Szeged és környéke

2014.12.11. 19:36

1200 forinttól indulnak az árak: legtöbben a Nordmann-fenyőt keresik

Szeged - A nagyáruházak parkolójában és a Mars téri piacon is megjelentek a fenyőfaárusok Szegeden. Luc-, Nordmann- és ezüstfenyőket kínálnak, 1200 forinttól 30 ezerig. Nemcsak a fa magassága, a sűrűsége és a formája is meghatározza az árat.

Cservenák Zoltán

A Mars téri piac parkolójában a napokban 4-5 helyen árultak fenyőt, de legalább 40 kereskedőt várnak ide. A szegediek többsége egyelőre nézelődik, igaz, aki Zala vagy Somogy megyei fát szeretne, jobb, ha siet, mert újabb fuvart csak akkor indítanak, ha minden elfogy.

Szegeden hat helyen – nagyáruházak parkolóiban – árul fenyőfát a Kid-Land Kft. Képviselőjük, Kiss Sándor elmondta: Somogy és Zala megyékből, Csurgó, Zákány, Zákányfalu, Porrogszentkirály falvakból való a luc-, ezüst- és Nordmann-fenyő. Összesen 3000 darabot hoztak. – Még nem nagyon vásárolnak az emberek. Érdeklődnek, nézik a választékot, de többnyire azok veszik, akik tavaly lemaradtak egy-egy jó példányról. Idén a kisméretű, 1200–2000 forintos fa lesz a hiánycikk. Ezeket tarvágáskor lehet beszerezni, amikor mindent kivágnak, máskülönben nem éri meg kitermelni – fogalmazott Kiss Sándor.

Megjelentek a fenyőárusok Szegeden: 1200 forinttól indulnak az árak. Fotó: Kuklis István (galéria)

Lényeg, hogy csillogjon

A gazdagságot szimbolizáló, csillogó díszeket keresik a legtöbben – tudtuk meg Papdi Ritától, az Árkád lakberendezési és ajándékboltjában. A fehér, arany és ezüst még mindig divatos, mellette sokan barna és lila színekbe öltöztetik a karácsonyfát. A díszek formavilágánál is a sokféleség jellemző: szív, virágminta és hópehely is megférnek egy fán.

A fák nem drágábbak tavalyhoz képest: luc már 1200 forinttól kapható. A legtöbb eladó nem méterre, hanem lábán határozza meg az árat: fajtája mellett számít a magasság, a lombsűrűség és a forma. A Nordmann-fenyőt keresik a legjobban, de az ára miatt végül sokan az olcsóbb ezüstöt és lucot viszik. Kiss Sándor szerint mivel mindenki Nordmannt ültet, 1-2 év múlva hiány lesz luc- és ezüstfenyőből.

Nála a legdrágább fa 37 ezer forintba került, ez egy 6 és fél méteres, 20 éves Nordmann-fenyő, amit az egyik nagyáruház vásárolt meg karácsonyfának. Egy átlagos kétméteres luc nem több 3000 forintnál, az ezüstfenyő 6-7000, a Nordmann 8000 forintba kerül. A töves fák közül 5400 forintba kerül az ezüst, 6800 forintba a Nordmann. Utolsó héten számítanak a legnagyobb rohamra.

Megjelentek a fenyőárusok Szegeden: 1200 forinttól indulnak az árak. Fotó: Kuklis István (galéria)


Kiss Sándor elmondta: igaz, hogy a lucfenyőhöz 5-600, az ezüstfenyőhöz 1500-1800 forintos áron jutnak a kereskedők, de a szállítás, a munkabérek és járulékok, az áfa, valamint az akár 700 ezer forintos helybérleti díj megdrágítja az árut. Abból a 3000 fenyőből kell kitermelni a nyereséget, amit elhoztak Zalából és Somogyból.

A Mars téren egy szőregi gazda 2500–3500 forintért árul ültethető, kisméretű ezüstfenyőt. Szerinte 3 nappal karácsony előtt vásárolnak a legtöbben, mert addig nincs helyük tárolni a fát. Egy másik árusnál közepes méretű luc 3000, ezüst 5000, Nordmann 7000 forintért kapható. A nagyobb, kétméteres Nordmann 9000 forintba kerül, a magasabbak 10 ezer forint fölött vannak.
Szentes belvárosában töves fenyőket árulnak, a félméteres már 3500 forintért elvihető, de van 15-16 ezerért is karácsonyfa – luc, ezüst és más fajták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!