Szeged és környéke

2013.05.12. 23:44

Díjazták a Simándy-énekverseny legjobbjait

Szeged - A legfiatalabbak közül Ódor Botond tenorista, a II. kategóriában Kálnay Zsófia mezzoszoprán, a III. kategóriában Heiter Melinda mezzoszoprán győzött az ifjú énekesek legnagyobb hazai viadalán, a szegedi VIII. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen.

Munkatársunktól

A szegedi szimfonikusok közreműködésével, a zsűri egyik tagja, Gyüdi Sándor színidirektor vezényletével a Szegedi Nemzeti Színházban rendezték meg vasárnap a VIII. Nemzetközi Simándy József Énekverseny díjátadó gálakoncertjét. A legendás tenorista özvegye, Simándyné Jutka asszony köszöntőjében felelevenítette férje szegedi pályakezdését, a szabadtérin elénekelt főszerepeit, és megköszönte a városnak a verseny megszervezését. [namelink name="Kerek Ferenc"] zongoraművész, a versenyt megrendező Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja, a zsűri tagja köszönetet mondott a több mint 60 énekest felkészítő tanároknak és a támogatóknak. 2016-ban ünnepeljük Simándy József születésének 100. évfordulóját, javasolta: addigra Szegeden is le kellene tenni egy, a pécsi koncertközponthoz hasonló, a komolyzenei életet szolgáló hangversenyterem alapkövét. A viadal alapítója és művészeti vezetője, [namelink name="Temesi Mária"] tanszékvezető professzor arról beszélt, csodálatos átérezni, hogy tovább vihetik a stafétabotot, amelyet a szegedi énekiskola megteremtőitől vettek át.

Az egyik győztes, Kálnay Zsófia a díjátadón. Fotó: Frank Yvette

Az egyik győztes, Kálnay Zsófia a díjátadón.
Fotó: Frank Yvette

A zsűri – amelynek elnöke, [namelink name="Ókovács Szilveszter"], a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt – három napon át hallgatta meg a versenyzőket. A legifjabbak között taroltak a fiúk: [namelink name="Ódor Botond"] tenorista nyerte el a 100 ezer forinttal járó 1. díjat, a 2. [namelink name="Ekanem Bálint Emota"] basszista, a 3. [namelink name="Brezanóczi János Attila"] basszista lett. A II. kategória 300 ezer forinttal járó 1. díját [namelink name="Kálnay Zsófia"] mezzoszoprán kapta, 2. lett [namelink name="Horti Lilla"] szoprán, a 3. helyen pedig osztozott Jánosh[namelink name="egyi Anna"] szoprán és [namelink name="Pataki Bence"] basszus. A III. kategóriában Heiter Melinda mezzoszoprán győzött – övé lett az 500 ezer forintos pénzdíj. A bariton Najbauer Lóránt és a szoprán [namelink name="Nánási Helga"] nyerte el a megosztott 2. díjat, az ugyancsak megosztott 3. díjat [namelink name="Timár Kinga"] szoprán és [namelink name="Boncsér Gergely"] tenorista vehette át.

Ódor Botond, a másik győztes. Fotó: Frank Yvette

Ódor Botond, a másik győztes.
Fotó: Frank Yvette

Számos támogató ajánlott fel értékes különdíjat

A pécsi Kodály Központ egy 50 perces szóló CD hanganyagának felvételét készíti el Timár Kingával. Az Operaház, a szegedi, a miskolci és a debreceni színház fellépési lehetőségeket, a Bartók Rádió, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Pannon Filharmonikusok, a szegedi zenekar és a Szegedi Operabarátok Egyesülete koncertmeghívásokat ajánlott fel. A díjátadó gálát, amelyen a győztesek énekeltek, a Duna Televízió és a Bartók Rádió is rögzítette, és hamarosan felvételről sugározza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!