Szeged és környéke

2014.09.25. 10:32

15 év fegyházat kapott a hummeres gázoló

Szeged - Thomas Robert B-t első fokon hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette miatt 15 év fegyházra ítélték, emellett Magyarország területéről 10 évre kiutasították.

Segesvári Csaba

- Súlyosító körülmény az egy időben elkövetett három bűncselekmény, az hogy a vádlott huzamosabb ideig, tudatosan megszegte a közúti közlekedés szabályait. Enyhítő, hogy két kiskorú gyermeket kell eltartania, az időmúlás, az, hogy Magyarországon büntetlen előéletű. A külföldi büntetések elismerése nem történt meg, így azt a bíróság nem vette figyelembe. A bíróság nem látott okot, hogy a 15 éves középmértéktől eltérjen. A vádlott szabadulása után 10 évig nem vezethet járművet, a vádlott jelenléte Magyarországon nem kívánatos, ezért 10 évre kitiltották - fejezte be az ítéletindoklást Joó Attila bíró.

Az ügyészség 3 nap gondolkodást, Thomas Robert B. néhány perc gondolkodás után fellebbezés mellett döntött. Az ügyészség indítványozta az előzetes letartóztatás fenntartását, a védő ennek megszüntetését kérte. Joó Attila az előzetes letartóztatás meghosszabbítása mellett döntött, a szökésveszély miatt.

Korábban írtuk:

- Két részletet újra levetítünk a gázolás, előre elnézést kérek azoktól, akiket ez mélyen megvisel - kezdte az ítélet indoklását Joó Attila. A bíró emlékeztetett a cselekmény 30 perce alatt sok minden történt. A gyorshajtásért megbírságolt hummer-konvoj tagjai sérelmezték az eljárást, annak ellenére, hogy Michael Webert 72 kilométer/órás sebességgel mérték be Magyarcsanád belterületén. Joó Attila rávilágított a vádlott vallomásaiban lévő ellentmondásokra.

Első fokon 15 év fegyházra ítélték Thomas Robert B.-t, a hummeres gázolót. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, a vádlottat a sértettség motiválta, ezért szorította le a traffipaxozó rendőrt. Hozzátette, Thomas Robert B.-nak nyilvánvaló volt, hogy veszélyezteti a rendőrt. A vádlott védekezése korábban megdőlt, a Thomas Robert B.-vel együtt utazó hummerosok is azt mondták, látták a traffipaxos autót, de szerintük a vádlott véletlenül ment majdnem neki a rendőrnek. Joó Attila bíró hangsúlyozta, a vádlott útitársai csak a rendőrök eljárást vitatták, ezért a bíróság a tanúk vallomását csak részben fogadta el.

Elhangzott, a sebességmérő rendőr leszorításával megvalósult a közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye. Levetítették a gázolásról készült felvételt, megnézték, hogyan szorította le Thomas Robert B. az elfogására küldött S. Gábor rendőrt. Joó Attila megjegyezte, a vádlott előbb nyilvánított nem túl intelligensen véleményt, csak ezután rúgott a rendőr autójába. A bíró hozzátette: az eljárás során a vádlott 3 különböző verziót adott arra, miért húzta balra a kormányt. Állításait minden esetben cáfolták.

Első fokon 15 év fegyházra ítélték Thomas Robert B.-t, a hummeres gázolót. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


- Mindvégig vitatott pontja volt a védelemnek, hogy mennyire volt jogos S. Gábor fegyverhasználata. A bíróság egységes álláspontja, hogy az állampolgárok nem mérlegelhetik a hivatalos személyek eljárási módjait. Nem hiszem, hogy Magyarország az egyetlen állam, ahol elvárják, hogy az állampolgárok vessék alá magukat a rendőri intézkedésnek. Ez nem történt meg, a vádlott az első pillanattól kezdve ellenállt, két esetben közúti veszélyhelyzetet okozott. Kenéz Imre elütéséről a vádlott azt állította, nem látta, hogy a sértett rendőrmotoros elé ment, a gázspray miatt lépett pánikszerűen a gázra - mondta Joó Attila tanácsvezető bíró. Hozzátette, elképzelhetetlen, hogy a vádlott nem figyelt az elfogására küldött rendőrökre. - Elképzelhetetlen, hogy Thomas Robert B. nem vette észre a mellette elhaladó szirénázó rendőrmotort. A szakértők, a tanúk is cáfolták, hogy a vádlott Kenéz Imrét vakon gázolta el. Thomas Robert B. arról is háromféleképpen nyilatkozott, miért rántotta Kenéz Imrére a kormányt. A vádlott látta a rendőrt, gázspray sem vakította el, teljes gáz adott, így indult el.

