Szeged és környéke

2014.10.10. 22:55

Szegeden Botka, Vásárhelyen Almási, Makón Farkas Éva, Szentesen Szirbik a polgármester

Szeged - A vásárhelyi regnáló polgármester nagyon nyert, Szegedet Botka is simán hozta, szerinte az eredmény országosan is üzenet. Szentesen Szirbik nyert, Makón szoros volt a polgármester-választás eredménye - Farkas Éva minden makói polgármestere szeretne lenni.

Munkatársunktól

Megjöttek az eredmények, nézze azokat diagramunkon.


Botka László, Szeged polgármestere magabiztosan győzte le kihívóját, Kothencz Jánost.

Botka László: ez a választási eredmény országosan is üzenet

Szeged nyert, 20 százalékkal nyertük meg a polgármester-választást és a 20-ból 17 körzetet. Négy éve azt mondtam, Szeged csodát tett, most azt mondom, Szeged maga a csoda. Városunkban európai polgárok és demokraták élnek, felemelt fejjel, akiknek a szavazatát nem lehet megvásárolni. A választás másnapjától nem érdekes, ki kire szavazott, minden jó szándékú szegedi munkájára számítok. Ez a választási eredmény országosan is üzenet, üzenet a Fidesznek, hogy nem csak ők az ország. És üzenet a baloldalnak, hogy lehet sikeresnek lenni, csak egységet és tisztességet kell mutatni. Üdvrivalgás és taps a szegedi Bajor sörözőben.

A győztesek öröme. Fotó: Frank Yvette

A győztesek öröme. Fotó: Frank Yvette
Kothencz János: a szegedi jobboldalnak meg kell újulnia

- Ma súlyos kritikát mondtak a választók a szegedi Fidesztől, ezt nem lehet leplezni – kezdte beszédét Kothencz János. - Tisztelettel gratulálok minden politikai riválisomnak. Úgy fogalmazott: 12 év terhével a vállán indult neki a választásnak, de a jobboldal most sem tudott előrébb lépni. - Mégis jól érzem magam, mert a tarjáni lakótelep megválasztott egyéni képviselőnek. Az a körzet, ahol a jobboldal még sosem tudott nyerni. Úgy tűnik, a L.É.T-tel folytatott tisztességes munka meghálálta magát.
Kothencz János szerint a következő öt év feladata is ez: ezt az alázatos munkát folytatni. - Az emberarcúságot kell kialakítani a jobboldal részéről. A konstruktív ellenzéki politika pedig meg fogja hozni a gyümölcsét. - A szegedi jobboldalnak meg kell újulnia, ez pedig hatalmas lehetőség. Üzenem Botka Lászlónak: a 2019-es kampány most kezdődik.

Tóth Péter: a szegediek elhitték a hazugságokat

- Sajnálom, hogy a mocskolódó kampány sikert hozott az MSZP-nek Szegeden. Szomorú, hogy a negatív dolgokra és a hazugságra még mindig vevők a városban. Sajnálom az időseket is, akiket újra megvezettek. Nekik üzenném, nézzenek körül, hol dolgoznak gyerekeik, unokáik. Ha tetszik nekik amit látnak, akkor ezután is nyugodtan szavazzanak az MSZP-re - mondta [namelink name="Tóth Péter"]. A Jobbik szegedi polgármesterjelöltje öt százalékot se ért el a választáson, a városi közgyűlésbe azonban kompenzációs listán bejutott. - Felvesszük a kesztyűt, amilyen az adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten is. A bírósági ügyektől se riadunk majd vissza, a szocialisták botrányairól lerántjuk majd a leplet - magyarázta. Az alacsony részvételt is szomorúnak találta, szerinte sok jobbikos érzelmű ember is otthon maradt. - Őket 2018-ra mozgósítanunk kell. Van feladatunk, de fiatal a csapatunk. A megyei közgyűlésbe viszont négy helyünk is lehet. Vidéken az emberek tisztábban látják a helyzetet, a Jobbik politikáját is jobban megértik. Ezt kell megvalósítanunk öt év múlva Szegeden is - mondta a politikus.

