Szeged és környéke

2016.06.13. 19:11

A migránshelyzet egyre fokozódik a határzárnál

Kétszázötven millió forinttal támogat a kormány öt magyar segélyszervezetet, amelyek a migránsokat segítik élelemmel és gyógyszerrel a magyar-szerb határszakasznál felállított tranzitzónákba való belépésük előtt.

Munkatársunktól

– A kormány 250 millió forinttal támogatja a Karitatív Tanács öt tagszervezetét, hogy folytassák munkájukat az ország határához érkező migránsok, elsősorban a családok, gyerekek, idősek és betegek ellátásában – jelentette ki Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a röszkei határátkelőnél. A pénzt többek között a migránsoknak szánt élelemre, ruhára, gyógyszerre és sátorra költhetik.

Galéria kép

A migránsok az elmúlt hetekben újra egyre nagyobb számban lépnek be illegálisan Magyarországra. A rendőrség tájékoztatása szerint a hétvégén 441 embert fogtak el. Év elején országosan mindössze napi tíz migránst fogtak el. A röszkei tranzitzóna mellett, a határzár szerb oldalán igazi kis sátorvárost építettek fel a hazánkba legálisan bejutni kívánó migránsok. Feltűnően sok volt a kisgyerek közöttük, akik különböző játékokkal próbálták múlatni az időt, míg a felnőttek ottjártunkkor éppen ételt készítettek maguknak a földben kialakított gödör fölötti rögtönzött grillen.


– A többség két-három napot vár a tranzitzónába kerülésre. Törekszünk rá, hogy ennyi idő alatt mindenkivel találkozzunk, és megtudjuk, hogy miben segíthetünk neki – mondta Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.


A szegedi ügyészség a múlt hónapban 94 illegális bevándorló bűnösségének kimondását indítványozta határzár tiltott átlépése miatt a bíróságon. A vádiratok szerint hatvanhárman a már korábban megrongált kerítésen lévő réseken léptek be Szerbiából Magyarországra, a többiek maguk másztak át a kerítés alatt vagy felett.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!