2019.06.19. 17:05
Birkanyírás évszázados mesterfogásokkal - Fotóriport
A nálunk nagy hagyományokkal rendelkező birkanyírást évszázadok óta végzik a pásztoremberek vagy az általuk hívott nyírók.
Technikája az idők során változatlan maradt, bár a modern nyírógépek megjelenésével a munka aligha vált könnyebbé, mert azok használata szintén ügyességet igényel. A birkanyíráshoz alapos szakértelem szükséges, megvannak mesterfogásai, rafinériái. Az állat fogásán, tartásán, forgatásán, valamint a kéz, a csukló mozgásán igen sok múlik. Két dologra nagyon kell figyelni: jó nyírógépe legyen az illetőnek, és jó fogóembere, aki gyorsan és kíméletesen kezeli az állatokat. Szakértő kezek között nincs fájdalma a juhnak. A nyírás az állat fejénél kezdődik, először az egyik, aztán a másik oldalon folytatva, gondosan ügyelve arra, hogy a bunda lehetőleg egy darabban maradjon, és az állat bőre se sérüljön meg. A legjobb minőségű gyapjú a birka válláról és oldalairól kerül le, a farkon, faron, lábon lévő csimbókos szőrt különválogatják. A lenyírt bundát többnyire külföldön értékesítik.
A Dél-Alföld egyik ismert birkanyírója Árgyelán István a Békés megyei Kétegyházáról. Fotóriporter kollégánk, Török János Sándorfalván „érte tetten" a mestert.