Szeged és környéke

2016.11.08. 21:16

A kormány segítségét kéri Algyő a veszélyes vegyi üzem helyszíne miatt

Algyő - Hiába ajánlottak két másik területet is a görög vegyi gyár befektetőinek az általuk kiszemelt, iskola melletti helyett, elutasították azokat. Jövő tavasszal népszavazást tarthatnak a gyár helyéről.

T. R.

Ezer aláírás kell


November 25-én 16 óráig kell legalább ezer aláírást összegyűjteni Algyőn ahhoz, hogy helyi népszavazást tartsanak arról: az iskolához közeli helyszínen épüljön-e vegyi üzem. Ha ez megvan, jövő tavasszal rendezhetik meg a referendumot – mondta el a polgármester. Ha kevesebb gyűlik össze belőle, akkor a képviselő-testületnek kell újra napirendre tűznie a kérdést. A helyi népszavazás költségét az önkormányzatnak kell állnia.

Támogatja az Algyőre tervezett veszélyes vegyi üzemről szóló helyi népszavazást, és érthetetlennek tartja, hogy éppen az iskola melletti magántulajdonú telken épüljön fel a gyár, miközben az önkormányzat állami területet is felajánlott a beruházónak – jelentette ki újságírói kérdésre Lázár János kancelláriamiszter a körzet parlamenti képviselőjeként a múlt heti Kormányinfón. Többször foglalkoztunk vele, hogy komoly aggodalmakat váltott ki a nagyközség lakóiban a kormány által támogatott négymilliárdos beruházás, amely az üzemben felhasznált anyagok miatt veszélyesnek minősül.


– Egyetértek azzal, hogy a népszavazás a legdemokratikusabb módja a döntéshozatalnak, bár én még mindig remélem, hogy meg tudunk egyezni a befektetővel egy másik területről – reagált Lázár szavaira Molnár Áron, a település polgármestere. Elmondta, májusban már konkrét tervekkel érkeztek Algyőre a vegyi üzem és a Nemzeti Befektetési Ügynökség, a HIPA képviselői. Ragaszkodtak az általuk kiszemelt területhez, hiába ajánlottak másikat helyette, nem fogadták el. Július elején egy újabb területet ajánlottak, arra jó ideig választ sem kaptak. A válasz múlt héten jött meg: mindkét felajánlott területet elutasították, mondván, nem alkalmasak a beruházásra. Ennek indoklását most vizsgáltatja szakemberekkel a polgármester.


– Egyelőre hiába ajánlunk bármit, a befektető részéről nem látok semmiféle kompromisszumkészséget. Kormányzati segítséget fogunk kérni a megegyezéshez, vagy azt, hogy vonják vissza a beruházás kiemelt státuszát arra a területre – közölte Molnár Áron. Ha ugyanis érvényes és eredményes népszavazást tartanak a vegyi üzem helyéről, annak a határozatnak csak az építési szabályzat visszaalakításával szerezhetnek érvényt. Akkor pedig akár kártérítési igénnyel is felléphet a beruházó, amit a településsel fizettethetnek meg, holott nem Algyő akarta odavinni ezt a gyárat – magyarázta Molnár Áron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!