Szeged és környéke

2017.06.26. 07:28

Eddig az Együtt csapata van együtt

Eddig csak az Együtt nevezte meg mind a négy egyéni országgyűlésiképviselő-jelöltjét Csongrád megyében, akiket jövőre a parlamenti választáson kíván indítani. A Fidesznek csak az a körzet okoz fejtörést, amiben már megvan a szocialista jelölt.

Szabó C. Szilárd

Már csak kevesebb mint egy év van hátra az országgyűlési választásig, de a pártok közül eddig csak az Együtt állt elő a jelöltjeivel.

Liberálisok és zöldek

A liberális párt néhány napja mind a 106 egyéni választókerületben – így a négy Csongrád megyei körzetben is – megnevezte a jelöltjeit.


A Csongrád megyei 1-es választókerületben (Szeged) Nagy Sándor programtervező matematikus, Szeged városfejlesztési alpolgármestere, a 2-es körzetben (Szeged) Györgyey János biológus, a 3-as körzetben (Szentes–Csongrád) Dombi Gábor programtervező matematikus, a 4-es kerületben (Hódmezővásárhely–Makó) Wéber Katalin informatikus az Együtt képviselőjelöltje.


A Párbeszéd két jelöltet nevezett meg eddig, az 1-es körzetben Kovács Tamás ügyvédet, a 2-es kerületben Tóth Sándor nyugdíjas üzemvezetőt kívánják indítani 2018-ban a parlamenti választáson. Azt még nem tudják, hogy Hódmezővásárhelyen és Szentesen kit indítanak.


Az LMP-nél nemrég állt fel a jelöltvizsgáló bizottság, és ezzel együtt lehet benyújtani a képviselőjelölteknek július 31-éig a pályázatukat – tudtuk meg. Ha a bizottság elfogadja a pályázatot, akkor a kérdést az illetékes területi szervezethez utalja, ahol közgyűlés dönt a jelölt támogatásáról. Az LMP-nél legkésőbb másfél hónap múlva lesz meg a 106 egyéni jelölt.

Radikálisok

A Jobbik is csak két jelöltet mutatott be eddig a megyében. A szegedi 1-es körzetben Tóth Péter önkormányzati képviselő, városi és megyei elnök indul.


Tóth egy márciusi sajtótájékoztatón azt mondta, megtalálták és még abban a hónapban bejelentik, kit indítanak a másik szegedi körzetben, de ebből semmi sem lett. Információink szerint Toroczkai László ásotthalmi polgármestert, a Jobbik alelnökét jelentették volna be, de aztán történt valami.


A makói kerületben Kiss Attila állatorvost indítja a Jobbik. Tóth tájékoztatása szerint várhatóan júliusban bemutatják a szegedi 2-es és a szentesi körzet jobbikos jelöltjét.

Szocialisták és a DK

A szocialisták nem árulták el, kiket indítanak a megyében, illetve egyáltalán mikor döntenek a jelöltekről, pedig Molnár Gyula MSZP-elnök tavaly novemberben azt mondta, még 2016-ban megnevezik mind a 106 egyéni képviselőjelöltjüket.


Aztán jött év végén Botka László szegedi polgármester, a szocialisták azóta már hivatalosan megválasztott miniszterelnök-jelöltje, és minden megváltozott.


Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint új baloldali politikára, 106 közös egyéni jelöltre és közös listára van szükség. Annyit tudunk, hogy a négy egyéni indulóból egy szinte biztosnak tekinthető: Szabó Sándor, aki 2014-ben győzött a szegedi 1-es körzetben.


– A DK jelenleg még nem kívánja nyilvánosságra hozni egyéni képviselőjelöltjeit, mert bízik a közös baloldali indulásban, de minimum a baloldali koordinált indulásban, és egy ilyen névsor azt bizonyosan nem segítené elő – válaszolta Binszki József, a DK szegedi választókerületi elnöke, önkormányzati képviselője, aki hangsúlyozta, bizonyosan nem ő vagy valamely más helyi vezető feladata ezt a sajtón keresztül nyilvánosságra hozni, hanem erről az országos elnökség gondoskodik majd, ha úgy dönt.

Fidesz

Orbán Viktor a Fidesz elnökeként még januárban nyilatkozta, hogy „a tavasz végére a megújított szegedi Fidesznek teljes fegyverzetben és győzelmi esélyekkel kell bemutatkoznia a helyi közvélemény előtt". Már nyár van, de a Fidesz még nem mutatta be az országgyűlési képviselőjelöltjeit.


A Fidesz nagyon nagy valószínűséggel nem változtat a győztes megyei csapatán, vagyis a szegedi 2-es körzetben B. Nagy László, a szentesi kerületben Farkas Sándor, a hódmezővásárhely–makói körzetben pedig Lázár János indul jövőre.


A szegedi 1-es körzetben azonban, ahol előzőleg Bohács Zsolt indult, még nem találták meg a jelöltet. Információink szerint itt még csak jelölt jelöltek vannak. Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke nemrég úgy nyilatkozott erről, hogy „az egyik szegedi körzetet be tudjuk húzni, és a másik sem reménytelen".

Választókerületi elnökök: Kothencz és Nagy

A Fideszben a választókerületi elnökök a helyi nagyfőnökök, mert nekik kell koordinálniuk, szervezniük az embereket. Választókerületi elnöknek lenni hatalom és felelősség a Fideszben. A szegedi 1-es választókerületnek Kothencz János, a 2-es körzetnek Nagy Attila üllési polgármester az elnöke.


Februárban azt mondta lapunknak Kerényi János, a Fidesz dél-alföldi regionális pártigazgatója, hogy „nem mindig ugyanaz a választókerületi elnök, aki később képviselőjelölt lesz. Kilencven százalékban ugyanaz a választókerületi elnök, aki regnáló képviselő vagy később képviselőjelölt lesz, de nincs mindenütt így. Ez is egy jövőbeni döntés, hogy mi történik Szegeden".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!