Szeged és környéke

2016.11.17. 07:30

Csak egy évig lehet majd közmunkát végezni

Szigorúbb feltételekhez kötné a kormány a közfoglalkoztatást: ha valóban csak egy évet lehetne eltölteni a programban három éven belül, a legtöbb közmunkást kizárják a rendszerből. A gazdák lecsapnának a közmunkásokra, ha az állam fizetné helyettük a járulékokat.

Szlavkovits Rita

– Harmadik éve vagyok közfoglalkoztatott, havonta beadom a jelentkezésem valahova – magyarázkodik Lajos Tamásné Röszkén, amint az avart sepregeti. – Derekegyházról jöttem ide, ott a téesznél, állattenyésztésben dolgoztam, amióta bezárt a szövetkezet, csak feketén kaptam munkát. Akkoriban az volt a baj, hogy van három kicsi gyerekem, most meg az, hogy öreg vagyok – legyint az ötven év körüli nő.

Csak egy évig lehet majd közmunkát végezni

Ha a kormány tervei szerint alakítják át a közfoglalkoztatást, ez az asszony sem lehet közmunkás, mivel az egyik változtatás éppen az lehet, hogy három év alatt mindössze egy évet tölthet el valaki közmunkaprogramban. A másik feltétel a tervezet szerint az, hogy a szakképesítéssel rendelkezőket legalább háromszor sikertelenül kiközvetítette a munkaügyi központ, illetve a huszonöt év alattiak sem jelentkezhetnek a programba. Az időkorlát hallatán csóválták a fejüket a polgármesterek, hiszen főként a kisebb településeken a közfoglalkoztatottak között nem ritka, ha valakit már évek óta csak itt tudnak foglalkoztatni. Többségük szerint senki nem jószántából ragadt a közmunkában.

Debrecenbe is elmentek a munkáért

– Négy hónapig tartott a munka Debrecenben, aztán jöttem vissza – a hatvanéves Dobó Imre szerint lehetetlen elhelyezkedni, pedig ő gépkocsivezető. Öttömösön ötvenkét közfoglalkoztatott van jelenleg, éppen most állítja össze az önkormányzat a jövő évi tervezetet, december 15-éig kell benyújtaniuk az igényt a munkaügyi központhoz. A közfoglalkoztatottak többsége szerint a falu Szegedtől túl messze van ahhoz, hogy ott vállaljanak munkát.

 

Fát gyűjtenek a közmunkások Öttömösön az önkormányzati erdőből. Fotó: Szlavkovits Rita

Fát gyűjtenek a közmunkások Öttömösön az önkormányzati erdőből. Fotó: Szlavkovits Rita

– Én dolgoztam Szegeden, de a fizetésem nagy részét elvitte az albérlet – magyarázta [namelink name="Zajcsek Csaba"]. Biztonsági őr, hentes, autófényező szakképesítése is van, mégis Öttömösön ragadt.

– Ha autóval járunk be, akkor az viszi a pénzt: oda- vissza összesen nyolcvannégy kilométer naponta, az nem kevés. Ráadásul én Kelebia mellett lakom egy tanyán, így a tömegközlekedéssel eljutni Szegedig, na az lehetetlen.


A férfi azt is elmeséli, hogy Németországban is lehúzott tíz évet, csontozóban a négy fokban állt szalag mellett, teljesen felmondták a szolgálatot az ízületei, így hazajött. – Nehogy azt higgyék ott fent az urak, hogy nekünk itt perspektíva a közmunka – tette hozzá Zajcsek Csaba.

Teljes újratervezést igényelne

– Nem mi duzzasztottuk fel a közfoglalkoztatást – véli [namelink name="Dobó István"], Öttömös polgármestere. – Folyamatosan jöttek az itteniek, úgy alakítottuk a programot. Most tervezzük a buszvárók felújítását, de a falu konyhájára a zöldséget is megtermelték.


A polgármester szerint a közfoglalkoztatás előtt is volt valahogy, akkor is megéltek valamiből az emberek. Bár azt Dobó is elismeri, hogy nem egykönnyen kaphatnak állást a közmunkából kizártak, mert akiket akartak, már elvitték a helyi vállalkozók. Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere is úgy látja, hogy náluk nincs 25 év alatti a programban, olyan viszont annál inkább, aki hosszabb ideje más munkát nem talált.

 

 Lajos Tamásné már harmadik éve dolgozik közmunkásként Röszkén. Fotó: Karnok Csaba

Lajos Tamásné már harmadik éve dolgozik közmunkásként Röszkén. Fotó: Karnok Csaba

A hátrányos helyzetű kistérséghez tartozó Maroslelén is gondot jelenthet, ha csak egy éven át vehet majd részt valaki a programban. Itt jól működő sajtolót hoztak létre, az üzem számára termesztették a tököt a közmunkások. – Most adtunk vissza két hektárt, de a tököt máshonnan is be tudjuk szerezni, a sajtolóban szükség van az emberekre – magyarázza [namelink name="Martonosi György"] polgármester. Azt már csanyteleki kollégája, Forgó Henrik nehezményezi, hogy a helyiek megkérdezése helyett egy új szervezetet akar létrehozni a kormány, amely a tervezett változtatásokat koordinálná. Úgy véli, az eredményesen működőket nem kellene bántani, sőt.

Vinnék a közmunkásokat, ha az állam fizeti utánuk a járulékot

A nagygazdák lecsapnának a közfoglalkoztatottakra, de csak akkor, ha az állam átvállalná a járulékok fizetését. Erről a Nemzeti Agrárkamara (NAK) országos elnöke javaslatcsomagot küldött az illetékes minisztériumokhoz. Nagy Árpád, a Csongrád megyei agrárkamara kertészeti csoportjának vezetője szerint már eddig is volt lehetőség a közmunkások „átfoglalkoztatására", így nagy áttörés emiatt nem biztos, hogy lesz a szakember szerint. Egy hét múlva a NAK egyeztet ebben az ügyben a helyi szervezetekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!