Szeged és környéke

2014.01.05. 16:47

Levegőminőség: 4 városban egészségtelen, Szegeden elfogadható

Négy magyar város levegője egészségtelen, de nem veszélyesen szennyezett. Szegeden határérték alatt a szálló por.

Vasárnap négy város levegőjét is egészségtelennek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet. Szegeden és környékén a határérték alatt maradt a szálló por koncentrációja.

Az Idokep.hu térképén látható, hogy a légszennyezettséggel Budapesten, Pécsett és Észak-Kelet-Magyarország több térségében van probléma, elsősorban a szálló porral.

Az Idokep.hu légszennyezettségi térképe 2014. január 5-én 15 órakor

Az Idokep.hu légszennyezettségi térképe 2014. január 5-én 15.20-kor
Az OKI szerint sehol sem veszélyes mértékű a légszennyezettség, de Budapesten, Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő. Pécsett javult a helyzet, ott már csak "kifogásolt" minősítésű a levegő. Ugyancsak a "kifogásolt" szintet jelentő zöld színnel jelölték Dunaújvárost, Kazincbarcikát, Oszlárt, Nyíregyházát, Esztergomot és Székesfehérvárt. A többi helyen elfogadhatónak minősítette a levegőt az OKI.

Az OKI légszennyezettségi térképe 2014. január 5-én.

Az OKI légszennyezettségi térképe 2014. január 5-én.
A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Ezek is érdekelhetik