Málovics György: jobb eredményre számítottunk

Az LMP, a 4K és a Balpárt jelöltjei és szimpatizánsai körülbelül 25-30-an gyűltek össze a Széchenyi téri Popper Mór mulatójában, ahol figyelték az eredményeket. - Bíztunk abban, hogy jobb eredményt érünk el. Tudtuk, hogy nem én leszek a polgármester, de abban bíztunk, hogy az egyéni jelöltjeink is jobb eredményt érnek el - mondta lapunknak Málovics György, az LMP polgármesterjelöltje. - A minimális elvárást, az egy képviselői helyet úgy néz ki, hogy hozzuk. Szerettünk volna két képviselőt a közgyűlésbe juttatni, ez viszont már látszik, hogy nem fog sikerülni. Ha a realitásokat nézzük, ennek a forgatókönyvnek volt a legnagyobb esélye. Lehet úgy is értékelni, hogy a pohár félig teli, vagy úgy, hogy félig üres. Most én félig üresnek érzem, mert nagyon sokat dolgoztunk - tette hozzá Málovics. Mint mondta, azt tapasztalják, hogy az országgyűlési választáson rendre jobban szerepelnek. Nem lepte meg különösebben, hogy Tóth Péter, a Jobbik polgármesterjelöltje megelőzte, hiszen a Jobbik országosan is nagyobb támogatottságot élvez.



Almási hozta a papírformát, egy pillanatig sem volt kérdéses a győzelme.

Almási István: Soha nem látott lehetőségek előtt áll Vásárhely

– Köszönöm a vásárhelyi választópolgároknak, hogy a folytatás mellett voksoltak. Két új képviselő-jelöltünk is célba ért, így mind a 10 egyéni körzetet megnyertük. Azon az úton kell tovább mennünk, amelyen eddig jártunk, ehhez a közgyűlésben megvan a többségünk, valamint a kormányzat részéről a támogatás. Soha nem látott lehetőségek előtt áll Hódmezővásárhely, és azért fogunk dolgozni, hogy a városban minőségi változások történjenek. Végül megköszönöm minden pártnak, jelölőszervezetnek a tisztességes kampányt.



Makón új polgármester lesz, Farkas Éva.

Farkas Éva: minden makói polgármestere leszek

- Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki szavazott. A verseny szoros volt, de a többség az új korszakra, a változásra voksolt - ugyanakkor én, ahogyan ígértem, minden makói polgármestere leszek. Szolgálni akarom a várost és képviselőtársaimmal együtt az együttműködésre nyitott városvezetés a célunk. A makóiakkal közösen írt program, a beruházások megvalósítása mellett fontos lesz számunkra a közösségépítés, ami az elmúlt években hiányzott.



Szentesen Szirbik Imre újrázhat.

Szirbik Imre: meg lehet találni a kompromisszumot

– Hatalmas erő és rengeteg pénz állt a Fidesz kampánya mögött, de ahogy mondani szokták: nem a startvonalnál, hanem a célban kell elsőnek lenni. A testület összetétele nem egyszerű. Mindenkivel le kell ülni és megbeszélni, komolyan gondolták-e, amit a kampányban ígértek, azaz, hogy nem pártért, hanem Szentesért akarnak dolgozni. Ha igen, meg lehet találni a kompromisszumot. Öt év múlva egy békés, nyugodt várost szeretnék látni.

Bedő Tamás: nyugalmat szeretnék Csongrádon 

– Hétköznapi polgármester szeretnék lenni. Ünneplésre most nem tudok időt szakítani, hiszen hétfő reggel kezdődik a munka. A ciklusban azt szeretném véghez vinni, amit a kampányban ígértem. Nehéz volt az elmúlt pár hét, húsz éve nem volt olyan a városban, hogy ellenzék ne kapjon szót a helyi médiában. Nyugalmat szeretnék Csongrádon. A testületbe több független képviselő bejutott, ez pedig számomra azt jelenti, az embereknek is elege lett a pártoskodásból.

20.20
Az M1 először közölt adatot a polgármester-választás állásról Szegedről. Botka László fölényes vezetését enyhe csalódottsággal vették tudomásul a jelenlévők, Tóth Péter eddigi kicsit több, mint 3 százalékos támogatottságát meglepő nyugalommal vették tudomásul.

20:05 Most érkezett meg a Jobbik szegedi polgármesterjelöltje a párt Oroszlán utcai székházába. Nagyjából húszan lehetnek a Jobbik irodájában, köztük több önkormányzati képviselőjelölt, mint például [namelink name="Rácz Tibor"], [namelink name="Barta Sándor"] és [namelink name="Böjthe Sándor"]. Egyelőre kólával és ásványvízzel melegítenek, a párt a városi közgyűlésbe három főt remél delegálni - így saját frakciót tudnának majd alakítani.

20:00 A Fidesz és Kothencz János megyeháza éttermébe várja 21 órára a vendégeket és a szimpatizánsokat. A polgármesterjelölt várhatóan 22 órakor tart sajtótájékoztatót.

