Szeged és környéke

2008.05.28. 21:06

Cirkuszi attrakció a betondzsungel közepén

Szeged - Zebrák, tevék és egy elefánt vette birtokába a szegedi Tesco parkolóját, ahol szerda este hét órától tartotta előadását a Magyar Nemzeti Cirkusz. Lapunk 800 olvasója jegyet nyert a premierre, így elsőként ők csodálhatták meg Richter Flórián lovasbemutatóját, melyért Monte-Carlóban, a cirkuszfesztiválon Arany <br>Bohóc-nagydíjjal jutalmazták.

Bobkó Anna

Ha kell, néhány óra alatt felhúzzák a sátrat, de most egy egész napja volt a Magyar Nemzeti Cirkusz társulatának a berendezkedésre. Hétfőn délután érkeztek a Tesco parkolójába, s keddre már állt is a hatalmas, 1500 fős monstrum. A cirkuszváros közepén feszít a piros-fehér csíkos sátor, körülötte a hetvenfős társulat szálláshelyéül szolgáló félszáz lakókocsi, s a hatvan állat – ketrecekben.

Tegnap délben végezték a porondon az utolsó simításokat. Nem volt könnyű dolguk az építőknek, hiszen földdel és faforgáccsal kellett bevonniuk az aszfaltot. Sőt a porond szélére betonkoszorút öntöttek, hogy megakadályozzák a föld szétcsúszását.

Richter Flórián és lovas akrobatacsapata a tegnapi rekordmelegben Fotó: Karnok Csaba

Richter Flórián és lovas akrobatacsapata a tegnapi rekordmelegben
Fotó: Karnok Csaba

– A lovas számok miatt nagyon fontos a puha talaj – magyarázta Richter Flórián, a cirkuszigazgató Richter József fia, miközben körbevezetett a lovaknak felállított ideiglenes istállóban, melyen az elefánttal osztoztak. A lovak mellett más patások: zebrák és tevék pihegtek a melegben – egymás után szürcsölték a ketrecükbe tett hűs vizet. A széna alól itt-ott kilátszottak az aszfaltra festett útburkolati jelek, ez emlékeztetett bennünket arra, hogy nem egy állatkertben, hanem a rókusi betondzsungel közepén vagyunk.

– Az elmúlt egy évben Amsterdamban és Monte-Carlóban is jártunk. Szeged után pedig Bukarestbe utazunk egy fesztiválra. Itt más cirkuszokkal versengünk majd a legjobbnak járó díjért – hallottuk Flóriántól.

Az ifjú dalia egyébként nem kis elismerést söpörhetett be az év elején: a magyar cirkuszművészet történetének első magyar Arany Bohóc-nagydíját nyerte el lovas bemutatójával. Flórián az egyetlen magyar akrobata, aki négy éven belül Ezüst és Arany Bohóc-díjat is kapott.
Négy évig gyakorolták a produkciót a Flórián csoport tagjai. Nyolc ló és tizenegy akrobata szerepelt a porondon. A programban biztosító öv nélkül dolgoztak, vágtázó lóról induló szaltókkal, ugrásokkal, dobásokkal kápráztatták el a közönséget. Ezzel az előadással egyébként a szegedi nézőket is megörvendeztetik.

Tegnap délután három órától kezdték el a próbákat a cirkusz művészei. Este hét órakor került sor az első bemutatóra, amelyre lapunk előfizetői közül nyolcszázan nyertek jegyet. Richter Flórián és csapata veszélyes lovas akrobatamutatványával bűvölte el a közönséget. A cirkuszdinasztia legkisebb tagjai is bemutatkoztak: a hétéves Kevin és a kétéves Angelina is részt vett a Magyar posta című lovasbemutatóban.

Mi legyen a teve neve?

A Magyar Nemzeti Cirkusz állománya négy héttel ezelőtt egy ázsiai fehér tevével gyarapodott – mondta Richter József igazgató, aki arra kéri Szeged lakóit, segítsenek kitalálni egy frappáns nevet a kis jövevénynek. A tippeket papírra vetve, névvel, címmel és telefonszámmal ellátva dobják be a büfésátorban elhelyezett gyűjtőládába. Aki azt szeretné, hogy az ő nevére kereszteljék el a tevét, június 1-jéig adhatja le szavazatát. Richter József az utolsó szombati előadáson, június 8-án 15 órakor jelenti be a döntést.

Frappáns nevet keresnek e tevének Fotó: Karnok Csaba

Frappáns nevet keresnek e tevének
Fotó: Karnok Csaba

Új bemutatók

Minden évben újítanak valamit a Magyar Nemzeti Cirkusz előadásán. Idén francia zenebohócokat, kenyai akrobatacsoportot, légtornászokat, egy komikus kutyásszámát, pantomimbohócot és lovasprodukciókat is láthat a közönség. Az előadások kezdete hétköznap 19 óra, szombaton és vasárnap 16 és 19 óra, június 8-án csak 16 óra.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!