Szeged és környéke

2016.03.08. 08:50

Vigyázat! A Comore-szigetekről érkezik az átverős telefonhívás

Magyarország, Szeged - Súlyos ezrekbe kerülhet, ha valaki válaszol a mobiljára érkező trükkös, általában Afrikából indított hívásokra és szöveges üzenetekre.

Kiss Gábor Gergő

Sokan kaptak az elmúlt napokban hívást egy +269-cel kezdődő számról. A nemzetközi telefon-előhívó számok listájából kiderül: az előhívó a Comore-szigetekhez tartozik.


A jelenség nem újdonság, tavaly hasonló helyzet fordult elő Magyarországon, ám akkor az előhívő szám 23-mal és 24-gyel kezdődött. A témában akkor a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szólat meg. Azt közölték, hogy a hívások döntően Afrikából érkeznek, jellemzően megcsörgetik a véletlenszerűen kiválasztott felhasználót, és abban bíznak, visszahívást kapnak. A másik módszer, hogy sürgős választ vagy visszahívást kérnek SMS-ben, de a végeredmény mindkét esetben ugyanaz. Komoly pénzekkel rövidíthetik meg a gyanútlan ügyfelet. A trükkre egy szervezett bűnözői hálózat alakult ki Afrikában.

 

Ezt a számot soha ne hívja vissza, mert sokba fog kerülni! Fotó: Karnok Csaba

Ezt a számot soha ne hívja vissza, mert sokba fog kerülni! Fotó: Karnok Csaba

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács se tudta megmondani pontosan, hogy milyen módon, de komoly jutalékért valahogyan beékelődtek a szolgáltató és a felhasználó közé. Miután Afrikában a jogi szabályozás meglehetősen hiányos, valamilyen „homályos" jogviszony alapján a csalók meg is kaphatják ezt a pénzt. A megkárosított ügyfél aztán már csak a számláján látja, mi történt. Akkor sem tudtak mást tanácsolni, mint hogy nem szabad felvenni ezeket a telefonokat, nem kell válaszolni az SMS-ekre, és tilos visszahívni a számot.


A három nagy hazai mobilszolgáltató sajtóosztályán érdeklődtünk. A szolgáltató Magyarországon ki tudja-e iktatni ezeket a kéretlen hívásokat? Lapzártánkig sehonnan nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!