19:40 Egyelőre nincsenek választási eredmények. Nem is lehetnek, mert a szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

Először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják a polgármesteri, képviselő-testületi és – a megyei jogú városok kivételével – a megyei közgyűlési szavazólapot.

19:30 A képviselők és a jelöltek többsége már megérkezett az MSZP Deák Ferenc utcai eredményváró rendezvényére, a Bajor sörözőbe. Az esemény nem sajtónyilvános, de az utcán várakozóktól megtudtuk, hogy a vezérkart 9 óra utánra várják, sajtótájékoztató pedig várhatóan fél 10-kor lesz. A hangulat bizakodó, bár sokan több csomag cigarettával készültek. Összesen 300 aktivistát és szimpatizánst várnak a helyszínre.

19 órakor lezárták az urnákat. A végleges jegyzőkönyvek lezárása hajnalig fog tartani, de a Nemzeti Választási Iroda korábbi előrejelzése szerint 10 és 11 között megérkeznek a rendszerbe a választás adatai. Kb. 10 órára már mindenütt megválasztottnak érzi majd magát egy jelölt.

A 17 óra 30 perces adatok szerint Szegeden a választásra jogosultak 41 százaléka szavazott eddig. Csongrád megyében mostanáig Eperjesen (65,82%) mentek el a legtöbben és Forráskúton (22,4%) a legkevesebben, ahol csupán egy polgármester-jelölt van. Magas a részvételi arány Kövegyen (63.66%), Dócon (62.11%), Bakson (60.67%) és Óföldeákon (60.53%) is.

Almási István: folytatni a megkezdett munkát

[namelink name="Almási István"] (Fidesz-KDNP), Hódmezővásárhely polgármestere, egyben polgármesterjelölt feleségével, családjával ment el szavazni a Szent István Általános Iskolában kialakított szavazókörbe. – Ezen a napon mindenkinek döntenie kell, hogyan fejlődjön tovább települése, erről voksával minden választópolgár véleményt nyilváníthat, ami azt is jelenti: bizalmat szavaz a régi képviselő-testületnek, vagy újat választ. Mi Vásárhelyen szeretnénk az évekkel ezelőtt megkezdett munkát folytatni a város fejlődéséért, amiben – bízom benne – továbbra is segítségünkre lesz [namelink name="Lázár János"] Miniszterelnökséget vezető miniszter – mondta Almási István a voksolás után.

Almási István a családjával ment szavazni. Fotó: Imre Péter

Almási István a családjával ment szavazni.
Fotó: Imre Péter

Botka családjával szavazott

Családjával érkezett szavazni vasárnap délelőtt tizenegy órakor Botka László polgármester a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézményének baktói, Balatoni utcai épületébe, ahol feleségével és lányaival közösen dobta be az urnába a borítékot. Botka elmondta, bízik benne, hogy a szegediek élnek a jogukkal és minél többen elmennek szavazni. – Több 10 ezer szegedivel találkoztam az elmúlt időszakban és mindannyian büszkék arra, hogy az elmúlt évtized a fejlődésről szólt, ezt szeretnénk folytatni – mondta.

Botka László családjával érkezett. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Újságírók Botkának is feletették a kérdést, mit szól ahhoz, hogy a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság elmarasztalta az MSZP szegedi szervezetét. Botka úgy fogalmazott, nem állítottak valótlanságokat, Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság érthetetlen módon megváltozatta a helyi választási bizottság döntését.

Málovics György és a mérleg nyelve

- Arra kérem a választókat, szavazatukkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy a tisztesség legyen a mérleg nyelve - fogalmazott az LMP szegedi polgármesterjelöltje. [namelink name="Málovics György"] 10 órakor szavazott a Szegedi Tudományegyetem Mars téri épületében. Elmondta: céljuk, hogy két LMP-s képviselőt juttassanak a közgyűlésbe. Úgy érzi, tisztességesen helyt álltak az intenzív kampányban, bemutatták, mit tettek a várostért az elmúlt négy évben és mit szeretnének még az elkövetkező ötben.

Szentesen is szavaznak

[namelink name="Szirbik Imre"], a baloldali pártok szentesi polgármesterjelöltje, a város polgármestere a feleségével ment szavazni. - Kitöltheti a szavazólapot a fülkén kívül is, ha nem szeretne várni - tanácsolták neki az asztalok mellett. A kérdésre, hogy mivel tölti a vasárnapot azt mondta: este 7-ig nem szeretne a választással foglalkozni. Úgy tervezte, kikapcsolódással, családi ebéddel, kerti munkával és a tévében közvetített sportműsorokkal múltatja az időt.

