Szeged és környéke

2019.02.02. 15:39

Egyetemisták lettek a szegedi medvék - az árnyékukat viszont nem látták meg, tehát jön a tavasz

A borús idő gyors tavaszodást jelent: Gyertyaszentelő Nagyboldogasszony napja hagyományosan fontos időjósló nap. Néhány alma és mézes zsömle kellett hozzá, de előjöttek a macik.

Pár szem alma, és néhány mézes zsömle ugyan kellett hozzá, de kibújtak a barlangjukból a Szegedi Vadaspark medvéi szombaton délben. Ráadásul Mici és Ursula sem látta meg az árnyékát, úgyhogy elő lehet venni a rövidnadrágokat és a miniszoknyákat, mert jön a tavasz, legalábbis a népi jóslat szerint. A szegedi medvék egyébként lassan túlképzettnek számítanak, mert a medveleskor örökbe fogadta őket az egyetem Gazdaságtudományi kara, aminek a medve kabalaállata.

 

Nem látták meg az árnyékukat a Szegedi Vadaspark medvéi - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István


Amióta barna medve is a Vadaspark gyűjteményének része, azóta az év első programja a medveles.

Gyertyaszentelő Nagyboldogasszony napja hagyományosan egy fontos időjósló nap, ha ekkor szép idő van, hosszú telet, ha rossz, gyors tavaszodást vártak a népi megfigyelők. Vagyis, ha meglátja a medve az árnyékát, jobban teszi, ha még a téli nyugalom mellett dönt. A jóslat tavaly mindenképpen bejött, a tavasziasan szép idő után hosszú, márciusban is folytatódó hideg köszöntött ránk.


Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a medve nem alszik téli álmot, tehát, ha nem is annyira aktívak, mint az év melegebb hónapjaiban, de ébren vannak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!