Szeged és környéke

2014.07.28. 14:03

ELI: sártengerrel birkóznak a gépek - fotóval, videóval

Szeged - Tízméteres gödörben épül a szegedi lézerközpont – olyan cölöpözési technológiával, amelyet a világon eddig még csak két helyen alkalmaztak. A sártengerben is félszáz gép dolgozik, a tervekhez képest egyelőre nincs csúszás a kivitelezésben.

Munkatársunktól

Először engedtek be fotósokat hétfőn az ELI-építkezésre, abból az alkalomból, hogy [namelink name="Kothencz János"], a Fidesz–KDNP szegedi polgármesterjelöltje, az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója tekintette meg. Az építkezés hatalmas területén az esőzések utáni sártengerben is közel félszáz gép dolgozik. Ezek között vannak olyanok is, amelyeknek darabja 1,5 millió euróba került.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba
Az ELI lelke a lézerkutatásoknak helyt adó technológiai A épület lesz, amely helyén most egy 10 méter mély gödör tátong. – Ötvenezer köbméter földet termeltek ki belőle. Az összesen 823 cölöpből a munkagödörbe 248 cölöpöt fúrnak, amelyek közül a legmélyebb 45 méteres – tájékoztatott a leglátványosabb munkafázisról [namelink name="Lehrner Lóránt"] ügyvezető igazgató. A legmélyebb cölöpök technológiáját eddig csak Hongkongban és Peruban használták, Európában viszont úttörőnek számít. 


A 14 kilométernyi összhosszúságú cölöprendszer tartja majd az épületkomplexumot, amely azonban a hatalmas kráter ellenére nem a föld alatt lesz. A kitermelt földmennyiség célja a cölöpökre nehezedő teher csökkentése. – A technológiai A épületben megvalósuló rezgésmentes alap lényege, hogy rugó- és parafarendszer kerül a gödörben kialakítandó vakpince tetejére. Ez biztosítja a lézeres technológia számára a rezgésmentességet.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba
A kiszolgálóépületek cölöpözését már befejezték – a munkálatok az ügyvezető igazgató elmondása szerint tervszerűen haladnak. – Az esőzések ellenére sincs csúszás, 2016 közepére készen lesznek az épületek – mondta Lehrner Lóránt. – Onnantól már a lézeres berendezéseket szállíthatják. A működés a tervek szerint 2017-ben indulhat meg.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba
Kothencz János polgármesterjelölt az építkezésen elmondta: régen várt és üdvözlendő, hogy elindult a beruházás. – Bár ki-ki a maga érdemének tartja, ezt a beruházást a kormány valósítja meg – fogalmazott. Hozzátette: a 68 milliárd forintos építkezés a következő években tartós munkahelyeket teremt, ami fontos abban a városban, ahol 7000 regisztrált munkanélküli él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!