Szeged és környéke

2016.06.08. 21:17

Kelengyénkívüliek

A kezdő szülők a gyártók kedvenc célpontjai. Bármit el lehet adni, amire a babának ,,szüksége van", de igazából merényletet követünk el gyermekünk ellen például a bébikomppal, a borostyán nyaklánccal és a rázós pihenőszékkel is.

Balmaz Ágnes

– Az életemet mentette meg! – mondta el véleményét a rázós pihenőszékről egy szegedi édesanya, Renáta, akinek hasfájós babája csak abban nyugodott meg. Persze nem mindegy, mennyit rázkódik benne a pici. Dr. Novák Hunor orvos szerint az állandó rázás az egyensúlyozó szervnek és az idegrendszernek sem egészséges, és egyfajta elhidegüléshez vezet: nem az anya ringatja, hanem a gép.


 Az általános probléma, hogy a gyártók feneketlen pénzeszsáknak nézik a szülőket, így nélkülözhetetlen kelengyetartozékként dobják a piacra termékeiket. Szegedi édesanyák segítségével néztünk szét a bébibizniszben. Tudták, hogy létezik elfordulásgátló, hordozható cumisterilizáló, tartályos kiskanál, aminek a tartályát megnyomva a kanálba kerül az ennivaló?


S ha már jóllakott a kicsi, kis idő múlva pelenkát is bizonyosan kell cserélnünk. De előtte még megmelegíthetjük a nedves törlőkendőt, hiszen – hurrá – erre is van készülékünk! A 0–3 hónapos kocsicipőt, a kézi orrszívót, a fürdetőkarikát, a babamanikűr-készletet használhatatlannak tartják az édesanyák.


Szerencsére ezek csak felesleges dolgok vagy túlzások. – Az állandó sterilizálás  hozzájárulhat az allergia kialakulásához, hiszen nem alakult ki az immuntolerancia – kommentálta az orvos –, de ugyanez a kategória a kutacsvédő sapka, ami arra a félelemre épül, hogy a lágy, csont nélküli részt sokkal sérülékenyebbnek gondoljuk, mint amilyen.


Az igazán veszélyes dolgokra is felhívta a figyelmet dr. Novák Hunor: a „járássegítő" bébikompot Kanadában például betiltották, mert komoly, sőt halálos balesetet is okozott már a használata: legurult vele a csöppség a lépcsőn.


– A borostyán nyaklánc veszélyes, ráadásul semmilyen pozitív hatása nincsen, illóolaj sincs benne. A baba viszont elszakíthatja, és a gyöngyök a légutakba kerülve fulladást okozhatnak – hívta fel a figyelmet az orvos, aki találkozott már a munkája során olyan csecsemővel is, akinek véraláfutásosra szorította a nyakát a lánc, mert rátekeredett.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!