Szeged és környéke

2016.08.23. 12:00

Emelni kell a kenyér árát - a minőségi termékekért többet kérnének a pékségek

Nem tetszett a Pékszövetségnek, hogy a szakképzett munkaerő hiánya miatti áremelésre következtettek a nyilatkozatokból a sajtó képviselői, ezért pár napig inkább csendben maradna a szakmai szövetség. Egy nagy forgalmú pékség tulajdonosa szerint emelni kellene az árakat, de nem kizárólag a valóban fogyatkozó szakemberek miatt.

Szlavkovits Rita

– Csak nappalra vagyok beosztva – áll meg a kemencénél a főiskolát végzett Mészáros István. A mórahalmi Varga Pékségben az ötven dolgozóból húszan pékek, akik tizenkét óránként, két műszakban váltják egymást, csak hétvégén áll le a kemence egy rövid időre.


– István már nyolc éve dolgozik nálunk – magyarázza Bodroginé Bálványosi Andrea, a pékség munkatársa. – Nehéz munka, nagy a forróság, folyamatosan gyúrni kell, nem mindenki bírja – teszi hozzá az asszony. A sütödében valóban szakadatlan folyik a munka, egy törékeny fiatal lány is rendületlenül paskolja a nyers cipókat.


– Rendszeresen szervezünk nyílt napokat, bemutatkozunk a szegedi Fodor József Szakközépiskolában, ahol képzik a pékeket. Az idén is ketten jelentkeztek be hozzánk, de csak az a fiatal lány maradt, akit a teremben látott – vázolja a helyzetet Bodroginé. – Azért nálunk három-négy ember jön-megy, a többiek hosszabb távra terveznek.

Megpróbálnak korrekt fizetést adni

– Nagyot változott a világ egy-két év alatt – vélekedik Varga Ferenc, a Varga Pékség tulajdonosa. – Nálunk nincs akkora probléma, de még mi sem voltunk soha ilyen helyzetben, nagyon nehéz megfelelően képzett embert találni, ha egy pék kilép. Egy dolgozónk családi okok miatt ment el, kettő külföldön vállalt munkát. Nagy teher a bérek kifizetése, de mi is naponta többször szállítunk friss terméket, így az üzemanyag is egyre többe kerül – folytatja Varga Ferenc. – Az árakat viszont nem feltétlenül emiatt kellene emelni, hanem az előállított minőség miatt – magyarázza a szakember.

A minőséget kellene megfizetni

– Ötven-hatvan százalékkal is emelhetnénk némely termék árát – véli Varga Ferenc. – Nálunk a minőség nem tükröződik az árakban, a kovásszal készült kenyér nem pusztán a technológia, de a ráfordított idővel is drágul, mégsem kerül annyival többe, mint az összedobott, olcsó kenyér. Ráadásul a multik előnye a pékségekkel szemben az is, hogy a pékségeik veszteségeit más területeikről kompenzálni tudják, ezért rendkívül olcsón tudják árulni a termékeiket. Európa nyugati részén is megtalálható az olcsóbb kenyér, de a minőségi pékáruk ára élesen elválik a tömegtermékekétől. Nálunk ekkora szórás nincs a kenyérárak között.


Elhallgatott a Pékszövetség

A forgalmi adó csökkentése, a tejtámogatáshoz hasonló állami hozzájárulás sem valószínű, hogy szerepelne a kormány tervei között, mint ahogy a más ágazatokban is jelzett járulékcsökkentésre sem reagáltak pozitívan. Darabos Gábor, a Pékszövetség alelnöke, az egyik kisteleki pékség vezetője egyelőre nem kívánt nyilatkozni lapunknak, mivel a szövetség álláspontja szerint a sajtó nem a megfelelő következtetéseket vonta le az általuk elmondottakból. Azt nem vették jó néven a szakemberek, hogy a híradásokból az derült ki, hogy az áremelésekből tornáznák fel a fizetéseket a munkaerőhiány csökkentése érdekében. Darabos Gábor, aki egyébként nemcsak a szakmai szervezet alelnöke, hanem Kistelek alpolgármestere is, azt ígérte, hogy a hét közepén beszámol az ágazatot érintő fejleményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!