Fotó: Králik Emese

Fotó: Králik Emese
_________________________________________________________________

Szentesen Bozó Zoltán, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a feleségével és lányaival érkezett a kertvárosi óvodában lévő szavazóhelyiségbe. Nagyon kiélesedett a végére a kampány a városban, örül, hogy lassan a háta mögött tudhatja, mondta. A helyiségbe 10 órakor érkeztek, ekkor nagyon sokan voltak. A kertvárosban ez mindig így van, a szavazók "hullámokban" érkeznek: időnként zsúfolásig megtelik a terem, máskor hosszabb ideig teljesen üres, hallottuk. Bozó Zoltán nagylányai is leadták a szavazataikat, édesapjuknak az egyik kishúguk segített a lapot az urnába dobni.

Fotó: Králik Emese

Fotó: Králik Emese
___________________________________________________________________

Kora délelőtt a kisfiával érkezett szavazni [namelink name="Szabó Zoltán"], a Jobbik szentesi polgármesterjelöltje. Az óvodás fiúcskát a politikai események egyáltalán nem érdekelték, viszont a szavazóhelyiségben kapott cukorkának nagyon örült. Kíváncsi volt, mi történik, ő is bement a fülkébe.

Fotó: Králik Emese

Fotó: Králik Emese
Ma már nem a kampány áll a középpontban, mondta az édesapja. A stresszes hetek után a családdal tölti a vasárnapot, tegnap és kora reggel az egyik hobbijának, a horgászatnak is tudott végre hódolni.

Fotó: Králik Emese

Fotó: Králik Emese

11 óra:  Csongrád megye 17,74 százalék 61.348 szavazó

[namelink name="Tóth Péter"], a Jobbik polgármesterjeöltje családjával szavazott:

Fotó: Jobbik

Fotó: Jobbik

9. óra: Csongrád megye 8.03 százalék, 27.751 szavazó.   

Korán szavazott Kothencz János

– Na menjél, téged várnak – mondta a fotósok és újságírók láttán Kothencz Jánosnak, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltjének egy kerékpárját toló férfi a Sólyom utcai 315-ös szavazókör, a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény előtt.

Kothencz nyolc óra után nem sokkal érkezett az épülethez, közben többekkel váltott néhány szót. A szavazóhelyiségbe a polgármesterjelölttel majdnem egy időben érkezett Kenyeres Lajos, a városrész baloldali önkormányzati képviselőjelöltje, aki nevetve azt mondta, ez nem volt megbeszélve. A sajtó munkatársait látva egy idős asszony sok szerencsét és békét kívánt az országnak.

Kothencz János szavaz. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Kothencz azt mondta, ha ők nyerik a választásokat, hétfőtől a konstruktivitás jegyében politizálnak majd. Újságírói kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság szombaton megállapította, hogy a “Botrány a szegedi Fidesz elmúlt négy évéről" című időszaki kiadványban a kiadó, az MSZP szegedi szervezete több valótlanságot állított Kothencz Jánosról és megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, Kothencz azt válaszolta: “ideje volt elmarasztalni őket". – Kommentálnom felesleges – tette hozzá.

A polgármesterjelölt elárulta, szeretett volna kisfiával szavazni, de a kisfiú szombaton lakodalomban volt, ezért nem akarta őt reggel felébreszteni.

Az első szavazó. Fotó: Frank Yvette (galéria)


7. óra: Csongrád megye 1,13 százalék 3.893 szavazó.

 Nagymágocs és Sándorfalva a csúcstartó

A legtöbben, 7-en Nagymágocson akarnak polgármesterek lenni. Ásotthalmon, Csanádalbertin, Derekegyházon, Forráskúton, Mórahalmon, Nagyéren, Röszkén, Székkutason, Üllésen, Zákányszéken és Zsombón nincs kihívója a jelenlegi polgármesternek. Az öt megyei nagyvárosban – Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Makón és Csongrádon – összesen 17 polgármesterjelölt indul. A kisebb településeken 137, közülük 117 független. Az öt megyei nagyváros 267 egyéni választókerületi képviselőjelöltje közül 24 független. Szegeden a 20 választókörzetben összesen 105 képviselőjelölt indul. A kisebb megyei települések 742 képviselőjelöltje közül 602 független. A legtöbb egyéni listás képviselőjelölt, 31 Sándorfalván indul 8 képviselői helyért. A legkevesebb, 4 Csanádalbertin. Itt csak a jelenlegi polgármester és a mostani négy képviselő indul az önkormányzati választáson, nincs más jelölt.

