Szeged és környéke

2015.08.12. 20:53

Orrfacsaró bűz terjeng esténként a városban

Nem elég a kánikula, orrfacsaró bűz is terjeng esténként Baktón és Makkosházon. Kozma József képviselőnek panaszkodtak a környékbeliek, a Sándorfalvi úti sertéstelep ügyvezető igazgatója, Laczi Róbert szerint két hét múlva megszűnik a kellemetlen szag. <br>

Salánki Zsófia

– Minden éjjel érzem a bűzt Baktón, plusz a mai napon pont a Csongrádi sugárút felé vitt az utam. Mivel egyre orrfacsaróbb lett a szag, egyértelmű, hogy a sándorfalvi probléma nincs megoldva – írta levelében felháborodott olvasónk, Péter.

Amikor esténként valamivel hűvösebb lesz, a lakótelepen élők kiülnek a padokra, a lakást pedig szellőztetik. Az orrfacsaró bűz miatt azonban a makkosházi lakótelep úgy néz ki, mintha kijárási tilalom lenne érvényben. A lakásban sem jobb a helyzet. Ha becsukják az ablakot, egy lávakő nélkül működtethető szaunában találják magukat, ha kinyitják, támad a trágyaszag. A legkisebb résen is bekúszik, menekülni pedig lehetetlen. Az egyik makkosházi játszótéren találkoztunk Erzsébettel és unokájával, Zoéval. Elmondták: előző nap érezték a legjobban a trágyaszagot, úgy vették észre, hogy ez nagyban függ a széliránytól is.

Megkérdeztük Kozma Józsefet, Makkosház önkormányzati képviselőjét, hozzá érkeztek-e panaszok. – Sajnos ebben az időszakban ez minden évben probléma. Hozzám is naponta érkeznek panaszok. Néhány évvel ezelőtt, amikor a sertéstelep trágyaszárító medencéinek felújítása megtörtént, szerveztem egy lakossági látogatást, hogy megnézzük, tényleg az EU-s szabványnak megfelelő a technológia. Egyetlen hölgy vállalta, hogy eljön és megnézi. A technológia tényleg megfelelő, de bűz sajnos így is van – mondta Kozma József.

Erzsébet és unokája, Zoé zsebkendővel igyekszik tompítani a mindent belengő bűzt. Fotó: Karnok Csaba

Erzsébet és unokája, Zoé zsebkendővel igyekszik tompítani a mindent belengő bűzt. Fotó: Karnok Csaba
Korábban megírtuk: a régi, 25 ezer négyzetméteres nyitott trágyaszikkasztó tavak 70-90 centis leve kánikulában gyorsan felmelegedett, a szél bevitte a városba: ez volt büdös. Helyette négy méter mély tárolómedencéket építettek, most mindössze 4800 négyzetméter a felülete. Az alját kétrétegű fóliával szigetelték, a tetejére szigetelő fóliapaplant terítettek. Ebbe a két, összesen 12 ezer köbméteres nejlonzsákba jut ki a hizlalda trágyája. A tetején szelepek vezetik ki a gyúlékony metángázt. Csupán 30 négyzetméter nyílt víz érintkezik a levegővel.

Laczi Róbert, a Pigmark Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy minden szabályt betartanak, így a szag nem a sertéstelepről árad, a trágyát a biogázerőműben hasznosítják. – Ennek az újhasznosításnak a melléktermékét tárcsázzák most be a környező földekbe. Ezt csak aratás után lehet elvégezni, sajnos ennek a szaga érzik most. De két hét múlva ez a folyamat is befejeződik, és ezzel együtt a szag is megszűnik – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!