Szeged és környéke

2013.12.15. 22:29

Bajára is Fehér tóról utazik a karácsonyi ponty

Szeged - A szegedi tükrös ponty nem iszapízű, ugyanis a Fehér-tó talaja szikes, nem iszapos. A lehalászás vasárnap fejeződött be, megnéztük, hogyan jut el az asztalig a karácsonyi hal.

Segesvári Csaba

A szokatlanul meleg időjárás miatt késve indult a Fehér-tavi őszi lehalászás, vasárnap végeztek a többnyári pontyok költöztetésével. Fákon várakozó kormoránfiókákkal és méretesre nőtt sirályokkal együtt néztük, hogyan jut el a tóból az asztalig a szegedi tükrös ponty.

Deres mínuszokban tucatnyian készültek vasárnap reggel a Szegedfish Kft. négyes számú telelőjének lehúzására, ketten a centis jéggel borított vízben, 8-an a parton feszültek neki a száz négyzetméteres hálónak. A mozdonyvezető és a mérleges a parton toporgott, míg a többiek a tonnányi hallal birkóztak. A fagyos napsütésben a reggeli csendet először a sirályok kiabálása, majd a pontyok csapkodása törte meg. A tóban szorult a hurok, a kisebb és kisebb helyre kerített halaktól forrt a víz.

Karácsonyi ponyhalászat a Fehér tón. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)


– 1500 tonna halat telepítettünk át, ennek 40 százaléka tenyészhal, a többi kerül az asztalra. A ponty, a harcsa, a kárász mellett busát, csukát és amurt is kínálunk – mondta [namelink name="Sztanó János"]. A Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója elárulta: a halak egyharmadát Nyugat-Európába exportálják. – Bajára, Mohácsra, Bátaszékre szállítjuk a legtöbbet, elsősorban kereskedőknek és éttermeknek. Ha 7 órakor lehúzzuk a halat, 9-re már a boltba kerül. Ez a hazai gyakorlat – mondta Sztanó János. Megjegyezte, halfilézőjük másfél hónapja teljes kapacitással, nyújtott műszakban dolgozik, naponta 2,5 tonna halat dolgoznak fel. Hozzátette, előrendelést már nem vesznek fel, ugyanakkor kisebb mennyiségű halat a korán kilátogatóknak még el tudnak készíteni.

Karácsonyi ponyhalászat a Fehér tón. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

Árak

Az élő ponty kilójáért 850 forintot kérnek, a harcsáért 1700-at, a busáért 400-at, a kárászért pedig 600-at. A Fehér-tavi halgazdaság feldolgozójánál sorban állók azt mondták, reggelente fél óra alatt még halhoz lehet jutni.


A halak először kosárba, majd vízzel töltött tartályokba kerültek. A pontyok egészsége fontos, az állat-egészségügyi állomás rendszeresen vizsgálja az állományt. A szegedi tükrös 2,5 évesen kerül a vásárlóhoz, kilójáért évek óta 800–850 forintot kérnek. – A tó partján nem filézhetünk, szigorúak az előírások – mondta az ügyvezető, miközben a halra váró emberek mellett elsétáltunk. Sztanó János hangsúlyozta, a Fehér-tavi rendszer szikes talajú, kevés az iszap a nevelőkben. – Minden tónak más az íze. A szegedi tükrös ponty a legjobb zsír/hús aránnyal rendelkező hal, ezért merem állítani, a mi halunk az egyik legfinomabb – büszkélkedett. A szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet adatai szerint míg a hortobágyi ponty 100 grammja 13,5 gramm zsírt tartalmaz, addig a szegedi pontyé 20 százalékkal kevesebbet.

Karácsonyi ponyhalászat a Fehér tón. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)


Lassan megtelt a telelő mellett várakozó kisvonat platója, a méretes pontyok egy része csak a helyi feldolgozóig utazik. A teherautóra rakott szállítmány fél 8-ra elhagyta a telepet, Bajára indult a szegedi tükrössel. – A filézett hal drágább, mint a csirke, egy kiló élő halból 45–50 deka filé lesz. Az ár miatt sem nő a halfogyasztás – mondta Sztanó János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!