Szeged és környéke

2009.09.29. 21:35

A TISZK nem csak Szegedet fejleszti

Szeged - Tévedés azt hinni, hogy a TISZK azért jött létre, hogy idővel Szegedre csempéssze át minden szakma gyakorlati oktatását – állítja a szakképzésszervező cég igazgatója.

Munkatársunktól

Összehangolja a szakmák tanítását, és a megyei cégek igényeihez is igazítja: többek közt ez a feladata az 1000 Mester Nonprofit Kft.-nek, a TISZK- nek, vagyis a területi integrált szakképző központnak. Az iskolák eddig egymástól függetlenül indítottak osztályokat, és változó színvonalon tudták fejleszteni műhelyeiket. A cél az, hogy a gyakorlati oktatást hangolják össze, minden szakmacsoportnak legyen a megyében olyan műhelye, amelyet fejlesztenek. Az elméletet továbbra is az iskolában tanulja a diák, de gyakorlati idejét ott töltheti, ahol a többi szakmabeli, nem függ attól a tudása, hogy hol járt gyakorlatra. A TISZK összehangolja a beiskolázást, és a pályázatok révén olyan fejlesztések indulhatnak, amilyenek korábban nem.

 Orosháza: mi lesz a 20 millióval?

A TISZK-nek Orosháza is tagja, a Kossuth Lajos nevét viselő iskolával 20 millió forintot nyert a gépészeti oktatás fejlesztésére. Közben a város átadta az iskolát a Békés megyei önkormányzatnak, amely viszont más TISZK-hez tartozik. Solticzky József szerint az a megoldás, hogy Orosháza másik iskolájában, informatikai fejlesztésre fordítsák a megnyert összeget. Erről még nincs döntés.


A nonprofit kft. mögött a Csongrád megyei városok, a megyei önkormányzat, a Szegedi Tudományegyetem és 2 alapítványi iskola összefogása áll. Ez a testület most két fejlesztést is elkezdett pályázati pénzből. Erről lapunk írt, a kft. igazgatója, Solticzky József azonban cáfolja az egyik írásban napvilágot látott feltételezést, miszerint minden fejlesztési pénzt Szegedre koncentrálnak, és a diákoknak már középiskolásként el kell hagyniuk a kisvárost, ahol élnek. – A fejlesztés most kezdődött, és folytatódni fog, nemcsak Szegeden, hanem Makón, Szentesen, Csongrádon, Hódmezővásárhelyen és Orosházán is, a félreértés oka az lehet, hogy az első ilyen pályázatban két szakmacsoportot lehetett megnevezni, a döntés szerint ez most a gépészet és az informatika volt. Ez nem vonatkozott Csongrádra, ahol az építészet szakmai oktatásának bázisa lesz, más forrásból fognak fejleszteni – mondta az igazgató.

A szakképzés-szervezési társaságnak az is a dolga lesz, hogy a pályaválasztás előtt állóknak bemutassa, milyen szakmával hogyan boldogulhatnak a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!