Szeged és környéke

2014.07.04. 21:29

Egyirányú lesz a Bálint Sándor utca

Szeged - Pár héten belül egyirányú lesz a rókusi Tesco melletti Bálint Sándor utca. A lakók több biztonságot és kevesebb zajt remélnek a változástól.

Dombai Tünde

Évek óta problémát okoz a lakóknak a rókusi Tesco oldalában lévő Bálint Sándor utca nagy forgalma. 2010–11-ben, a 2-es villamosvonal építésekor átmenetileg beengedték a forgalmat mindkét irányból, de így maradt az áldatlan állapot. Az utcában lakó [namelink name="Adorjányi Istvánné"] szerint hétköznap, hétvégén, éjjel és nappal is száguldanak az autók az utcán. A hipermarkethez érkező kamionok is előttük dübörögnek végig, és a buszok is náluk rövidítik le az utat. A piarista gimnáziumhoz, illetve a Rókus II-es és az Arany János iskolához menő forgalmat is ők szenvedik el.

Szomszédja, [namelink name="Martus Lilla"] hozzáfűzte: a gyalogosok sincsenek biztonságban a járdán, mert a kanyarban száguldó autósok, ha későn veszik észre egymást, az ütközést elkerülendő oda hajtanak fel. A kerékpárosok szintén a járdát használják inkább, mert félnek az autóúton. Ha a gimnáziumban rendezvény van, a sok parkoló autó egy sávot elfoglal, akkor a közlekedők végképp nem férnek el. A lakók legjobban az utca lezárásának örülnének, de azt mondják, az egyirányúsítást is elfogadhatónak tartják.

Adorjányi Istvánné és Martus Lilla. Fotó: Frank Yvette

Adorjányi Istvánné és Martus Lilla. Fotó: Frank Yvette
A lakossági igényt a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottságában [namelink name="Solymos László"] alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője terjesztette elő. A testület döntött: az utcát egyirányúsítják, a Rókusi körút felől lesz bejárás a Körtöltés felé. A szomszéd körzet képviselője, [namelink name="Kalmár Ferenc"] városüzemeltetési tanácsnok szerint is jobb az egyirányúsítás. Az útzár nem megoldás, ezt a Körtöltés utca lezárásának tapasztalataiból tudja.

A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának munkatársa, [namelink name="Kósa János"] figyelmeztetett, nem feltétlenül jelent forgalomcsökkenést az egyirányúsítás, sőt lehet, hogy még gyorsul is az átmenő forgalom. Az biztos, hogy ezzel a lépéssel a Damjanich utca felől érkezőket 600-800 méteres kerülőre kényszerítik. Kérdések nyomán elhangzott: a Tesco hátsó bejáratához az eddigiek szerint bejutnak majd a szállítók. Az áruháztól ezután is ki lehet majd itt hajtani, az egyirányúsítás a parkolóbejárat után kezdődik. A kerékpárosokat mindkét irányból beengedik.

A gimnázium előtt 30-50 méteren megállási tilalmat rendelnek el, hogy az intézmény megközelíthető legyen. A várakozást az utcában lakóknak munkaszüneti napokon 17-től reggel 7 óráig lehetővé teszik.

Megkeresésünkre [namelink name="Molnár László"], a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta: a bizottság döntéséről határozatot állítanak ki, amely alapján az utat kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. pár héten belül kitáblázza a Bálint Sándor utca új közlekedési rendjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!