Első fokon 15 év fegyházra ítélték Thomas Robert B.-t, a hummeres gázolót. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


- A gázadás pillanatában 10 méterre állt a Hummer a rendőrtől. A vádlottnak tudnia kellett, ha a teherautó méretű kocsival valakit elgázol, az meghalhat. A műszaki szakértő is alátámasztotta, a sértettnek esélye sem volt elmenekülni. A bíróság arra következtetett, a vádlott szándékosan ütötte el Kenéz Imrét - mondta Joó Attila.

Az ítélet kihirdetését, indoklását Thomas Robert B. rezzenéstelen arccal hallgatta, kezét tördelte, lábát folyamatosan pakolgatta. A vádlott családtagjai tolmács segítségével hallgatták az ítéletet, Thomas Robert B. lánya a több mint egyórás ítélethirdetés alatt végig nyomkodta telefonját. Kenéz Imre kedvese megkönnyebbülve hallgatta a fegyházbüntetés kiszabását, a jelen lévő rendőrök arcáról viszont nem lehetett semmit leolvasni.

Korábban

A Joó Attila vezette bírói tanács 15 év letöltendő fegyházbűntetésre, 10 év vezetéstől való eltiltásra ítélte első fokon a Kenéz Imre megölésével vádolt osztrák Thomas Robert B.-t. Emellett Magyarország területéről 10 évre kiutasították a hummeres gázolót.

Első fokon 15 év fegyházra ítélték Thomas Robert B.-t, a hummeres gázolót. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

[namelink name="Joó Attila"] bíró kedden ismertette, Thomas Robert B. börtönt, felfüggesztett szabadságvesztést, pénzbüntetést is kapott. Legutóbb könnyű testi sértésért kapott felfüggesztetett, a vádlott próbaidejét töltötte Kenéz Imre elgázolásának időpontjában.

Bocsánatot kért az áldozat családtagjaitól az utolsó szó jogász Thomas Robert B., az osztrák hummeres gázoló. A férfi tolmácsán keresztül többször megismételte, nagyon sajnálja ami történt, az esetkor pánikban volt, nem gondolkodott.

A családtagok sírva fakadtak a bocsánatkérésekor, Kenéz Imre kedvese zokogva hallgatta a gázolót, aki a bírótól engedélyt kérve feléjük intézte szavait. A vádlott láthatóan ideges volt az utolsó tárgyalási nap, Thomas Robert B. felesége és kislánya is feszülten hallgatta a férfi utolsó szavait.

Az ítélethirdetésre 10 órakor kerül sor.

Első fokon 15 év fegyházra ítélték Thomas Robert B.-t, a hummeres gázolót. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette, rendőr sérelmére, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés bűntette miatt kért fegyházbüntetést Thomas Robert B.-re Nagy Csaba ügyész kedden a Szegedi Törvényszéken.

Korábban

Ma végre pont kerül a két évvel ezelőtti rendőrgázolás-ügyére. Kenéz Imrét 2012. október 11-én Apátfalván halálra gázolta a Romániából Ausztriába tartó Thomas Robert B., az osztrák hummerest az ügyészség emberöléssel vádolja. A vádlott ügyvédje szerint szó sem volt szándékosságról, bár azt a védő is elismerte, a gázolás előtt az osztrák hummeres több rendőrt is leszorított.

A tárgyalás 9 órakor kezdődik, a vádlott ekkor élhet az utolsó szó jogával. A [namelink name="Joó Attila"] vezette bírói tanács 10 órakor hirdeti ki az első fokú ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!