Szeged és környéke

2015.04.28. 22:12

Jövőre máshol bulizhatnak az egyetemisták

Szeged - Lehet, hogy jövőre már nem a Hattyas soron rendezi meg az SZTE EHÖK a több ezer diákot vonzó Szegedi Egyetemi Napokat, amelyen a környéken élők szerint randalíroztak a fiatalok. Török Márk EHÖK elnök szerint nem intézkedtek a rendőrök. Ők viszont állítják, valamennyi bejelentésben intézkedtek.

Szabó C. Szilárd

 A Rendőrség nem válaszolt, aztán mégis

Megkérdeztük tegnap a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától, hány bejelentés érkezett a rendőrségre az egyetemi napok rendezvényével kapcsolatban, illetve hányszor intézkedtek a rendőrök, és szabtak-e ki bírságot. A rendőrség 11 óra 7 perckor közölte, mivel a keddi cikkünkben nem kérdeztük meg őket, most már nem válaszolnak a kérdéseinkre. 14 óra 24 perckor a police.hu-n olvastuk a megyei rendőr-főkapitányság sajtóközleményét: „a rendezvénnyel kapcsolatban számos állampolgári jelzés érkezett a rendőrségre, köztük a Délmagyarországban megnevezett állampolgároktól. A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei valamennyi bejelentésben intézkedtek."

Kedden megírtuk, nagyon nehezen viselték az alsóvárosiak az elmúlt héten a háromnapos Hattyas sori egyetemi bulit. Azt mondták a Kossuth laktanya környékén élők, hogy az egyetemisták a házakra, virágoskertekbe pisiltek, borosüvegeket törtek, szemeteltek, randalíroztak, üvöltöztek, elviselhetetlen volt a zaj.

A lakók elmondása szerint volt, akinek a csatornáját verték szét, másnak a gondozott sövényét tették tönkre a duhaj fiatalok. Szombat éjjel pedig elszabadult a pokol, amikor az alsóvárosi polgárőrség vezetőjének becslése szerint 3-5 ezer fiatal fordult meg a rendezvényen.

A Szegedi Egyetemi Napok szervezője az SZTE EHÖK (Egyetemi Hallgatói Önkormányzat) volt.

– Tartottuk a kapcsolatot a környékbeli lakosokkal, így értesültünk a panaszokról – válaszolta kérdésünkre [namelink name="Török Márk"]. AZ EHÖK elnöke szerint egy egyetemi városban több ezer ember alkalmanként sajnos okozhat kellemetlenségeket. Ahogy fogalmazott, „átfogó ellenőrzésen mentünk keresztül minden hatóság részéről probléma nélkül, rendőrségi intézkedésre nem került sor."


Török állítása szerint sikerült az egyetemi napokat vagyoni kár és személyi sérülés nélkül megrendezni. Az alsóvárosiakat leginkább felháborító utcai vizelésekről szólva azt mondta az EHÖK-elnök, hogy „több ezer résztvevő – nem feltétlenül egyetemista – esetén közterületen, felnőtt emberek, nyilván saját felelősségre cselekednek". Elmondása szerint a Kossuth laktanyában pénteken „csatasorba állított plusz 15 WC-n" felül húsz mobil vécé és állandó vizesblokkok álltak a vendégek rendelkezésére, ami Török állítása szerint bármelyik fesztivál sztenderdjének megfelel.

Kérdésünkre, 2016-ban is a Hattyas soron, a volt Kossuth laktanyában szervezik-e meg az egyetemi napokat, illetve nem érzik-e magukat felelősnek azért, ami idén a rendezvény környékén történt, Török Márk azt válaszolta, „el tudunk képzelni másik helyszínt is, ugyanakkor az a közvélemény félrevezetése, hogy egy ekkora rendezvény bármelyik városrészben ne okozna hasonló terhelést".

Az alsóvárosiak javasolták, jövőre a volt szovjet laktanyában, amely szintén egyetemi terület, rendezzék meg a háromnapos fesztivált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!