Szeged és környéke

2009.06.08. 10:13

EP-választás - A pártok helyi vezetőit kérdeztük

Az európai parlamenti választáson képviselői mandátumot szerzett pártok megyei elnökeit kértük az eredmények értékelésére. Az EP-képviseletét elvesztett SZDSZ helyi vezetőjét is kérdeztük.

Delmagyar.hu

Farkas Sándor (Fidesz): – Természetesen örülök a 14 mandátumnak, de úgy gondolom, ez nem a Fidesz sikere, hanem sokkal inkább a választópolgárok belpolitikai helyzetértékelése. A szavazók most azt üzenték: a kormánynak mennie kell, mert minden hitelét elvesztette. Nem tudom, mi történik a következő napokban, de egy normális demokráciában nagyon gyorsan le kellene vonni a tanulságokat, ki kellene írni a választásokat, hogy az új kormány kivezethesse a válságból Magyarországot.

Botka László (MSZP): – Szegeden a választók alig egyharmada ment el szavazni. Ilyen alacsony még sohasem volt a részvételi arány. A demokratikus politikai erőknek el kell gondolkodniuk azon, hogy reális alternatívát kell kínálni az egymással szembeni gyűlöletkeltés helyett. Ennyire alacsony részvétel mellett felértékelődnek az egyébként az összlakosságban jóval kisebb támogatottsággal bíró szélsőséges, radikális erők.

Tóth Péter (Jobbik): – Három mandátumra nem, inkább kettőre számítottunk. Örülünk az eredménynek, de nem akarunk elszállni – alacsony volt a választáson a részvétel. Ma még ünnepelünk, de holnaptól tovább kell dolgozni. Ki kell értékelni a megyei eredményeket, célunk, hogy a Jobbik kormánytényező legyen. Sok fideszes még nem ismeri a programunkat. A Fideszt polgári liberális pártnak tartjuk, amellyel együttműködésről szó sem lehet.

Grezsa István (MDF): – Az eredmény két dolgot bizonyít. Egyrészt azt, hogy bármilyen vargabetűt írjon is le pártunk, a politikánkra igény van az országban. Sok szempontból élet-halál kérdés volt számunkra a mandátumszerzés. Nagyon örülök annak, hogy lesz képviselőnk az EP-ben, azzal viszont nem értek egyet, hogy nem Olajos Péter, hanem Bokros Lajos lesz az. Másrészt azonban a radikális jobboldal megerősödése azt bizonyítja, hogy a nemzeti érdekképviseletre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni Európa-szerte.

Kovács Sándor (SZDSZ): – Az SZDSZ belső vívódásainak, csatározásainak következménye ez a lesújtó eredmény. A szavazók nem értékelik, ha egy párt állandóan a belügyeivel kénytelen foglalkozni. A jövőben az eredeti céloknak megfelelően a szolidaritásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!