Szeged és környéke

2009.12.23. 21:27

A dóm harangja a legnagyobb

Szeged - Több mint 400 magyar település harangja szólalt már meg délidőben a Kossuth rádió hullámhosszán 9 év alatt. Közülük 6 Csongrád megyei harang szerepelt a sorozatról kiadott könyvben és CD-n is: Szegedről a dóm és az alsóvárosi, valamint a csongrádi, makói, szentesi és szegvári római katolikus plébániatemplom „szólalt" meg.

Dombai Tünde

Magyarország legnagyobb harangja a szentesi Szent Anna-templomé volt, amikor a 20 mázsás hangszert 1922-ben a hívek adományából elkészítette Szlezák László rákospalotai öntőmester. Elsőségét egészen a szegedi fogadalmi templom 1930-as felszenteléséig őrizte. A dóm két 81 méteres tornyában összesen öt harang lakik. A belváros felőli tornyon négyen osztoznak: a legkisebb, a lélekharang 250 kilót nyom, a Szent Teréz súlya 4 mázsa, a Magyarok Nagyasszonyának ajánlott 10, a Szent Imre 26 mázsás. A Tisza felől kapott helyet a hősök harangja, amely Európa harmadik legtermetesebb harangja. A német Rincker cég öntötte az I. világháborúban elesettek emlékére. Alsó átmérője 2,3 méter, a súlya 85,37 mázsa, a nyelve 2,5 méteres és 450 kiló. Vezető szerepét 1990-ig megtartotta, amikor a pesti Szent István-bazilika 110 mázsás harangja „lépett" az élre.

A magyarországi harangok legnagyobbika a dómban. Fotó: Schmidt Andrea

A magyarországi harangok legnagyobbika a dómban.
Fotó: Schmidt Andrea

Ugyancsak Szlezák László munkáját dicséri az alsóvárosi Havi Boldogasszony-templom 58 méter magas tornyának 4 mázsás harangja 1921-ből. Vele egy esztendőben szentelték Szent Piroska tiszteletére a másik nevezetességét, a 710 kilós paprikaharangot. Ez azért egyedülálló, mert az adományozókat örökíti meg: a helybeli paprikatermesztők adták össze rá a pénzt. A magyarországi harangok többségéhez hasonlóan az első világháború alatt ezt is el akarták vinni ágyúöntéshez, de csak leszedni maradt idő. Akkor leejtették, elrepedt, négy éve újat öntöttek helyette.

Fegyver lett a csongrádi Nagyboldogasszony-templom ékéből is, amely 1785-től szolgált a 46 méteres toronyban. 14,5 mázsás utódját 1921-ben Jézus szívének ajánlották. 1791-ből fennmaradt a makói Szent István király-templom harangja. A 47 méteres torony öt dísze közül a 11 mázsás Szent Imre-harang szavát közvetítette a rádió, amit Christovich Imre püspök ajándékozott. A szegvári Szűz Mária-templom 31 méteres tornyából 4 harang szól. Közülük a rádióban a budapesti Walser Ferenc 1923-as, 6,79 mázsás remekműve szerepelt.

A szentesi református nagytemplom harangjai. Fotó: Tésik Attila

A szentesi református nagytemplom harangjai.
Fotó: Tésik Attila

Déli harangtörténet

A rádiós déliharangszó-sorozatot 2000 pünkösdjén kezdte a Kossuth adó hetente más templom hangjával adni. Az egy évre tervezett bemutató azóta is tart, eddig több mint 400 település temploma „szólalt meg". Éves terv szerint veszik fel a sugárzott 1 perc alapanyagát. Ehhez külön megkongattatják a harangot háromszor, hogy tisztán hallatsszon, kutyaugatás és autózaj nélkül. A felvétel a templom előtti térről készül, amitől a rádióban is úgy kong, mint ahogy a járókelők hallják a helyszínen. Száz harang történetét és hangját CD-mellékletes könyvben előbb hat éve adta ki a rádió, ezt idén újabb száz követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!