Szeged és környéke

2016.10.22. 12:30

Viszik az ablaktörő kalapácsot a trolikból, mint a cukrot

Szeged - Alig találtunk olyan trolibuszt Szegeden, amelynek utasteréből ne vitték volna el ismeretlenek a veszélyhelyzetkor használható ablaktörő kalapácsokat. Az SZKT legutóbb nyáron pótolta a hiányzó darabokat. Az elmúlt években ezernél is több kalapáccsal lettek szegényebbek.

Kiss Gábor Gergő

Kámforrá váltak a vészhelyzetre biztosított ablaktörő kalapácsok a szegedi trolibuszok nagy többségében.

Húsz járatot teszteltünk a Centrum és a Széchenyi tér között, felszálltunk piros színű csuklós Ikarusra, csuklós és szóló Škodára és Mercedes trolira is. Mindössze egy 9-es számozású Ikarusban és egy kicsi, 5-ös jelzésű Škodában láttunk kalapácsokat. A többiben csak a szerszámnak szánt műanyag foglalatot, az aláírt „ablaktörő kalapács" feliratot, valamint az ablakokra ragasztott piktogramot találtuk, amely azt ábrázolja, hogy a vészkijáratot a kalapáccsal kell betörni.


Nem gondoltuk, hogy az SZKT saját szakállára gyűjtötte volna be ezeket, hiszen akkor nem láttunk volna ablaktörőt az említett két troliban sem. Ráadásul a PESA villamosokban is hiánytalan a kalapácsok száma, ami már nem mondható el a Tatrakról, ahol több kocsiban szintén csak üres foglalatokat láttunk. Néhány Tatra típusnál szerencsére elég nagyok az ablakok ahhoz, hogy egy esetleges baleset után a járműben rekedt utasok ezeken keresztül hagyják el a villamost, de egy Ikarus vagy Škoda troli szűk kis ablakán még egy nagyobbacska általános iskolás diák se férne át.

 

Viszik az ablaktörő kalapácsot a trolikból, mint a cukrot. Fotó: Frank Yvette (galéria)

[namelink name="Majó-Petri Zoltán"], az SZKT ügyvezetője azt mondta, hogy legutóbb nyáron pótolták járműveikben a hiányzó kalapácsokat. – Ezt úgy kell elhelyezni, hogy veszély esetén bárki tudja használni. Ha finoman akarok fogalmazni, azt mondanám, hogy az utasok veszélyérzete nagyobb, mint azt mi gondoltuk, és egyszerűen eltüntetik ezeket a kalapácsokat – mondta az ügyvezető.


A társaságot az elmúlt években több mint ezer darab ablaktörő kalapáccsal tették szegényebbé ismeretlenek. – Folyamatosan próbáljuk pótolni a hiányzó darabokat, de elég reménytelen a helyzetünk. Úgy nem rakhatjuk ki őket, hogy ne lehessen megmozdítani, hiszen azt egy balesetben egy gyengébb felépítésű embernek is könnyen ki kell kapnia a foglalatából. Mindenesetre a járművezetőknél is van már egy ilyen kalapács, ami veszély esetén a sofőrfülkében megtalálható – mondta Majó-Petri Zoltán. A szerszámok pedig azért vannak meg a PESA villamosokban – folytatta az ügyvezető –, mert azok teljesen bekamerázottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!