Szeged és környéke

2015.03.26. 15:59

Ha nem akar 30 ezret fizetni, kösse be az övet és ne lépje át a záróvonalat

Szeged - Csütörtöktől élesben működik a Véda közúti intelligens kamerahálózat első 160 traffipaxja az országban: Szegeden az Izabella hídnál mérték az új eszközzel a sebességet a rendőrök. A sebességtúllépésekért már büntetést szabnak ki.

Munkatársunktól

Súlyos bírságok

Akit a városban megengedett 50 kilométeres sebesség helyett a traffipax mérése szerint 65-75-tel hajt, azt 30 ezer forintra büntetik meg. Aki 75-85 között halad, annak 45 ezer forintos bírságra kell számítania. 85 és 95 kilométeres sebesség mellett a büntetés 60 ezer forint. Aki 125 kilométeres sebességgel száguld, azt 300 ezer forintra büntetik meg. Akiről piroson való áthajtáson készít majd képet az intelligens traffipax, annak 50 ezer forintot kell fizetnie. A záróvonal átlépéséért és a biztonsági öv használatának elmulasztásáért egyenként 30 ezer forintos bírságot szabhat ki a rendőrség.

Csütörtöktől már élesben működik a Véda nevű közúti intelligens kamerahálózat első 160 egysége az országban. Megírtuk, hogy az új modern traffipax már nem csak sebességet mér, hanem alkalmas automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére.

A rendőrség februártól tesztüzemben használta a Védát, csütörtökön már élesben vetették be a szegedi Izabella hídnál: a rendőrautóba, majd a jármű mellé kihelyezett traffipax a hídról legördülő járművek sebességét mérte. Aki gyorsan hajtott, az hamarosan megtalálja leveles szekrényében az erről kiálított büntetést. Az úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzőpontok (kkep) egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg kiegészítő funkciói. Az eszközök képesek lesznek érzékelni és rögzíteni azt, ha valaki járművével áthalad a tilos jelzésen, átlépi a záróvonalat, jogosulatlanul veszi igénybe a buszsávot, vagy nem kapcsolja be a biztonsági övet. Észlelik majd a közúton közlekedő, veszélyes árut szállító járműveket, vagy azt, ha valaki nem a kötelező haladási irányban közlekedik.
 

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette


Az egyenként 5,7 millió forint értékű eszközöket európai uniós finanszírozásból vásárolta a rendőrség. A Véda várhatóan 2015 végére épül ki teljesen, addig kiegészül fix telepítésű pontokkal, az eszközök adatait feldolgozó és rendszerező informatikai rendszerrel, valamint a különböző adatbázisokat és intézkedő szerveket összekapcsoló adatkommunikációs hálózattal. Csongrád megyébe egyelőre 8 új traffipax érkezett. A Véda az eddig rendszerben lévő 80 mobil traffipaxot váltja ki. A Véda indiai eredetű női név, a rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a rendszer azért kapta ezt a nevet, mert rövid, könnyen megjegyezhető, továbbá összhangban áll a projekt céljaival, hogy szerepel benne a „véd" szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!