Szeged és környéke

2012.12.16. 21:01

Ázsiai matekzsenik a Bolyai Intézetben

Szeged - Kínai, japán, koreai fiatalok az influenzát ültetik át a matematika nyelvére a szegedi Bolyai Intézetben. A csoport tagjai tudnak már néhány szót magyarul, a szegedi halászlét imádják.

Horváth Attila

– Jártam Kalocsán egy disznóvágáson, minden részét megkóstoltam az állatnak, még a fülét is. Legjobban a véres hurka ízlett – mondja [namelink name="Kyeongah Nah"]. A koreai lány másfél éve költözött Szegedre. Tagja annak a fiatalokból álló kutatócsoportnak, amelyet [namelink name="Röst Gergely"] matematikus hozott létre. Ahogy annak idején beszámoltunk róla, az SZTE Bolyai Intézet egyetemi adjunktusa két évvel ezelőtt elnyerte az Európai Kutatási Tanács pályázatát az influenzajárvány matematikai modellezésével. A támogatásból sikerült létrehoznia egy nemzetközi kutatócsoportot, ennek tagja Kyeongah is, aki PhD-hallgató, és itt, Szegeden szeretné befejezné tanulmányait. Rajta kívül japán, kínai és magyar tagok alkotják a csapatot.

Röst Gergely tanítványaival. A matematika a közös nyelvük. Fotó: Frank Yvette

Röst Gergely tanítványaival. A matematika a közös nyelvük. Fotó: Frank Yvette
– Az ragadott meg Gergely modelljében, hogy a matematikát a gyakorlatban is alkalmazhatóvá teszi – mondja a japán [namelink name="Yukihiko Nakata"], aki fél éve él Szegeden. A harmadik ázsiai [namelink name="Maoxing Liu"], ő Kínából jött a Tisza-partra, egy esztendővel ezelőtt. Röst Gergely szerint mindannyian átlagon feletti matematikai tudással rendelkeznek, ezért is jöhettek a Bolyaiba. Az intézetet mindhárom országban jól ismerik, megtiszteltetésnek számít itt tanulni és dolgozni. A két fiú kutatói státuszban tevékenykedik itt. Ahogy Yukihiko mondja, egy álma vált valóra azzal, hogy ide jöhetett.

Népszerű Pest és a kínai

Maoxing Liutól megtudtuk, amikor először Budapesten járt, nagyon meglepődött. Kínában ugyanis a legnépszerűbb színészt Pest Chennek hívják. Először azt gondolta, hogy köze lehet a sztárnak a fővároshoz.

A rengeteg munka mellett Kyeongah-nak tanulnia is kell, felvette például a magyarórát. Kollégiumban lakik, magyar szobatársától sokat tanul, ő a koreaira oktatja barátnőjét. – Amikor Erdélyben jártam, az emberek nem beszéltek angolul. Kénytelen voltam magyarul boldogulni – emlékszik vissza a fiatal lány, aki kuriózumnak számít Röst Gergely szerint. Nem tud olyan koreait mondani, aki itt végezte volna a PhD-t. Mindhárom fiatalember azt mondja, kedves nép a magyar, segítőkészek a szegediek. Ízlenek nekik a magyar specialitások, legfőképpen a halászlé. Mindannyian tudnak néhány szót magyarul.

– Meg tudom kérdezni, hogy „most szabad vagy?" – mondja magyarul Yukihiko. Egy bárban hasznos lehet. Jelenleg egy fiatal olasz matematikus is a csapat munkáját segíti, ő véglegesen tavasszal csatlakozhat. A projekt 2016-ban zárul. Az ázsiai matekzseniknek tetszik Európa és Magyarország, maradnak is néhány évre, de utána hazaköltöznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!