Szeged és környéke

2009.04.29. 20:17

A melegek házasodnának

Szeged - Magyarország a válások aránya ellenére házasságpárti, derítette ki egy felmérés. Az egynemű párok helyzetét rendezné a bejegyzett élettársi kapcsolat: esküvőről egyelőre nem álmodhatnak, holott becslések szerint a népesség legalább 5, de akár 10 százalékát is érintheti a kérdés.

Farkas Judit

Az ellenzők a család szentségét féltik tőlük, ők előrelépésnek tartják a törvényt, de egyenlő esélyekre vágynak. Steiner Kristóf eljegyezte kedvesét: a szerelem érzése a melegeknél is ugyanaz.

A magyarok házasságpártiak, derült ki egy internetes kutatásból: három magyar felnőtt közül kettő egyik életcéljának tekinti, hogy megházasodjon, az európai átlag 46 százalék. A homoszexuális közösség jó részének nemcsak anyagi, érzelmi okból is fontos, hogy törvényesíthesse kapcsolatát. Ezt tenné lehetővé a nemrég elfogadott törvény a bejegyzett élettársi kapcsolatról. A magyar katolikus püspöki kar körlevelében máris a család szentségét félti az egynemű pároktól, a liberálisok fontos lépésnek tartják a melegházasság felé vezető úton. Utánajártunk, mit gondolnak maguk az érintettek.

– Nem érint a lehetőség, ugyanis én már hasonló kapcsolatban élek – mesélte a 25 éves Balázs: párjával hét éve vannak együtt, két éve kötöttek ügyvéd és közjegyző előtt élettársi szerződést. Annyival volt bonyolultabb a mostani, anyakönyvvezető előtti eljárásnál, hogy vagyonukról nyilatkozniuk kellett.

Nem újdonság a törvény

– Semmiben nem szenvedek hiányt. Az örökbefogadás kivételével ugyanannyi jogom van, mint bármelyik feleségnek. A hatóságok is jól informáltak, nem volt gond a bürokráciával – mondta Balázs. Hozzátette: ez nem kivételes tapasztalat, soha sehol nem érte hátrány a mássága miatt. A munkahelyén sem, pedig nem titkolja.

Egynemű párok: a magyarok 5, de akár 10 százalékát is érintheti az új törvény. Illusztráció: Schmidt Andrea

Egynemű párok: a magyarok 5, de akár 10 százalékát is érintheti az új törvény.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Nem olyan nagy újdonság tehát a június elsejétől életbe lépő törvény. Bár előrelépésként értékelik, sok homoszexuális a házasságot tartja célnak. Köztük Steiner Kristóf újságíró, szinkrondramaturg, a Viva Tv volt műsorvezetője is, aki nyíltan vállalja másságát.

– Örülök, hogy van előrelépés, de még jobban örülnék, ha egyenlő esélyeket kapnának a melegek – hangsúlyozta kérdésünkre, hiszen az új törvény nem teszi lehetővé az örökbefogadást, és nem vehetik fel egymás nevét. Karácsony előtt jegyezte el kedvesét, Matant Londonban: szeretnének összeházasodni egy olyan országban, ahol engedélyezik. – Családcentrikusak vagyunk, később babát is szívesen fogadnánk örökbe – árulta el.

A szerelem érzése ugyanaz

Az eljegyzés történetéből kiderült: a szerelem érzése, a romantika, az összetartozás vágya egy homoszexuális kapcsolatban is ugyanaz.

– A Covent Gardennél üldögéltünk, újbort ittunk, és előre felszeletelt tortát ettünk dobozból. Amikor Matan nem figyelt oda, becsempésztem a tortaszeletek helyére a fehérarany gyűrűt, amelyet magam terveztem. Annyira boldog volt, hogy még sírdogált is kicsit. Rögtön felhívta a családját, mindannyian nagyon örültek – mesélte az egykori műsorvezető, aki forgatókönyvíróként és szereplőként is közreműködött az Álom.net című filmben.

Az új szabályozás is diszkriminál

Kristóffal ért egyet Szabó Tibor, a Dél-alföldi Meleg Baráti Kör vezetője és egyik alapítója is.

– Van, aki óriási előrelépésnek tartja, de kétszeresen is diszkriminál. Nem kaptuk meg ugyanazokat a jogokat, amelyeket a házasok, másrészt a heteroszexuálisok nem köthetik meg – mondta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról. A 32 éves értelmiségi fiatalember hibának tartja, hogy a társadalom, a politikusok egy része sem tudja, hogyan működik egyneműek között egy tartós párkapcsolat. Utóbbiak hajlamosak politikai tőkét kovácsolni az előítéletekből.

Steiner Kristóf (balról) eljegyezte a kedvesét. Fotó: DM/DV

Steiner Kristóf (balról) eljegyezte a kedvesét.
Fotó: DM/DV

– A melegekkel kapcsolatban folyton csak a szexre gondolnak. Pedig a hétköznapokban ugyanúgy társként élünk együtt a kedvesünkkel, vezetjük a háztartást, járunk színházba. Azzal vádolnak minket, gyakran váltogatjuk a partnereinket. A házassággal bizonyíthattuk volna, hogy mi is elvárjuk a hűséget – foglalta össze, miért keserítette el, hogy „csak" a bejegyzett élettársi kapcsolatig jutott a törvényhozás. Persze ez is több, tette hozzá, mint hogy két ember egyszerűen együtt él: biztosan lesz rá igény.

A hagyomány diktál

A Nielsen piackutató cég felmérése 41 ország internethasználóinak körében készült. Európában a megkérdezettek 77 százaléka szerint a stabil, hosszú távú párkapcsolat egyenértékű egy házassággal – itthon 51 százalék gondolja így. – Ha két ember összeházasodik, az esküvő azt jelképezi: közösen szeretnék elérni az álmaikat. Korábban nem voltam házasságpárti, a szüleim elváltak. De ma már úgy gondolom, a gyereknevelés szempontjából is jobb házasságban élni, hiába egyre nagyobb divat élettársként gyereket vállalni – véli a 26 éves Dobó Krisztina, aki 6 év együttélés után hamarosan férjhez megy szerelméhez. Egyetért azzal, hogy heteroszexuális párok ne köthessenek regisztrált élettársi kapcsolatot: a hagyomány szintén azt diktálja, hogy a házasságot válasszák.

Miért fáj más boldogsága?

A törvény nagyon nagy előrelépés a magyar gondolkodáshoz képest, de nem ad teljes jogegyenlőséget – magyarázta Sándor Klára, az SZDSZ országgyűlési képviselője. Bár ügyvédnél eddig is köthettek élettársi szerződést egynemű párok, érzelmi szempontból is fontos, hogy anyakönyvvezető előtt tehetik hivatalossá a kapcsolatukat. – Mi káruk származik az ellenzőknek abból, hogy két embertársuk boldog? – tette fel a kérdést a politikus. Az pedig az egyházak belügye, ha náluk azonos neműek nem házasodhatnak, de miért szólnak bele abba, hogy ki köt polgári házasságot?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!