Több mint háromszoros a túljelentkezés Csongrád megye önkormányzati képviselői helyeire: 1224 jelölt pályázik 390 pozícióra. Két és félszeres a túljelentkezés a polgármesterjelölteknél: a 60 helyhatóságot 154-en próbálják meg „bevenni" a holnapi önkormányzati választáson.

Hogyan szavazunk?

Csongrád megyében a Nemzeti Választási Iroda tegnap esti adatai szerint 345 ezer 750 választásra jogosult adhatja le a voksát vasárnap reggel 6 órától 19 óráig. A szavazatszámláló bizottság először megállapítja a választó személyazonosságát, és azt, szerepel-e a névjegyzékben. Aki a lakóhelyén kívül bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkezik, választójogát lakóhelyén vagy – igazolással – bejelentett tartózkodási helyén is gyakorolhatja, amennyiben korábban jelezte igényét.

Mozgóurnát tegnap délután 4 óráig a helyi választási irodától, vasárnap délután 3 óráig pedig attól a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni, ahol a választópolgár a névjegyzékben szerepel. Ha a mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár saját kezűleg aláírta, akkor a kérelmet bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, tőle nem kell meghatalmazást kérni. Azok igényelhetnek mozgóurnát, akik mozgásukban egészségi állapotuk (illetve fogyatékosságuk) miatt akadályozottak. Aki más indokkal (például kényelmi szempontok miatt) kér mozgóurnát, annak kérését a helyi választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja.

A szavazólapok időben elkészültek a fővárosi Biztonsági Nyomda Nyrt. nyomdájában. Fotó: MTI

A szavazólapok időben elkészültek a fővárosi Biztonsági Nyomda Nyrt. nyomdájában. Fotó: MTI
Szabályok a tízezer fő alatti településeken

 Mit vigyen magával?

Az idei évtől kezdve a korábbi négy év helyett már öt évre választjuk a helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket. Vasárnap reggel 6 órától 19 óráig lehet szavazni. Az adhatja le voksát, aki szerepel a szavazóköri névjegyzékben. A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát – érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel –, valamint a lakcímét.

Csongrád megyében 55 tízezer fő alatti település van – itt az egész falu vagy kisváros egyetlen választókerületnek számít. A tízezer fő alatti települések képviselő-testületeinek választásakor legfeljebb annyi szavazatot lehet leadni, ahány képviselői mandátumot kiosztanak. Négy kisvárosban és a nagyközségekben 8 fős testületet választanak, 36 településen 6, 14 faluban pedig 4 aspiráns érhet révbe. A választó három szavazólapot kap: a képviselők mellett megválaszthatja a polgármestert és a megyei közgyűlés tagjait is. Nincs érvényességi és eredményességi küszöb: a legtöbb voksot összegyűjtőé a mandátum, egyetlen érvényes szavazat is elég lehet.

Választás a nagyobb városokban

Csongrádon, Makón és Szentesen annyi a különbség, hogy a választó csupán a saját választókerületének egyetlen jelöltjére voksolhat. A képviselői mandátumok másik részét a töredékszavazatok alapján a kompenzációs listákról osztják ki. Csakúgy, mint Szegeden és Hódmezővásárhelyen – ám a két megyei jogú város 175 ezer 183 választópolgára nem szavaz a megyei listára. Öt szervezetnek van megyei listája: az LMP-nek, a Nagycsaládosok Ruzsai Egyesületének, az Együtt – A korszakváltók pártjának, MSZP-nek, a Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak és a Demokratikus Koalíciónak. A megyei önkormányzat testülete 20 fős.





" onloadedmetadata="null" oninput="null" onabort="null" oncanplay="null" onsuspend="null" onpause="null" onratechange="null" onstalled="null" onerror="null" onloadeddata="null" onseeking="null" onseeked="null" oncanplaythrough="null" onreset="null" onplay="null" onvolumechange="null" onplaying="null" ontimeupdate="null" onloadstart="null" ondurationchange="null" onwaiting="null" onselect="null" onended="null" onemptied="null" onprogress="null" fb-xfbml-state="rendered" fb-iframe-plugin-query="app_id=&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdelmagyar%2Fposts%2F866593836684224&locale=hu_HU&sdk=joey&width="466"" onchange="null" onsubmit="null" onload="null">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!