Szeged és környéke

2016.03.22. 14:59

Rácz Attila: Nem akarom bezáratni a piacot!

Szeged - Csak a fizetési egyenlőtlenségek tűnnek el a Cserepes sori piacon Rácz Attila ügyvezető szerint - az áfát kötelesek bevezetni az árakba. Cserébe megszűnik a különdíj a vécéért és az őrzésért.

K. G. G.

Sétálás dinoszaurusszal


Megváltoztatják a Cserepes sori piac marketingstratégiáját is. Eseményekkel akarják idevonzani a vásárlót. Április 3-án a kisgyerekeket ingyenes ugrálóvárak várják, és egy sétáló dinoszaurusszal is lehet majd lejteni. Már felújították a balesetveszélyes útburkolatokat, a parkolóban a jövő hónapban festik a parkolóhelyeket a jobb helykihasználásért. Még tavasszal kicserélik a 15 éves és mára balesetveszélyessé vált elárusító asztalokat.

– Hazugság, hogy be akarom záratni a Cserepes sori piacot. Azért neveztek ki, hogy fejlesszem, és egységes, igazságos díjszabást határozzak meg – mondta [namelink name="Rácz Attila"]. Az ügyvezető igazgató azután szólalt meg lapunkban, hogy az április 1-jétől bevezetendő magasabb bérleti díjak miatt 208 kereskedő írt alá egy áremelés elleni tiltakozó kérdőívet, majd múlt szerdán demonstrációt tartottak a piacon. Átadtak egy petíciót is [namelink name="Rácz Attila"] egyik munkatársának.


A petícióban az áremelés eltörlését követelték, máskülönben a szegedi városháza előtt fognak tiltakozni. Egymás közt mondogatták, hogy a tavaly év végén kinevezett új ügyvezető célja a kereskedők anyagi ellehetetlenítése és végül a piac bezárása.


A kereskedők nevében [namelink name="Hamza János"] most arról tájékoztatott, hogy petíciójukat már a vásárlók is aláírhatják. Ha összegyűlik 30 ezer szavazat, akkor vonulnak a városháza elé. Szerinte nem sikerül megoldást találni a díjemelés problémájára, hiszen az elmúlt napokban sem történt semmi előrelépés.

 

Rácz Attila elmondta: kicserélik a mára balesetveszélyessé vált régi elárusító asztalokat is. Fotó: Frank Yvette

– Mától írjuk alá az új és egységes szerződéseket a bérlőkkel. Sokan csak kereskedőtársaik elmondása alapján hitték azt, hogy nekik rosszabb lesz – mondta Rácz Attila. Többek között a pavilonok bérlőinek kétharmada vissza tudja majd igényelni az áfát, és az ügyvezető az egyszer fizetendő helymegváltási díj mértékét is felére csökkentette, négyzetméterenként 10 ezer forintról 5 ezer forintra azért, hogy megkönnyítse az új bérlők betelepülését a piacra. Rácz szerint egy önkormányzati cég nem tekinthet el a korábban a bérleti díjban nem szereplő áfa bevezetésétől. Minden piac így működik – magyarázta. 


– A bérleti díjakról korábban egyedi megállapodások alapján döntöttek. Volt olyan, hogy ugyanakkora területű pavilonért az egyik kereskedő több mint 30 százalékkal többet fizetett közvetlen szomszédjánál. A pavilonok előtti kipakolás valakinek 21, másnak 300 forintjába került négyzetméterenként. Mától ugyanakkora területért mindenkinek ugyanannyi pénzt kell fizetnie. A havi bérleti díjban pedig benne lesz az értékek őrzése, a mellékhelyiség és a parkoló használata is. Ezért korábban külön kellett fizetni – magyarázta Rácz Attila. Az egységes bérleti díjaktól és a fejlesztésektől a  forgalom növekedését és a nyereség megháromszorozódását remélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!