Szeged és környéke

2017.12.30. 08:29

Európa-hírű énekesnek dobolt a Csongrád megyei közgyűlés elnöke

Csongrád megye - A sándorfalvi STAMI suli csodái az ÁGOTA nehéz sorsú csemetéit is elvarázsolták. Sztárokat vonz, és tehetségeket szül a zenei műhely, ahol még a politikus sem a hétköznapi oldalát mutatja.

Munkatársunktól

Immár Európa-szerte ismerik és szeretik a csodás hangú magyar tehetséget, a 13 esztendős Tabatabai Nejad Flórát, aki novemberben a Kaunas Talent nemzetközi énekverseny egyik legrangosabb elismerését, az „In Memo-

riam" verseny fődíját hozta el. A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola dzsessz tanszakán is pallérozódó hölgy Florists nevű zenekarával nemrégiben az ÁGOTA-karácsony résztvevői számára hozta el a muzsika csodálatos ajándékát. A dobok mögött egy meglepetésvendég ült: Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.


Avagy a politikus is ember, és nagyon is tudja lazára venni a figurát. A könnyedség mögött azonban minden esetben ott rejtőznek a valódi, megkérdőjelezhetetlen értékek.

Stúdió a tanyán

A megyei elnök büszkén idézi fel, a beatkorszakban szocializálódott. 1967-ben kezdett zenélni Pécsen, ott szippantotta magába a beatkorszak zenei élete. A legendás Funny Fools folk-rock együttes dobosaként kezdte zenei pályafutását, majd a formáció feloszlását követően még másfél évtizedig komolyabban hódolt a zenének, amely azóta is megmaradt legkedvesebb, örök hobbijának. A muzsika szeretetét gyermekei is örökölték, két lányát beíratta az általa mint polgármester által alapított Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskolába.


– Amikor éppen nekik akartam szintetizátort vásárolni Szegeden, összetalálkoztam egy fantasztikus bordó dobfelszereléssel, amibe első látásra beleszerettem. Odahaza a tanyánkon berendeztem egy kis stúdiót, és azóta folyamatosan egyre szebb és jobb hangszereket szerzek be. Jelenleg egy mPearl Masters mesterhangszer dobfelszerelésem van, mellette pedig a nosztalgikus Ludwig, amelyet koncertekre viszek magammal – árulja el Kakas Béla, aki odahaza minden este egy-két órát gyakorol a dobkorongján. Autodidakta módon tanulta a zenélést, majd B kategóriás vizsgát is szerzett, most pedig azt tervezi, órákat vesz, hogy a saját örömére fejlődhessen tovább.

 Tehetségek születnek Sándorfalván

Egyébként is minden alkalmat megragad, hogy zeneközelben maradjon. Régebben rendszeresen fellépett a Polgármesterek Zenekarával. Manapság a Stoni Blues Band egyik felállásában – az egykori pécsi

beattárs, az Európa-szerte ismert dzsessz-blues gitáros, Tátrai Antal Stoni, valamint Kaszás László társaságában – dobosként szerepel, de időről időre vesz részt „nosztalgiafellépéseken" a pécsi „aranygeneráció" tagjaival, „örömzenél" Kaszás Lászlóékkal, a sándorfalvi zenei iskola művésztanáraival, művésznövendékeivel vagy éppen az ÁGOTA-karácsonyon Tabatabai Nejad Flóra együttesével is.


– Mélyen hiszek benne, hogy közelebb kell hoznunk a fiatalokhoz a zene, a zenélés és a művészetek örömét, mert többé, teljesebb emberré válnak ezáltal. Tenni kell azért, hogy a gyerekeknek legyen lehetőségük zenét hallgatni és zenélni, hozzájutni az igazi értékekhez. Aki képes megszólaltatni egy hangszert, az előtt egészen más perspektíva és életminőség nyílik meg – vallja, hozzátéve: az alapfokú művészeti iskolák – mint a sándorfalvi – éppen azért csodálatosak, mert a hétköznapok tudásához a zeneszeretetet is hozzákeverik.

Kakas Béla is dobolt a Florists zenekarral az ÁGOTA-karácsonyon. Fotó: Karnok Csaba

Kakas Béla is dobolt a Florists zenekarral az ÁGOTA-karácsonyon. Fotó: Karnok Csaba

A STAMI sulit 2007-ben alapította a sándorfalvi önkormányzat. Kezdetben 170 gyermeket oktattak, mára 250-re gyarapodott a létszám, hiszen az intézmény vonzáskörzete gyakorlatilag a teljes megyét lefedi. A klasszikus zenei alapokra épülten legnagyobb erősségeik a népzene és a dzsessz tanszak. Országos hírnévre tett szert az immár tizenegy alkalommal megrendezett nyári könnyűzenei táboruk – ahol a STAMI művésztanárai mellett olyan visszatérő vendégeket köszöntenek, mint Malek Andrea, Pély Barnabás vagy a Roy & Ádám Trió Nagy Ádámja –,

illetve a már nyolcszor megtartott országos elektronikus zenei verseny és találkozójuk is.


– A zenei táborokon és versenyeken keresztül kiemelt merítési bázisa lettünk a Kodolányi János Főiskola dzsessz tanszakának, évről évre egyre több növendékünk választja a zenei felsőoktatást. Büszkék vagyunk rá, hogy művészdiákjaink rendre országos sikereket aratnak, és olyan tehetségek bontogatják szárnyaikat köreinkben, mint Tabatabai Nejad Flóra vagy az országos tehetségkutatón korábban a legjobb sulizenekar címet elnyerő Dodgem együttes tagjai – mondja Kaszás László intézményvezető.

Örömzene a tanórán

Nagy Ádám, a Roy & Ádám Trió gitáros, dal- és zeneszerzője ebben a tanévben dzsesszgitárt oktat a STAMI növendékeinek. Örömmel mondott igent Kaszás László felkérésére, hiszen imádja az iskolát és a környéket, páratlanul sokszínűnek és gazdagnak tartja Hódmezővásárhely, Szeged és Sándorfalva zenei életét.


– A mottóm, hogy mindenkivel meg kell szerettetni a zenét. A legfontosabb, hogy a gyerekek élvezzék az órákat, a zenét, a zenélést – a társakkal való közös zenélést. A muzsika ugyanis szerintem humán műfaj, együtt érdemes igazán művelni, nem egyedül otthon a szobában. Arra tanítom a fiatalokat, hogy legyenek bátrak, ne féljenek a hibáktól, tanuljanak azokból. Számos kiugró tehetségű ifjú zenészt ismertem meg a sándorfalvi iskolában, ugyanakkor vallom, a siker nem elsősorban attól függ, hogy az ember biológiai adottságai a zenére vannak-e kódolva, akarattal, szorgalommal és gyakorlással is sokat el lehet érni. Az internet korában ugyan talán nehezebb a zene világában kitűnni és érvényesülni, mint korábban, de senki előtt sincs zárva a kapu, a mi feladatunk, hogy egyengessük a fiatalok útját – üzeni a sztár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!