Szeged és környéke

2017.10.27. 19:22

Patkánnyal futottak össze az ötödiken is: rágcsálóinváziót emlegetnek a lakók Felsőváros egy részén

Elszaporodtak a patkányok a Pille utca és a Felső Tisza-part közötti panelekben és azok környékén olvasóink szerint. Hiába irtják a rágcsálókat egyes házakban, és tömik be a bejárataikat, azok újra és újra bejutnak az épületekbe.

T. R.

– Éppen a napokban tömtünk be öt akkora lyukat a garázs előtt, amibe nemcsak a kezem, de a lábam is belefért volna. Én szerencsére most nem láttam egy patkányt se, de láthatók a nyomaik, és sokan mondják a környéken, hogy bőven van belőlük – mondta el a Pille utcában tegnap egy nő, akit arról kérdeztünk, valóban megszaporodtak-e a fertőzéseket terjesztő rágcsálók a környéken.


Arról értesítettek ugyanis olvasóink, hogy a Pille utca és a Felső Tisza-part közti paneleket és azok környékét elárasztották a patkányok.

 – Az egyik szomszédom az ötödiken találkozott eggyel! Ezen a járaton itt vígan közlekednek föl-alá – mutatta Potóczki Lipót az egyik panelház alagsorában a vízvezeték-szerelvényeket rejtő szekrényben, hogyan jutnak be, és mennek tovább a rágcsálók bárhová a házban. – Betömtem üvegtörmelékkel kevert homokkal a lyukat, mert azt hallottam, hogy az használ, de másnapra kipucolták a patkányok. Úgyhogy most már csapdát tettem ide nekik – magyarázta.

A friss patkányürülék is arról árulkodott, hogy rendszeresen járnak a házba a rágcsálók. A férfi elmesélte, tavasszal a közeli Etelka sori garázsában a kishajója ülésének szivacsába rágták be magukat – ott is pusztultak. Szerinte akkor lett tele a környék patkánnyal, amikor a szomszédos, sokáig üresen álló pékség épületében tavasszal elkezdték az átalakítási munkákat. Úgy véli, az elhagyatott épületből spiccelhettek szét a rágcsálók.


 – A közös képviselő már megrendelte a patkányirtást a házban, de ez kevés, ha az utcáról jönnek be újra és újra – mondta a lakó, aki közben megmutatta nekünk a ház körül a rágcsálók járatainak külső bejáratait is. Legalább nyolc-tizet számoltunk csak egy épület körül. Ezek egy részét hiába tömték be, mert a rágcsálók újra kibontották. – Már nem merünk ablakot se nyitni, mert ezek a falon is feljönnek – tette hozzá Potóczki Lipót. A ház közös képviselője a napokban segítséget kért a körzet önkormányzati képviselőjétől is.

 

 Márciustól novemberig irtanak


– Eljutott hozzánk a panasz, péntek reggel megyünk a Pille utcába – mondta Kiss Antal gázmester, aki szerint jelenleg átlagos a patkányok mennyisége a városban. A szakembertől megtudtuk, hogy a környezetgazdálkodási cég márciustól novemberig havonta ellenőrzi, illetve irtja a rágcsálókat a szegedi csatornahálózatban és a közterületeken. De felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakóközösségeknek is legalább évente el kellene végezniük egy patkányirtást a házban – úgy hatékonyabb lenne a rágcsálók elleni harc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!