Szeged és környéke

2015.04.13. 12:09

A belvárosban a Budi az alap

Péntek éjjeli nonstop körutunkon arra voltunk kíváncsiak, hol, milyen helyek várják a szomjas, éhes és fáradt vendégeket Szegeden.

Arany T. János - Szabó C. Szilárd

Ez a Mignon már nem az a Mignon

Éjjel-nappal nyitva tartó kocsmából nincs sok Szegeden. A makkosházi Sörszanatórium legendás hely lett az évek alatt. Amikor a környékbeli helyek – Kőbölcső, Észak büfé, régebben Diófa – bezárnak, itt gyűlik össze a kemény mag. A belváros felé a Csongrádi sugárúton a Koccintó várja a folyamatosan szomjas vendégeket. A Kossuth Lajos sugárúti Mignonban buli előtt és buli után jó a hangulat. Azok az idők már elmúltak, amikor be kellett csöngetni. Ez a Mignon már nem az a Mignon.

– Ezzel megint az én időmet osztják be, hogy mit csináljak a munka utáni szabadidőmben – mondta egy középkorú férfi péntekről szombatra virradóra az egyik szegedi, éjjel-nappal nyitva tartó kisbolt előtt. Nincsen már sok belőlük. Nem középkorú urakból, akik éjjel kívánnak meg egy Prince sört egy műanyag csavaros Mátyás keserűvel, hanem olyan kisboltokból, amelyek éjjel is várják a vevőket.

Március 15-én hatályba lépett a vasárnapi boltbezárásról szóló törvény. A boltoknak a törvény értelmében este tíz és reggel hat óra között zárva kell tartaniuk, ez alól csak a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kaphatnak felmentést, amennyiben a tulajdonos áll be dolgozni. 6 és 22 óra között lehetnek nyitva a kiskereskedelmi egységek, nyitvatartási időn kívül a családi bolt mellett a világörökségi területeken működő üzletek a kivételek.

Útban hazafelé. A buli után mindig jólesik éjszaka vagy hajnalban egy hamburger vagy gyros a Budi büfében. FotóK: Kuklis István

Útban hazafelé. A buli után mindig jólesik éjszaka vagy hajnalban egy hamburger vagy gyros a Budi büfében. FotóK: Kuklis István
Karfiol az asztalon
Éjszakai körutunkat a szegedi belvárosban kezdtük. A Zrínyi és Somogyi utca sarkán lévő trafikban egymásnak adják a kilincset a fiatalok.

Fej, fej. Diákok csillapítják éhségüket a Bociban, a karfiol egy osztálytársukat helyettesíti, akinek a feje nagyon hasonlít a zöldségre.

Fej, fej. Diákok csillapítják éhségüket a Bociban, a karfiol egy osztálytársukat helyettesíti, akinek a feje nagyon hasonlít a zöldségre.
Kicsivel arrébb a Bociban három asztalnál ülnek. Egy fiatal páron kívül két lány és egy nagyobb társaság eszik-iszik. Fábián Regina 18. születésnapját ünnepelték, majd megéheztek. A wellnessmenüt dicsérik, finom a rántott hal és a franciasaláta. A piaristás és karolinás fiatalok, mint mondják, buli előtt, után és közben is szívesen betérnek a Bociba, amely évtizedek óta biztos pont az éjszakában.

Az asztalon egy karfiol hever. Azt mondják, egyik osztálytársuk feje meglepően hasonlít a zöldségre.

– Sajnos nem tudott eljönni, de nagyon hiányzik nekünk. Így olyan, mint-
ha itt lenne – mondják nevetve.

Még mindig meglepődnek
Éjfél körül még a nevetésé a főszerep, de a hajnal fél négytől reggel hétig érkező, buliban megfáradt, alkoholtól módosult tudatállapotban lévőkkel már nem ilyen egyszerű a pultosok helyzete. Olyankor előre elkérik a pénzt a félreértések elkerülése végett.

A Zárda utcai nonstopban néhányan beszélgetnek éjfél után. – A dohányboltoknak nagyobb érvágás a kötelező zárva tartás. Már majdnem egy hónap eltelt, de még mindig meglepődnek az emberek – mondja a pultos a szomszéd üzletre mutatva. A Napsugár nonstop mellett egy trafik van.

Hipp-hopp halászlé
Szeged egyetlen éjjel-nappal nyitva tartó étterme a Fehértói Halászcsárda. Bár nincs a városközpontban, aki halászlére vagy rendes főtt ételre vágyik, itt megtalálja akár éjjel kettőkor vagy hajnali négykor is. Péntekről virradó szombat éjjel fél kettőkor három asztalnál ülnek, később érkezik egy szerb férfi édesanyjával. A halászlé hipp-hopp az asztalon terem, és már mehet is tovább a vendég.

Aki buli után akarja csillapítani az éhségét Szeged belvárosában, az a Bocin és a McDonald'son kívül a Budi büfében étkezhet. Az Aradi téri éjjel-nappal nyitva tartó hamburgerező helyén korábban nyilvános vécé volt, így ragadt rá a Budi büfé név.

Éjjel két óra van. [namelink name="Széplaki Tünde"] és [namelink name="Szilágyi György"] egyetemista. A Coolban voltak, a JATE-ba nem volt kedvük menni. Útban hazafelé esznek egy gyrost. – Inkább ez, mint a meki. A Budi az nálunk alap – indokolják döntésüket.

