Szeged és környéke

2014.12.15. 19:46

Felelősség hungarikumnak lenni

Karácsonyi ajándék lesz Szegeden a 100 Tagú Cigányzenekar. Tagjai ünnepi koncerttel kedveskednek a rajongóknak, hiszen maguk is ünnepelnek: idén a Hungarikumok Gyűjteményébe választották őket. A napokban európai premiert mutattak be Németországban az ExperiDance táncegyütessel. Közös produkciójukat itthon Fergetegesként, külföldön Sissi néven népszerűsítik.

Kancsár Tímea

– A másfél ezres közönség állva tapsolt Brémában. Ezt mindenképpen meg kell említenem, hiszen itthon olykor még a lábukkal is dübörögnek a nézőtéren, így fokozva az elismerést, viszont nem vagyunk hozzászokva, hogy a német közönség ilyen ovációra képes a jó muzsika hallatán – mesél élményeiről [namelink name="Beke Farkas Nándor"]. A 100 Tagú Cigányzenekar vezetője arról is beszélt, hogy bejárták már a világot, az Egyesült Államoktól Japánig, de ezzel a németországi koncerttel nyitottak Európa felé: 54. előadásuk premiernek számított ezzel az új, Sissi névre keresztelt formációval, amely az ExperiDance és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak közös produkciója.

Fotók: 100 Tagú Cigányzenekar Produkció

Fotók: 100 Tagú Cigányzenekar Produkció
Mindenhol Magyarországhoz kötik a zenekart

– Jövőre Franciaországba, Hollandiába és Kanadába készülünk a produkcióval. Reményeim szerint sikerül eladni Kínában is, és utazhatunk ősszel. Illetve orosz–ukrán– balti koncertturnét is tervezünk novemberben. És nem utolsósorban 30 évesek leszünk, a születésnapunkat pedig a budapesti Vígszínházban ünnepeljük egy nagyszabású gála keretében.
Szerencsére mondhatom, hogy szépen menetel a zenekar előre – avat be Beke Farkas Nándor, és arról is mesél, hogy miért nagy felelősség, hogy a Magyar Örökség-díjas zenekart idén beválasztották a Hungarikumok Gyűjteményébe.


– Úgy érzem, emiatt nem lettünk ismertebbek, hiszen az emberek egyébként is hungarikumként tekintettek ránk: bárhová is utazzunk a világon, mindenhol Magyarországhoz kötnek bennünket. Sőt, Franciaországban az utcán is felismertek. Az elismerés miatt viszont még több megkeresést kapunk: csak november végétől januárig 30 koncertet adunk belföldön és külföldön.

Három generáció zenél együtt

Többnyire roma származású zenészekből áll össze az együttes. A legidősebb tag 80 felett jár, a legfiatalabb még csak tizenéves – több háromgenerációs család is játszik a Száztagúban. Színpadtól és produkciótól is függ, hogy negyvenen, ötvenen vagy éppen százan állnak a színpadon, mindenesetre nem könnyű összefogni ennyi embert, és alkalmazkodni hozzájuk.


– Muzsikusként csak annyit követelek meg a kollégáktól, amit én is elbírok. Gyakran fellépek a zenekarral, és bár megtehetném, hogy felülök egy repülőre, velük utazom busszal. Mindenkinek ismerem a családját, örömeit, gondját, baját és rigolyáit. Meg tudom kérni és feddni is őket – elfogadják tőlem, hiszen legtöbbjüket tizenhét éve vezetem.

Csak a legtehetségesebbek

Nem könnyű bekerülni a világhírű formációba. Megtudjuk, ez keveseknek adatik meg. Bár mindenki számára nyitva áll az „ajtó", de komoly ajánlással hallgatják csak meg a jelentkezőket, és csak a legtehetségesebbeknek van esélye. – Céljaim között szerepel a fiatalítás, emiatt hat évvel ezelőtt megalapítottam a 100 Tagú Cigányzenekar ifjúsági tagozatát, 16 és 30 év közötti fiatalokból. Általában a nagy zenekarral együtt zenélnek, de felvették már a saját cédéjüket is. Így akár a nagy múltú zenekar tagjaként lehet felcseperedni.


Az együttes december 23-án indul országjáró turnéjára, a szentestét mindenki otthon tölti, de utána tovább járják a magyar nagyvárosokat. December 26-án este a Szegedi Nemzeti Színházban tartják különleges – a hungarikummá avatás tiszteletére – ünnepi koncertjüket. Felcsendül például Csajkovszkij Diótörőjéből a Virágkeringő, de a magyar szerzeményeket sem hagyják ki, hallhatók lesznek például Liszt Ferenc rapszódiái is.

Kulturális csemege

Az együttes a komolyzene (többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss művei) mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszik. Nevével ellentétben megalakulásakor 138 tagja volt, ma 140 van. A 100 Tagú Cigányzenekar célja a kivételes zenei érték életben tartása, megőrizve azt az évszázados hagyományt, amelyet a cigányok családi örökségként hordoznak magukkal generációkon át. Az együttes gerincét tapasztalt muzsikusok alkotják: a tagok 15 százaléka az első próbáktól együtt dolgozik, 60-70 százaléka pedig legalább 25 éve muzsikál a zenekarban. Az ötlet idősebb Járóka Sándor akkori prímáskirály 1985. áprilisi temetésén fogalmazódott meg, amikor az elhunyt tiszteletére egy több száz fős alkalmi zenekar állt össze, hogy végső útjára kísérje őt. Mészáros Tivadar volt a zenekar megálmodója, és az első lépések az ő irányítása alatt történtek. Úgy vélték, hogy ezen alkalmi „banda" megszervezve nagy létszámú, koncertképes zenekar lehetne, amely egyben az országban elszórtan élő legkiválóbb cigányzenészeket tömörítené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!