Szeged és környéke

2016.07.26. 14:07

Egy városnyival kevesebben: tovább fogyunk és öregszünk

Csongrád-megye- Egy városnyival lett kevesebb Csongrád megye népessége az elmúlt öt évben, miközben folyamatosan öregszik, csakúgy, mint az egész ország. A kevés fiatal kevés szülésre vállalkozik, így 2050-re csupán 8,3 millió magyart jósolnak az országhatáron belül.

Kovács András

Csongrád megyében már csak 404 ezren élnek, miközben 2001-ben még 431 ezer volt a lakónépesség száma. A tendencia gyorsuló, csak az utolsó öt évben egy városnyival, 17 ezerrel lettünk kevesebben – tette közzé a napokban a KSH.


Országosan is fogyunk, ellentétben a világtendenciával. 2100-ra 11,2 milliárdan élhetnek majd a Földön, ez a mai szám másfélszerese, az 1950. évinek pedig közel 4,5-szerese.

A világ nem tőlünk sokasodik: hazánk a kiegyensúlyozott korösszetételű és növekvő népességű országból fokozatosan elöregedő és fogyó lett. 1981-ben voltunk a legtöbben, 10 millió 713 ezren, azóta ez a szám folyamatosan csökken. Lélekszámunkat az ENSZ számításai alapján 2016. július 1-jén 9 millió 821 ezer főre becsülték, 2050-re 8,3 millióra saccolják.

 


Az ok részben az alacsony termékenység, amihez – európai mércével is – tartósan magas halandóság kapcsolódik.

Magyarországon a teljes termékenységi arányszám, az utóbbi évek növekedése ellenére is csupán 1,44. Vagyis ennyi a gyermekszülésre alkalmas korú nőkre jutó születések átlaga. A középtávú fennmaradásához ennek el kellene érnie a 2,1-et. Csak így biztosított a két szülő, valamint az „idő előtt elhalálozottak és a nem szaporodóképesek" pótlása.

Ratkó-korszak


Az 1950 és 1953 közötti egészségügyi miniszter Ratkó Anna volt, róla nevezték el az 1950 és 1956 közötti fél évtized népesedéspolitikáját. Akkoriban komoly propaganda volt a gyermekvállalás mellett, akár házasságon kívül is. Nem csak beszéltek róla, szülés előtt 12 hét fizetett szabadságot, utána hat hónap szoptatási időt biztosított a törvény. A drasztikus abortusztilalom és a gyermektelenségi adó miatt a természetes szaporodás üteme jelentősen nőtt.


Ebből egyenesen következik, hogy öregszik az ország és ezzel együtt Csongrád megye népessége is. Jól látszik ez a korfán, amely ideális esetben szabályos fenyőfát formáz. A szabálytalanságnak mindig oka van. A megyei korfán is feltűnő a legfelső kitüremkedés: ők a Ratkó-korszak gyerekei, akik most hatvan év körüliek, felettiek. Az is szépen látszik, amikor ez a hirtelen felduzzadt népesség szülőkorba lépett: a gyerekek gyerekei most 40 év körüliek.


Ez demográfiai tananyag, a harmadik kitüremkedést azonban már nem a gyerekek gyerekeinek a gyerekei adják. Országosan, a fővárosban, Észak- és Közép-Magyarországon ez a legalsó lépcső alig látszik, legfeltűnőbb a mi megyénkben és Baranyában. Ez a nem menetrendszerű fiatalítás akár a délszláv válság menekültjeit is mutathatja – bár ez inkább egyfajta találgatás, mint tény.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!