Szeged és környéke

2016.02.25. 12:25

Csörgő húzta ki a Mad Max-vagont Röszkénél a kerítésből

Elvontatták a határ lezáró vagont a mávosok, helyére kapu épül. A munka csütörtök reggel kezdődött, délutánra végezhetnek is.

Segesvári Csaba

Rég nem látott nyüzsgés volt csütörtökön a röszkei vasútvonalnál: a MÁV a pályaudvarra vontatta a magyar–szerb határra állított szögesdrótos teherkocsit. A tavaly őszi események után csak Mad Max-vagonnak nevezett járművet szeptember 15-én éjfélkor tolták be a határzárba, aznap, amikor életbe lépett a tiltott határátlépés miatti szigorítás.


Az ikonikus járműből még egyet építettek, az a horvát határra került. Egy Csörgőnek becézett dízelmozdony húzta el a határról a vagont, majd állította félre Röszke állomáson. A határt védő kerítésnél tátongó lyukhoz féltucatnyi fegyveres katonát és pár rendőrt vezényeltek, de nekik semmi dolguk sem akadt: a háromfokos reggelen egyetlen migráns sem sétált Magyarország felé. A vagon helyére a büntetés-végrehajtás munkatársai építettek egy olyan kaput, amely már Kelebiánál felépült. Igaz, most a munkával meggyűlt a bajuk. Ahogy enyhült az idő, úgy vált egyre sárosabbá a kerítés melletti szervizút. Rövid idő alatt elsüllyedt az oszlopokat szállító Mercedes teherautó, a betonnal megrakott Volvo már meg sem próbált a kapuig eljutni.


 

Kihúzták a Mad Max-vagont Röszkénél a kerítésből


A munkások – gépek híján – beásták a tartóoszlopok alapját, a beállítás után szárazbetont használtak, a sín és az oszlopok közé pengés drót került.


Emlékezetes, a MÁV még tavaly augusztus 28-án állította le a Szeged és Szabadka közötti vasúti közlekedést, miután a menekültek megdobálták a Szerbiába tartó piros sínbuszt. Megkerestük a vasúttársaságot, hogy megtudjuk: a kapu felszerelésével együtt újraindítják-e a két város közötti közlekedést, de lapzártánkig nem kaptunk választ.





További részletek később.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!