Szeged és környéke

2009.04.05. 21:33

54 mázsa hal a Maty-érbe

Szeged - Ötvennégy mázsányi ponty csúszdázott bele a Maty-érbe szombaton és vasárnap. A haltelepítés a héten folytatódik, az evezőspálya vízzel való feltöltése április 11-éig tart, aznap lehet itt először horgászni. Akik megjelölt anyapontyot fognak, fürdőbelépőt vagy jövő évi horgászengedélyt kapnak.

Bakos András

Több mint százötven kilométeren át, teherautón, nagy tartályokban utaznak a pontyok a feltöltés alatt álló Maty-érig. Út közben palackról működő pumpák pótolják az elhasznált oxigént, és annak érdekében, hogy ne pusztuljon el egy hal sem, pontosan kiszámították, hogy a jelenlegi hőmérséklet mellett egy adott mennyiségű hal mennyi vízben bírja ki ezt az utat. A halak a vízzel együtt, csúszdán zúdulnak bele a tóba. Láda Gáspártól, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnökétől tudjuk, hogy szombaton és vasárnap mintegy 54 mázsányi horogérett ponty került a vízbe, de a munka folytatódik: összesen 100 mázsa pontyot és 150 mázsa vegyes fehérhalat – elsősorban keszegféléket – engednek szabadon a Maty-érben. Tízmillió forintot ér ez a mennyiség.

A szombati és vasárnapi szállítmány a Békés megyei Ecsegfalváról, a Csongrád, a Békés és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei horgászok közös nevelőgazdaságából érkezett. Két hét múlva hoznak egészen nagy, 8-10 kilogrammos anyapontyokat is. Mindet megjelöli a megyei szövetség. Akik először fogják ki ezeket, ajándékot kapnak, fürdőbelépőt, vagy jövő évre szóló területi engedélyt. Később, májusban még 90 ezer darab előnevelt süllő- és csukaivadékot hoznak, így lesznek ragadozók is.

Kifogható méretű pontyok érkeztek Ecsegfalváról. Fotó: Karnok Csaba

Kifogható méretű pontyok érkeztek Ecsegfalváról.
Fotó: Karnok Csaba

Az evezőspálya vízzel való feltöltése április 11-éig, szombatig tart. Aznap lehet először horgászni ezen a vízen. Várható, hogy a Bajai út felőli részen, ahol áramlik befelé a víz, néhány helyen még tilos lesz pecázni: Láda Gáspár azt mondja, a halak egy része a beáramló vízre itt összegyűlik, sportszerűtlen lenne közéjük dobni a horgot.

A Maty-éri evezőspálya felújítása miatt ősszel teljesen kiszárították a medret, az értékes halakat akkor lehalászta, Atkára vitte, illetve eladta a megyei horgászszövetség. A többit – így a sok bosszúságot okozó törpeharcsát is – a madarak vitték el.

Mindenki hozzon mérleget!

Új szabály a Maty-éren, hogy a 7 kiló feletti nemes halat nem szabad innen elvinni, vissza kell engedni a vízbe. Így minden pecásnak hoznia kell magával egy tíz kilóig mutató halmérleget. A Maty-érre szóló éves területi jegyet már ma elkezdik árulni a megye horgászegyesületei. A teljes árú 16 ezer forintba, a kedvezményezett 6000, a napijegy 2500, illetve 750 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!