Szeged és környéke

2017.05.15. 11:13

Roland lett idén a szakma sztárja

Az ország öt legjobb központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő tanulója közül három Csongrád megyei, tavaly is innen került ki a győztes, idén a szegedi, Móravárosi szakközépiskola végzős diákja, Kószó Roland nyerte meg a versenyt.

Kovács András

Tizedszer rendezte meg a szakma legkiválóbb tanulóinak versenyét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az országos döntő április 24. és 26. között volt Budapesten a X. Szakma Sztár Fesztiválon. Csongrád megye idei egyetlen első helyét a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő Koszó Roland hozta el, ő a Móravárosi szakközépiskolába jár.


Roland érettségi után kezdte a szakmát tanulni két évben. Volt jó néhány olyan felsőoktatási intézmény, ahova felvették volna, de inkább szakmát akart tanulni.

Hoffmann László és Molnár József a tanműheylben Rolanddal

– Édesapám kőműves, ő sem akarta, hogy az legyek, és én sem, ez a szerelős foglalkozás viszont tetszett – mondja az iskola tanműhelyében. Nagynénje férje dolgozik ebben a szakmában, elment hozzá, hogy kicsit belelásson, és gyorsan döntött is, ez neki való.


A tanulás során 40 százalék volt az elmélet, 60 a gyakorlat – ez utóbbit Baján töltötte, oktatója Kupcsik Sándor volt.

Jól teljesítenek


Hoffmann László tanár elmondta, tavaly is első lett fűtésszerelő diákjuk, Balogh Viktor, 2015-ben pedig Jenei Dávid épületgépész nyerte meg a szakmai tanulmányi versenyt. Tíz év alatt 6 első, 2 második, 3 harmadik és 4 negyedik helyet szereztek tanulóik a Szakma Sztár Fesztiválon.

 – Igazából végig kitűnő volt, kezdetektől odafigyeltünk rá, és már legalább másfél éve tudatosan készítettük a versenyre is – mondja róla elismerően felkészítő tanára, Hoffmann László. Kiderült, a fiú sok időt töltött pluszban az iskola tanműhelyében.


Ezzel cseng össze Molnár József szaktanár véleménye is, szerinte Rolandról hamar kiderült, hogy tehetséges, szorgalmas, utóbbiban 150 százalékon teljesített. – Elég abból 100 is – mondja szerényen az ország legjobb ifjú központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelője.

Ez lenne a falfűtés...

A verseny első fordulója Szegeden volt a megyei kamarában, írásbelin dőlt el, kik mehetnek tovább. – Ez szerencsére sima volt, így bejutottunk a 10 fős előválogatóba, ami Budapesten volt márciusban, és elméleti, valamint gyakorlati részből állt – mondja Roland, hozzátéve, innen az 5 fős országos döntőbe 3 Csongrád megyei is bejutott. Rajta kívül ugyanebből a suliból Kiss Attila, valamint a végül 3. helyet megszerző vásárhelyi Csatos István.

Roland a Hungexpo színpadán

Roland a Hungexpo színpadán, jobbján Hoffmann László.

– Első nap egy gázrendszert kellett kiépíteni, korszerű technológiával, egy vízmelegítőt és egy kazánt kötöttem be – mondja Roland, hozzátéve, hogy az idő, a minőség és a méretpontosság is számított. Másnap ehhez a kazánhoz kellett fűtési rendszert kiépíteni.


– Izgulós vagyok, de ezúttal minden simán ment, időben is én lettem az első mindkét napon – emlékszik vissza versenyre a győztes, aki ezzel túl van a sikeres szakmunkásvizsgán is, és a gyakorlati helyén kezd el dolgozni. Szegeden is lenne állása, szaktanárai szerint 40 embert azonnal el tudnának helyezni ezzel a végzettséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!