Szeged és környéke

2016.06.03. 12:17

Az UV-sugárzástól is védik az új fajta búzát

Olyan gabonafajtákat nemesítenek a szegedi gabonakutatóban, amelyek jól tűrik a stresszt. A kalászosokat tegnap a szegedi nemesítőtelepen mutatták be partnereiknek és a sajtónak.

F. K.

– Szeged környékén jót tett a gabonaféléknek az esős időjárás, az őszi és a tavaszi kalászosok mostanra elérték az egy méter húsz centis magasságot is – mondta [namelink name="Bóna Lajos"], a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tegnap, a cég kecskési nemesítőtelepén. – De huszonöt kilométerrel odébb, Kiszomboron, ahol a legtöbb földünk van, döbbenetes az aszály, legalább harminc centivel alacsonyabb a gabona szára. Ha nem öntözzük a búzát és a kukoricát, ki se kelt volna. Az emberek azt gondolják, sok eső esett, de ez nem így van, annyi hullott le, amennyi kell.

 

Több mint egy méter magasak a kalászosok. Fotó: Frank Yvette

Több mint egy méter magasak a kalászosok. Fotó: Frank Yvette


Megrendezte hagyományos nyár eleji kalászos fajtabemutatóját a szegedi GK Kft. Partnereik a helyszínen láthatták, hogy fejlődtek az új gabonafajták. Egyedül az árpa hajolt meg egy kicsit, de ez is kedvező előjel: ha ugyanis az árpa megdől, jó termés várható a népi hiedelmek szerint. Elvben még a nagy kánikula se tehet keresztbe az idei bőségesebb termésnek, mivel a talaj viszonylag mélyen átázott.


A gabonakutatók az új fajtákat a „klimatikus stresszekre", a szélsőségekre, és még az UV-sugárzásra is felkészítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!