Szeged és környéke

2015.12.09. 20:07

A hajszobrászat nagymestere, 30 éve a fiatalok oktatója

Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna harminc éve tanítja fiataloknak és szakmabelieknek a hajvágást, az országosan is jegyzett szegedi szakember a hajszobrászatnak is mestere.

Lévay Gizella

Az autóajtót kinyitva majdnem egy hajas babafej gurul ki rajta, [namelink name="Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna"] mesterfodrász „száguld" így az alkalmi kellékes tárolóhellyé is átalakuló járművel a főváros és Szeged között, időnként pedig egyik versenyről a másikra. A hajas baba mestersége címere, az egész élete e körül forog. Nemcsak a hajvágás igazi nagymestereként ismerik sokan, hanem mint látványos versenyek, fodrászshow-k lelkes résztvevőjét, legutóbb a budapesti RaM Colosseumban megrendezett termékbemutató kísérőprogramjaként szerepelt nagy sikerrel.

A hajszobrászat nagymestere, 30 éve a fiatalok oktatója. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Mint elárulta, a szervezők három témakört adtak meg, a földet, a telet és egy divatos hajszínt kellett szépséges módon, meseszerűen megjeleníteni. A három allegorikus alakot három gyönyörű modell keltette életre: a barna föld, rendkívül látványos – 10-12 póthajból készült – fejdísszel, a tél hófehérségében is hozta a hókirálynői jelleget, itt is a hajból készült hajdísz dicséri Zsuzsa keze munkáját – a hungarocell alapot vonta be fehér hajjal –, valamint az aranyruhás hölgy, amelynek színgazdag hajkoronája árulkodik a trendekről. Mennyi ideig készül egy ilyen kollekció? – A tervezés, beszerzés mellett legalább negyven óra alatt készül el – árulta el Zsuzsa, aki ezt megelőzően is többször készített ilyen bravúros fantáziafrizurákat. A XVI. Lajos korabeli, rokokós dámákat idéző – Marie Antoinette is viselt hasonlót – pazar frizura, amelyen egy hajból készült vitorlás hajó pompázik, Zsuzsa egyik legkedvesebb munkája.


– Abban az időben szokás volt még a hajó mellett gyümölcskosarat vagy éppen madárkalitkát is a hajkorona tetejére építeni. Mindez számomra kiváló inspiráció, és kihívás, hogy egy adott stílust ily módon hogyan tudok megjeleníteni. Közel egy hétig készült ez a kreáció – fogalmazott a szakember. Az egyik legnehezebb munkája azonban nem ezt volt, hanem amikor hét modellre az alsóneműn és a cipőn kívül hét különböző stílusban minden ruhát és egyéb kiegészítőt maga készített – hajból. De kreált már hajból fejdíszt kopasz fejre, ókori stílusjegyeket viselő macskakirálynő fantázianevű, míves, fonatos hajéket és százféle megoldást, formát. Fémre, ruhára, fára fonta a hajszálakat, amiket színezett, igazított, tűzött, díszített és lakkozott. Az anyag pedig előbb-utóbb mindig engedelmeskedett a kezei között. 

Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna - fotón balról a harmadik - és három allegorikus figurát megjelenítő modellje.

Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna - fotón balról a harmadik - és három allegorikus figurát megjelenítő modellje.


Zsuzsa munkássága azonban ennél is sokrétűbb, hiszen a Magyar Fodrász Kozmetikus Közhasznú Egyesület női szakosztályának vezetőjeként a fodrászszakma egyik meghatározó egyénisége, hosszú éveken keresztül nem múlhatott el úgy világverseny, hogy a válogatott trénereként ne segítette volna a versenyzők munkáját. Idén éppen harminc éve, hogy a tanulókat oktatja a szakma csínjára- bínjára, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara égisze alatt pedig a fodrászmesterképzés mestervizsga bizottságának egyik elnöke. Személyének köszönhetően Szeged a fodrászszakma egyik fellegvára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!