Szeged és környéke

2010.11.06. 08:02

A nagy szürkületi kerékpáros-razzia

Szeged – Pénteken délutántól este nyolc óráig fokozottan ellenőrizték a kerékpárosokat: a figyelmeztetésekkel, ritkán helyszíni bírsággal sújtott délutánon a láthatóság fontosságára is felhívták a figyelmet.

Segesvári Csaba

Elöljáróban egy kis gondolatébresztő: a gyalogosok és autósok folyamatosan támadják a kerékpárosokat, hogy szabálytalanok. Pedig olyan szabályokat akarunk rajtunk számon kérni, amiket – jogosítvány híján – legfeljebb önszorgalomból sajátíthatnak el. Ugyanis a legtöbb kerékpáros nem tanulta a KRESZ-t, mégis mindenki számon kéri rajtuk.

A rövid kitérő után „ugorjunk" a Belvárosi híd lábához: péntek délután 5 órakor kivonultak a rendőrök, a Rádió Plusz és több szegedi bicajos aktivista, hogy a biztonságos kerékpározáshoz szükséges alapvető – írd és mondd, kötelező – felszereléseket ellenőrizzék. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Rádió Plusszal összefogva 300 láthatósági mellényt osztott szét: azért, hogy a városban tekerő bicajosok minél jobban láthatóak legyenek. – Lakott területen nem kötelező, de ajánlott a láthatósági mellény, ott is életet menthet – érvelt a sárgacsíkos kukásmellénynek is becézett ruhadarab használata mellett Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Esti kerékpározás: ha van lámpa látjuk, ha nincs nem látjuk. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Kiálltunk a Victor Hugo–Oskola utca sarkára, több mint egy órán át a Belvárosi hídnál eltekerő bicajosokat figyeltük. Sokan azt hiszik – vagy egyszerűen csak nem érzékelik láthatatlanságukat –, hogy a bicajosok fokozott ellenőrzése a rendőrök heppje. Szó sincs róla. Aki autót vezet, tudja: a kivilágítatlan kerékpáros mindenki rémálma. A semmiből tűnik elő, sokszor még reagálni sem lehet, és megtörténik a baj. Mielőtt a kerékpárút nyújtotta álságos védelmet kezdenék el taglalni, eláruljuk: hiába a védett sáv, attól még nem fog látszódni egy sötétruhás, gyorsan mozgó alak.

A helyzet egyébként nem tragikus. A kerékpáros klub tagjai statisztikát készítettek, 100 tekerőből mindössze 17 nem rendelkezett semmilyen világítással. Lehetne a helyzet jobb is, de jelenleg itt tartunk Szegeden. A Belvárosi híd lábánál Dovalovszki András és Perlik Balázs kis KRESZ-füzeteket osztottak a bicajosoknak: ha már az iskolai oktatásból kimaradt a biztonságos közlekedésre nevelés, a kerékpáros klub tagjai a maguk szerény módján megpróbálják ezt pótolni. – Egy-két bicajos azt hiszi, az 1-2 ledes villogó elég. Szeretnénk majd egy újabb kampányban a kerekezők figyelmét a normális, erős, jól világító lámpák használatának fontosságára: az életük múlhat rajta – magyarázta az egyik aktivista.

Esti kerékpározás: ha van lámpa látjuk, ha nincs nem látjuk. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A lámpanélküliek többsége a rendőröket meglátva leugrott kerékpárjáról, majd kétkerekűjüket tolva próbált „menekülni". A rendőrök mindenkinek elmagyarázták, hogy világítás nélküli közlekedés nem csak veszélyes, hanem szabálysértő is. Alig egy-két esetben kellett bírságot kiszabniuk.

Amíg a kerékpározókat néztük többször is megfigyeltük: a kisgyermekes szülők csemetéiket maguk mögött „vezetik". – Ez veszélyes, ugyanis a szülő nem látja gyermekét – magyarázta Szenti Szabolcs. A múlt héten pont azért a kisgyermeket gázolták el – kivilágítatlanul haladtak a sötétben – mert az anyuka nem maga előtt, hanem maga mögött „kísérte" kislányát.

A megállított kerékpárosok többsége tudomásul vette a figyelmeztetést, sokaknál a hátizsákokból még lámpák is előkerültek. Nem győzzük hangsúlyozni, a láthatóság életet menthet. Egy jó lámpa, esetleg a láthatósági mellény rengeteg balesetet előzhet meg. Ha anyagiasan szeretnénk fogalmazni: fillérekből életeket menthetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!