Szeged és környéke

2013.05.16. 22:30

Borfesztivál: több napon lesz jó idő

Szeged - Az elmúlt évek szegedi borfesztiváljainak nyitónapja többször szólt az esőről: az előrejelzések szerint a XIX. Szegedi Borfesztivál sem ússza meg az égi áldást a mai napon. A hétvége már száraz lesz, és jövő csütörtökig biztosan marad a nyárias idő.

Munkatársunktól

A borászokat és a vendégeket is érdekli, milyen idő lesz a ma kezdődő és május 26-áig tartó XIX. Szegedi Borfesztiválon. A meteorológusok 10 napra előre már eléggé nagy biztonsággal látják az időjárást: hány fokra lehet számítani, mikor és mennyi csapadék várható.

Díszközgyűlés, fanfár, parkolás

Ma 14 órától tárogató hangjai lesznek hallhatók a városháza tornyából, majd hívogató zene a városháza erkélyéről. 15 órakor kezdődik a térzene a Széchenyi téren, utána mazsorettbemutató a Kárász utcán. Háromnegyed 4-kor kezdődik a Pavane Táncegyüttes műsora. 16 órától ünnepi közgyűlést tartanak a városháza előtt, ahol a fanfár után felvonják az országzászlót. Ünnepi beszédet mond Botka László polgármester, majd átadják a díszpolgári címet, a Pro Urbe Díjat és a Szegedért Emlékérmet, valamint a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért kitüntetéseket. A borrendek fél 6-tól vonulnak a Dugonics tértől a Széchenyi térre. 18 órakor nyitja meg hivatalosan is a XIX. Szegedi Borfesztivált a Széchenyi téren Solymos László alpolgármester. A Széchenyi tér városháza felőli részét csütörtök este 18 órától zárták le a forgalom elől a Károlyi utca és a Kiss Ernő utca között a díszközgyűlés miatt. Az autósok ezt a szakaszt ma 18 órától vehetik ismét birtokukba. A Széchenyi téri borfesztivál két színpadán a könnyűzenei koncertek szombaton és vasárnap 17 órától kezdődnek. A hétvégén a parkolással kapcsolatban nem lesznek korlátozások a Széchenyi téren.

Az OMSZ Dél-alföldi Regionális Központjában [namelink name="Tóth Tamás"] meteorológus lapunknak elmondta: a kora nyárias idő miatt a csapadékmennyiséget az ilyenkor jellemző lokális záporok-zivatarok miatt a legnehezebb meghatározni. Emlékeztetett a múlt szombatra, amikor olyan vihar kapta el Szeged egyes részeit és a környező falvakat, ami főleg a növényzetben okozott rengeteg kárt. A város egyes részein ugyanakkor még jégeső sem esett. Az előrejelzések szerint a nyitónapot fenyegeti a legnagyobb csapadékveszély: valószínű, hogy Szegedet ismét eltalálja egy zivatar, amely egyes helyeken a múlt szombatihoz hasonló viharos erejű széllel párosulhat.

– Ezen légköri hullám elvonulása után két száraz napunk lesz 25 fok feletti hőmérséklettel. A szombat még szeles lesz, vasárnap már az sem várható. Jövő hét elején szintén marad a száraz, döntően 25 fok feletti meleg. A hét közepétől újabb csapadékra lehet számítani, és még az sem kizárt, hogy csütörtökön tartós esőzésre kell felkészülni – magyarázta.

A tavalyi borfesztivál nyárias hangulatban telt, csak két esős nap volt. Két éve a nyitónap délelőttjén heves zápor futott végig Szegeden. Csapadék szempontjából az eddigi legrosszabb borfesztivál a 2010-es volt: a nyitóhétvégén egész Csongrád megyét elöntötte a víz. Nem hozott szerencsét 2007-ben a tizenhármas szám sem a szegedi borfesztiválnak: a hatnapos fiesztát viharos szél zavarta meg. 2005-ben a borrendek szakadó esőben gyalogoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!