesz-Jobbik újra megszavazza a biomassza-erőmű építését, úgy élőláncot alkotva akadályozzák meg a szegediek a beruházás megvalósítását – mondta ma Ménesi Imre szocialista képviselő.

Munkatársunktól

7700 aláírást gyűjtöttek össze a biomassza-erőmű és a termálvíz melegvízként történő hasznosítása ellen. Ezt [namelink name="Ménesi Imre"] szocialista önkormányzati képviselő jelentette be, aki az aláírásgyűjtő íveket átadta ma a helyi választási irodának. Ménesi közölte, ez az első sikeres népi kezdeményezés Szeged újkori történetében.

Az aláírásokat a helyei választási bizottság ellenőrzi és hitelesíti. Amennyiben 4807 vagy annál több aláírást hitelesnek talál, úgy a törvény értelmében a szegedi városi közgyűlésnek kötelező napirendre tűznie és újra tárgyalnia a biomassza-erőmű építéséről és a termálvíz melegvízként történő hasznosításáról szóló [namelink name="Bohács Zsolt"] (Fidesz) előterjesztést, amit már kétszer megszavazott a Fidesz-Jobbik közgyűlési többség.

Ménesi elmondta, mintegy 10 ezer aláírást gyűjtöttek, de már szelektáltak, hogy biztosan meglegyen a több mint 4800 hiteles aláírás. A jogszabály értelmében a 48 ezer érintett szegedi lakos 10 százalékának aláírása kell ahhoz, hogy a közgyűlés kötelezően újratárgyalja a témát. A képviselő szerint hatalmas volt a felháborodás, voltak olyan vélemények, hogy ha a Fidesz-Jobbik ezek után is megszavazza a biomassza-erőmű építését, úgy élőláncot alkotva akadályozzák meg a szegediek a beruházás megvalósítását. Mások szerint nem az újrókusi lakótelep közepén, hanem Bohács Zsolt villája mellett kellene megépíteni a biomassza-erőművet.

Ménesi rámutatott: a Fidesz zöld államtitkára, [namelink name="Illés Zoltán"] elmondta, sehol sem támogatja a Fidesz biomassza-erőmű építését. Azt is mondta Illés, hogy erről meg kell kérdezni a lakosságot Szegeden. Ezért is érthetetlen a szocialista képviselő számára, hogy akkor mégis kinek az érdekét képviseli a szegedi Fidesz. Kinek az érdekében lobbizik Bohács Zsolt? Hogyan képviseli így a Fidesz a szegediek érdekeit? – kérdezte Ménesi Imre.

Hangsúlyozta: az MSZP frakció azt támogatja, hogy a termálvizet fűtésre használják. E beruházásra pedig írjanak ki nyílt közbeszerzési pályázatot. A szegedi városi közgyűlés várhatóan a június 28-i ülésén harmadszor is dönteni fog arról, épüljön-e biomassza-erőmű Újrókuson, illetve a termálvizet használati melegvízként használják-e a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!