Szeged és környéke

2017.07.22. 08:15

A padon ülő három ember közül az egyik Kovács volt - nem lepődtünk meg

Csongrád megye, Szentes - A leggyakoribb családnevek viselői általában elégedettek a nevükkel, nem vágynak olyanra, ami csak nekik van - derült ki rögtönzött körkérdésünkből. Azért olykor adódnak félreértések, komolyak és viccesek is.

Kovács Erika

– Egyiküket véletlenül nem Kovácsnak hívják? – kérdeztük Szentesen a Kossuth utcában a padon ülő három fiatalt. Bal oldalon ülő társukra néztek. – Kovács György vagyok – mutatkozott be a fiatalember, és nem csodálkozott, hogy én is Kovács vagyok. Nagyokat, Kovácsokat, Tóthokat, Szabókat kerestünk. A hivatalos lista szerint ugyanis ezek a leggyakoribb családnevek.


– Én nagyon szeretem a nevem – folytatta Kovács György. – Jó, hogy így hívnak. Ősi magyar foglalkozásnév. Annak ellenére, hogy gyakran találkozom ezzel a névvel, még nem kevertek össze senkivel  – mondta a fiatalember.

Kovács György szerint az ősei között lehettek patkolókovácsok.Fotó: Kovács Erika

Kovács György szerint az ősei között lehettek patkolókovácsok. Fotó: Kovács Erika

Névrokona számláit kapta

Az ugyancsak szentesi Szabó Ferenc József ellenben már megjárta a nevével. – Egy tízemeletesben lakom. Volt egy másik Szabó Ferenc is, már külföldre költözött. Csakhogy a leveleit és a fizetési felszólításait rendre nekem kézbesítették. A név és a cím is stimmelt, csak az emelet nem. Először szíven ütött a dolog. Úristen, mit nem fizettem be és miért? De magamban átgondoltam a dolgot, és rájöttem, hogy nem rólam van szó. Tisztáztam a kellemetlenséget a levelek feladóinál. Nem volt nehéz, hiszen a születési dátumunk és édesanyánk neve is különbözött.


A névazonosság kellemesebb pillanatokat is eredményezett. – Amikor a Volánnál dolgoztam, hárman voltunk Szabó Ferik. Rajtam kívül egy szerelő és egy sofőr is. Ha összefutottunk, abból Szabó Ferenc-találkozó lett. A családunkat egyébként Gyevi-Szabónak hívták. A két öcsém ma is így viseli a nevét. Én már régen elhagytam a Gyevit. Lehet, hogy nem kellett volna. Tényleg sok a Szabó a világban, de Ferencből már egyre kevesebb van. Kiment a divatból. Manapság más nevet kapnak a kisfiúk.

Komoly és elegáns

– Sok Tóthot, Farkast, Szabót ismerek – ezt már Szűcs Zoltán mondta, akinek a családneve nem került az első 10 leggyakoribb közé, csak a 69.


– Szerintem ezek a nevek egyáltalán nem unalmasak. Például a Tóth István nekem különösen tetszik. Nem túl hosszú, nem is rövid. Komoly és elegáns. Persze lehet, hogy azért tetszik ez a név, mert van ilyen ismerősöm, aki ráadásul szimpatikus ember.


A művészvilágban jó, ha az embernek olyan neve van, ami nem köszön vissza gyakran. A szentesi orgonaművésznek viszont a leggyakoribb családnév jutott. Ráadásul a keresztneve sem ritka. – Az orgonisták között nincs másik ilyen nevű, így nem is kevernek össze senkivel – nevetett Nagy János. – Amikor főiskolás voltam Szegeden, minden második utcában találkoztam ezzel a névvel. Egyébként a nagyapámat még Robotka-Nagynak hívták, hogy megkülönböztessék a többi, Szegváron élő Nagytól. Édesapám még megtartotta az R. betűt a neve előtt, én már nem.

Szabó Ferenc József egy ideig volt szomszédjai leveleit találta a postaládájában. Fotó: Kovács Erika

Szabó Ferenc József egy ideig volt szomszédjai leveleit találta a postaládájában. Fotó: Kovács Erika

„Tartsunk össze!"

Szabó István Derekegyház polgármestere. Szereti a nevét, tréfálkozni is szokott rajta.


– Ha olyan a helyzet, sokszor úgy mutatkozom be, hogy én egy ritka nevű férfi vagyok. Itt, Derekegyházon is voltunk többen Szabó Istvánok. Azért mindig sikerült megkülönböztetni bennünket. Régen, még édesapámnak volt beceneve is, gyerekkoromban engem is hívtak úgy többen – mondta, de nem árulta el, mi volt ez a ragadványnév. – Olyan eset persze előfordult, hogy mi, Szabó Istvánok a másik levelét kaptuk meg. Telefonon sem ritka, hogy engem hívnak, de egy másik Szabó Istvánnal szeretnének beszélni. Azért jó érzés egy másik Szabóval találkozni. Szoktam is mondani, hogy mi, Szabók tartsunk össze, és ezt komolyan is gondolom!

Mi is többen vagyunk


A Délmagyarország szerkesztőségében is többen viseljük a leggyakoribb családnevek egyikét. Két Szabónk is van: Szabó Imre és Szabó C. Szilárd. Kovácsból is ketten vagyunk: Kovács Erika és Kovács András. Még soha nem kevertek össze bennünket.

Megkérdeztük szegedi olvasóinkat

Elégedett a nevével?


Németh Márta Katalin gyári dolgozó: – Fájhatott a szülés édesanyámnak, azért kaptam ezt a nevet! Nem, viccet félretéve: azért lettem Márta, mert Máriából sok volt a családban, de hasonló keresztnevet szeretett volna. Szerencse, hogy a testvéreim „Kati babát" akartak, így Katalin is lettem – ezt használom.


Maszlag István szerviztechnikus: – Voltaképpen igen: az István elég gyakori keresztnév, a Maszlag már kevésbé, de Csongrád megyében akad belőle több is. Jó lenne kideríteni, honnan ered pontosan. Gondot sosem okozott a nevem, a feleségem sem gondolkozott a névváltoztatáson.


Illés Tibor planetárista: – Hogy a túróba ne szeretném? Az Illés egyszerre kereszt- és vezetéknév is, így hát a Tiborral együtt egy évben két névnapot is ünnepelhetek – az egyiket épp tegnapelőtt. És akkor az Ivó napról még nem is beszéltünk...


Szekszárdiné Tasi Anikó előadó: – Abszolút elégedett vagyok mindkét nevemmel. Ez az érzés akkor sem változott, amikor férjhez mentem, csak a név lett egy kicsit hosszabb. Különösebb története nincs az Anikónak, csak tetszett a szüleimnek, ahogy én is gyönyörűnek találom mindhárom fiam nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!