Szeged és környéke

2017.09.29. 09:23

Megbüntették a látássérült Józsefet - csak a vak nem látja, melyik az eleje a parkolókártyának

Nem a parkolási pótdíj, hanem a szabályok merevsége zavarja a vak Ambrus Józsefet. A férfi ugyanis nem látta, melyik felével felfelé kell kitennie a mozgáskorlátozott-kártyáját.

Dombai Tünde

– Pár hete Szegeden jártunk; szokás szerint a feleségem vezetett. A Tisza Lajos körúton tettük le az autót, és kiraktuk a szélvédő mögé a rokkantparkoló-kártyát – mondta kálváriájuk kezdetéről a vak Ambrus József. A sándorfalvi házaspár visszaérve nagyon meghökkent: mikulászacskót kapott. A pótdíjról szóló cédulán az állt, hogy nem látszott a parkolóbérlet. Nem értették, bementek az SZKT ügyfélszolgálatára, bemutatták a parkolókártyájukat, de nem fogadták el.


Megnézték a parkolóellenőrök felvételét, amin teljes egészében látszik a kék kártya. Csakhogy fordítva. József nem látja, a feleségével együtt pedig nem tudják, melyik az eleje és melyik a hátulja. Ők a fényképes felével felfelé tették ki, és ez volt a baj. Tüzetesen megnéztük a kártya két oldalát, mindkettőn rajta van a száma, de csak az egyiken tüntetik fel az érvényességi idejét.

 

A vak férfi hiába telefonált az államkincstárba, ahol elmagyarázták neki, hogy az igazolvány mindkét oldala parkolókártyának számít. A közlekedési társaság mégis pótdíjat szabott ki. A férfit nem is a 8000 forint körüli büntetés zavarta, hanem az elv.


József megjegyezte, kért méltányosságot, ekkor a felére, 4166 forintra mérsékelték a büntetését. Nem nyugodott bele, bizottságot kért. Az SZKT háromtagú testülete tovább akarta mérsékelni a fizetnivalót, nem eltörölni. Nem hallgatta végig a javaslatot.

 

– Ki mondja meg kapásból, melyik ennek az igazolványnak az eleje? – mutatja Ambrus József. Fotó: Kuklis István

– Nem könyörgök, mert nem a pénzről van szó, hanem az elvről. És mert azt mondták, ott áll a határozaton, hogy közmunkára váltható, hát én nem fizetek. Közmunkát kérek, és kíváncsian várom a fejleményeket – ismételte meg a férfi. A jogszabályok merevsége miatt a vakok és gyengénlátók országos szövetségéhez fordul.


Érdeklődésünkre az SZKT igazgatója, Majó-Petri Zoltán elmondta, ha a mozgáskorlátozottak igazolványát nem vagy ellenőrizhetetlenül helyezik ki, pótdíjat kell fizetni. A parkolási rendelet szerint az igazolványt utólag bemutatni nem lehet. A kártya érvényességi idejét az előlapon tüntetik fel, a hátoldalán pedig a személyes adatokat. A hátlapon világosan és egyértelmű feltüntetik, hogy előlappal felfelé kell kitenni az autóban.

 

Az ügyfél nem bírságot kapott, hanem parkolási pótdíjat. Azt pedig – szintén a rendelet értelmében – nem tudják elengedni vagy törölni, csak mérsékelni maximum 75 százalékig. A parkolási jogviszony polgári jogviszony, emiatt az ebből eredő tartozás tudomásuk szerint nem váltható át közmunkára.


Az ügy körülményeinek ismeretében személyesen szerették volna a legnagyobb, 75 százalékos pótdíjmérséklést felajánlani az ügyfélnek, mert egyértelmű, hogy az adott hátlaphoz tartozik egy adott érvényes előlap. Az ügyfél azonban nem volt hajlandó meghallgatni őket, így érdemi beszélgetésre nem került sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!