Rokonok a pult mögött: az egyik a másiktól származik
Szociális érettség kell az éjszakai munkához – állítja Kiss András, aki a Somogyi és Zrínyi utca sarkán álló nonstop trafikban a hét napból hatot dolgozik tulajdonosként este tíztől reggel hatig.

Magyar trafik, orosz itóka. A Somogyi és Zrínyi utca sarkán álló trafikban éjszaka kelendő ital a vodka.

Magyar trafik, orosz itóka. A Somogyi és Zrínyi utca sarkán álló trafikban éjszaka kelendő ital a vodka.
– Buli van! Fel kell tankolnunk! – mondta Dávid, aki péntekről szombatra virradóra, éjjel egykor a haverjaival toppant be a Somogyi és Zrínyi utca sarkán álló trafikba. A nemzeti dohánybolt megállító táblán hirdeti magáról, hogy „Továbbra is az év minden napján 0–24-ig tartunk nyitva!" Megerősítésül azt is felírták a táblára, hogy ünnepnap, vasárnap és éjszaka is várják a vásárlókat – ha valaki nem tudná, mi az a 0 órától 24 óráig tartó nyitva tartás.

A Somogyi és Zrínyi utca sarkán álló dohánybolt már nyitása, 2013 júliusa óta nonstop. Azért kellett ezt megerősíteni a megállító táblán, mert 2015. március 15-e óta már csak megfelelő feltételek teljesítésével lehet egy trafik éjjel-nappal nyitva. Este tíztől reggel hatig csak a tulajdonos vagy családtagja állhat a pult mögött. És hogy ki az egyenes ági rokon? A törvény szerint „egyenes ági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik". Erre mondaná azt Rohoska Pista jászfényszarui kőműves, hogy „ez a fele innen van".

A Somogyi utcai trafik koncesszióját Ménesi Helga nyerte el a férjével, Vörös Lászlóval. Ők ketten már több mint tíz éve működtetik a Zrínyi utcai kis élelmiszerboltot, ami korábban nonstop volt. Ma már csak éjjel kettőig tart nyitva.

– Jönnek buli előtt és buli után is – mondta a pult mögött álló Kiss András, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre. Elmondta, húsz százalékban tulajdonos a trafikban. Minimum ekkora tulajdonrész kell ahhoz a törvény szerint, hogy éjszaka is dolgozhasson. Közben jár a keze, mint a motolla, mert percenként jönnek a fiatalok. Kisebb sor is kialakul. Van, aki sört, vodkát, más üdítőt vesz, de a legtöbben cigarettát vásárolnak. Jókedvűek a srácok, van, akin látszik, hogy már ivott, enyhén illuminált, de tud viselkedni. Nem hangoskodik, nem kötözködik. De mi van azzal, aki agresszív részeg?

Kisbolt vevővel. Mátyás keserűre vár.

Kisbolt vevővel. Mátyás keserűre vár.
– Van, aki alpári tud lenni, de szociálisan kezelni kell tudni a helyzetet. Kell hozzá egyfajta szociológiai érettség. Az éjszakai munkában ez az egyik legnehezebb dolog, ismerni kell az embereket, és meg kell találni velük a hangot. Van ebben tapasztalatom, évek óta a kereskedelemben, vendéglátásban dolgozom – mondta a 32 éves tulajdonos, aki hétből hatot éjszakázik a boltban.

Amikor egy külföldi egyetemista magyarázza, mit kér, András folyékonyan válaszol neki angolul. – Ez alap, hiszen sok külföldi egyetemista tér be hozzánk, akik buliba mennek vagy buliból jönnek – mondta Kiss András.
Lapunk információi szerint megfeleződött a nonstop trafikok száma Szegeden március 15-étől. A belvárosban a fent említett dohánybolt mellett még a Nagy Jenő utca és Széchenyi tér sarkán működik éjjel-nappali trafik. Péntekről szombatra virradóra, éjjel fél kettő körül gusztustalan a dohánybolt közvetlen környéke, olyan, mintha egy háromnapos rockfesztivált rendeztek volna ott: szétdobált üres sörös- és cigarettásdobozok, alkoholfoltok, hányásnyomok a járdán. A párkányon egy fiatal ült, mellette egy másik álldogált tántorogva, sűrűn káromkodott és köpködött.

Ezt a trafikot az a [namelink name="Boros Péter"] nyitotta, aki két dohányárusítási jogot nyert Szegeden. Borosnak azonban a törvényi változások miatt be kellett zárnia a Rókusi körúti Tescóban és a Napfény Park bevásárlóközpontban kialakított trafikját is. Utóbbi ajtajára függesztette ki elhíresült hirdetményét a tulajdonos, hogy „a trafik a Szécsényi (sic!) tér és a Nagy Jenő utca sarkára költözött". Innen nem messze működött korábban egy másik trafik is, ami bezárt, miután Boros megnyitott.

A trafikban két fiatal nő dolgozott: az egyikük tulajdonosként, a másik a tulajdonos lányaként mutatkozott be. Annyit mondtak, reggel hívjam a tulajdonost.

Ki a segítő családtag?
A törvény szerint segítő családtagnak a közeli hozzátartozó minősül, aki a házastárs, az egyenes ági rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér lehet. Erre tekintettel az élettárs nem minősül közeli hozzátartozónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!